Declaraţii de presă susţinute de premierul Nicolae Ciucă
Publicat de Andreea Drilea, 27 aprilie 2022, 13:03 / actualizat: 28 aprilie 2022, 6:00
‘Dincolo de emoţie, partea personală, partea umană este absolut devastatoare. (…) Cariera mea este cea de militar şi am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare şi pentru mine absolut orice minimă înţelegere faţă de această manifestare este imposibilă’, a declarat premierul în cadrul unei emisiuni la TVR1.
El a spus că a văzut zonele rezidenţiale atacate, cu clădiri, şcoli şi spitale distruse, fără a se respecta legile şi principiile luptei armate prin care zonele cu civili şi anumite clădiri să fie protejate.
‘Este absolut inadmisibil şi incredibil şi am susţinut la întâlnirile pe care le-am avut atât cu preşedintele, cât şi cu premierul poziţia României de a condamna ferm aceste atrocităţi, aceste crime de război. (…) Aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite’, a subliniat Nicolae Ciucă.
Premierul a reiterat că ţara noastră a acordat şi va acorda în continuare sprijin Ucrainei şi că este nevoie să fim parte la procesul de reconstrucţie din ţara vecină.
Un exemplu concret de sprijin menţionat de Nicolae Ciucă este prelungirea ecartamentului larg al căilor ferate ce vin din Moldova şi Ucraina până în portul Galaţi, pentru a se facilita astfel transportul de mărfuri.
‘În momentul de faţă, deoarece porturile din Odessa şi din Nikolaev sunt imposibil de întrebuinţat, este nevoie de eforturi foarte mari pentru a putea să se compenseze această imposibilitate de folosire a infrastructurii portuare pentru tranzitul de mărfuri. (…) Lucrăm la nivelul Ministerului Transporturilor şi am discutat cu domnul ministru şi înainte şi astăzi posibilitatea ca acele capete de cale ferată cu ecartament larg ce vin din Moldova şi din Ucraina să poată să fie prelungite şi să ajungă în portul Galaţi, scurtând timpul transferului de mărfuri. De asemenea, există în analiză ca la Halmeu şi Vişani să facem acelaşi lucru’, a punctat premierul. AGERPRES
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că un segment de cale ferată care leagă municipiul Galaţi de Portul Constanţa va fi finalizat în aproximativ trei luni şi astfel va fi asigurat un traseu mai simplu pentru bunurile din Ucraina.
‘Vom continua să identificăm împreună modalităţile prin care putem să facilităm transporturi de bunuri, transporturi de cereale în mod deosebit şi transporturi de produse agroalimentare, pe care Ucraina fie că le exportă către România, fie le exportă către alţi parteneri comerciali, iar în acest sens la Ministerul Transporturilor a fost deja luată decizia să putem prelungi acel segment de cale ferată de la Galaţi până în port, este vorba de un segment de aproximativ 5 kilometri, care poate fi finalizat în aproximativ trei luni de zile şi în felul acesta facilităm ajungerea trenurilor de marfă direct în Portul Constanţa, scurtând astfel timpul necesar transportul de la graniţă (…) unde este o diferenţă de ecartament’, a spus şeful Executivului, într-o conferinţă de presă.
Premierul a amintit că în Portul Constanţa au fost deplasate peste 300 de vagoane care erau garate de aproximativ 30 de ani pentru a fi asigurat un spaţiu de manevră.
‘Portul Constanţa a căpătat o relevanţă deosebită în acest moment şi nu aş vrea să uităm portul Galaţi, pentru că portul de la Dunăre are de asemenea capacitatea să asigure un tranzit de bunuri foarte consistent’, a arătat Ciucă.
Totodată, premierul a spus că, în acest context, ‘Dunărea îşi redobândeşte relevanţa strategică în ceea ce înseamnă transporturi de bunuri pe apă’. AGERPRES
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că membrii delegaţiei române care au mers în Ucraina au fost marcaţi de ceea ce au văzut la Irpin şi Borodianka, ‘două localităţi care au fost lovite fără să se ţină cont de nimic’.
Ciucă a spus, într-o conferinţă de presă, că este inadmisibil ca, indiferent de context, să fie lovite obiective civile în care şi-au pierdut viaţa şi îşi pierd viaţa oameni nevinovaţi. Astfel, premierul a subliniat susţinerea României faţă de ancheta din teren pentru a fi descoperite crime de război.
‘Guvernul român a alocat 100.000 de euro, contribuţie voluntară pentru Curtea Penală Internaţională, astfel încât să îşi desfăşoare activitatea în teren’, a afirmat premierul. El a spus că această contribuţie poate fi suplimentată, iar România ar putea trimite inclusiv experţi în teren.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi membri ai Guvernului ucrainean. Alături de premier au mai fost şi preşedintele Camere Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. AGERPRES
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că România analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.
‘Am discutat despre demersurile pe care ţara noastră le face astfel încât să putem ca în viitor să continuăm să asigurăm toate aceste facilităţi de trecere a frontierei. Împreună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, am analizat posibilitatea să deschidem şi alte noi puncte de trecere a frontierei. Există în momentul de faţă în analiză şi foarte curând vom reveni şi vom confirma împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina deciziile pe care le vom lua’, a spus Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a subliniat importanţa deschiderii în 2020 a punctului de trecere a frontierei Isaccea-Orlivka şi a liberalizării transportului de mărfuri pentru operatorii ucraineni, pe 5 aprilie. AGERPRES
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat de ce preşedintele Senatului, Florin Cîţu, nu a făcut parte din delegaţia care a vizitat Ucraina, că au fost ‘două vizite planificate separat’.
‘Au fost două vizite planificate separat. Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegaţie, sigur, condiţionat fiind de măsurile de protecţie şi securitate din Kiev şi din localităţile unde am fost’, a spus Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a arătat că a primit invitaţia de a vizita Ucraina de la omologul ucrainean.
‘Ea a fost stabilită pe canalele diplomatice prin Ministerul Afacerilor Externe. Primele elemente au fost stabilite în urmă cu aproximativ două săptămâni’, a spus premierul.
Premierul Nicolae Ciucă a efectuat, marţi, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. AGERPRES
România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precum şi a obligaţiilor sale internaţionale, conform dreptului internaţional, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.
‘Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană şi euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor şi a libertăţilor noastre comune’, a completat şeful Executivului de la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă.
El a adăugat că ‘întreaga lume ar trebui să vadă şi să elogieze curajul poporului ucrainean de a-şi urma liber propriul drum’.
‘Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocităţile din Bucha, Borodianka, Irpin şi alte părţi ale Ucrainei. Invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanităţii. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune comise de forţele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârşitor, în mod legitim, de comunitatea internaţională’, a mai spus Ciucă.
Astfel, premierul a vorbit despre eforturile de a fi luate ‘toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere şi a-i pedepsi pe toţi cei responsabili pentru proiectarea, finanţarea şi implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, doreşte pace, libertate şi prosperitate’.
Ciucă a punctat că ‘România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată’.
El a punctat că România ‘este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces’.
‘Ucrainenii doresc să-şi ocupe locul de drept în familia europeană, alături de alţi oamenii care împărtăşesc aceleaşi valori. Nimeni nu are dreptul de zdrobi o aspiraţie legitimă, atât de puternic înrădăcinată în alegerile, identitatea şi conştiinţa poporului ucrainean. Acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt mândru şi onorat să fiu astăzi aici şi vă asigur că România şi întreg poporul român susţin pe deplin Ucraina pe drumul său european’, a adăugat premierul.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi membri ai Guvernului ucrainean. Alături de premier au mai fost şi preşedintele Camere Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. AGERPRES/