Două veacuri de la Revoluția Națională condusă de Tudor Vladimirescu. Dorin Brozbă și Sandu Iscrulescu invitați de Petronela Cotea Mihai la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 17.02.2022.
Publicat de mihaipohoata,
17 februarie 2022, 08:28 / actualizat: 18 februarie 2022, 9:16
Un eveniment care încheie un nou proiect, la care am participat și noi, moldovenii.
Invitații Petronelei Cotea Mihai sunt creatorii peliculei ”Tudor – eroul din Vladimir” – Dorin Brozbă și Sandu Iscrulescu,astăzi,joi 17 februarie 2022, în intervalul orar 9:10-9:25, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată deMihai Florin Pohoață.
200 de ani de la Revoluția Socială și Națională a lui Tudor Vladimirescu și 80 de ani de la înființarea Radio Iași. Dan Prisăcaru și Dorin Brozbă invitați de Petronela Cotea Mihai la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 1.11.2021.
2 noiembrie – 200 de ani de la Revoluția Socială și Națională a lui Tudor Vladimirescu și 80 de ani de la înființarea Radio Iași.
Colonel în rezervă Dan Prisăcaru, director al Muzeului Militar ”Ștefan cel Mare” – Filiala Iași a Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I” și Dorin Brozbă, scriitor și publicist din Târgu Jiu, realizatorul noului film documentar ”Tudor, eroul din Vladimir” sunt invitații Petronelei Cotea Mihai, astăzi, luni, 1 noiembrie 2021, în intervalul orar 9:10-9:25, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: Petronela Cotea Mihai; Muzeul Militar ”Ștefan cel Mare” – Filiala Iași a Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I”
Turneu moldav de prezentare a documentarului și a albumului „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”
Publicat de Lucian Bălănuţă,
3 aprilie 2017, 15:07 / actualizat: 5 mai 2017, 12:57
ECATERINA TEODOROIU – 100 DE ANI DE LA JERTFA SUPREMĂ PE FRONTUL DIN MOLDOVA, ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL
eveniment de prezentare publică intinerantă, în prezența autorilor, a filmului documentar și a albumului „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate de către publicistul gorjean Dorin BROZBĂ, cu sprijinul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj și al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu
Perioada de desfășurare : 2 – 7 mai 2017
Itinerariul prezentării publice:
2 mai 2017, ora 12.00 – Onești, jud. Bacău; co-organizator Biblioteca Municipală”Radu Rosetti” – director, Ionuț TENIE
3 mai 2017, ora 17.00 – Iași, Cercul Militar; co-organizator Brigada 15 Mecanizată”Podu Înalt” Iași – comandant, col.dr. Dragoș IACOB
4 mai 2017, ora 11.00 – Vaslui, co-organizator Biblioteca Județeană”Nicolae Milescu Spătarul” – director, prof. Gelu Voicu BICHINEȚ
5 mai 2017, ora 15.00 – Chișinău, Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu”
7 mai 2017, ora 12.00 – Comuna Fitionești, județul Vrancea, Sala de Festivități a Primăriei
ONEȘTI, BACĂU – 2 MAI 2017, ORA 12.00
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ”RADU ROSETTI”
IAȘI – 3 MAI 2017, ORA 17.00
CERCUL MILITAR (Bd. Copou nr 7)
VASLUI – 4 MAI 2017, ORA 11.00
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”NICOLAE MILESCU SPĂTARUL”
Cu prilejul Anului comemorativ „Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la sacrificiul suprem al eroinei pe frontul din Moldova în Primul Război Mondial, Radio România Iași a inițiat un proiect cultural-istoric prin care se vizează creșterea gradului de cunoaștere a istoriei neamului și a înaintașilor care au luptat și care și-au dat viața pentru țară și pentru libertatea românilor.
Proiectul ”Ecaterina Teodoroiu – 100 de ani de la jertfa supremă pe frontul din Moldova, în Primul Război Mondial” cuprinde prezentarea itinerantă, în câteva orașe din Moldova de dincoace și de dincolo de Prut, în prezența autorilor, a filmului documentar și a albumului „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate de către publicistul Dorin BROZBĂ și echipa sa.
Demersul este înscris în seria de evenimente prin care Radio România Iași dorește să marcheze împlinirea, în anul 2018, a unui veac de la actul Marii Uniri din 1 decembrie 1918 – moment marcant pentru desăvârșirea unităţii naţionale și pentru devenirea României moderne, precedat de numeroase acte de vitejie ale înaintașilor, între acestea numărându-se și sacrificiile celor care au luptat în Primul Război Mondial.
Filmul documentar și albumul „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate cu prilejul Anului comemorativ „Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la moartea eroinei, pe frontul din Fitionești-Vrancea, în Primul Război Mondial, îl au ca realizator pe publicistul gorjean Dorin BROZBĂ – autor al mai multor filme biografice dedicate personalităților neamului românesc, originare din județul Gorj („Maria Lătăreţu, Privighetoarea nepereche„-2008; ”Constantin Gherghina – trompetistul de aur al neamului românesc” – 2010, etc.). Realizarea filmului documentar (producător, B.D.Media Tg Jiu) și a publicației ilustrate (Editura B.D.Media Tg Jiu), a beneficiat de sprijinul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj și al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
În ziua de 17 martie 2017, în AULA MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE, s-a desfășurat ședința festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de când Regele Ferdinand i-a acordat Ecaterinei TEODOROIU gradul de sublocotenent, aceasta devenind prima femeie ofițer combatant din ARMATA ROMÂNĂ. La evenimentul de la MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai Casei Regale a României, ai Primăriei Tg Jiu, urmași ai eroinei, elevi și studenți din București.
Cu acest prilej, a fost prezentat filmul documentar ,,Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, general locotenent Adrian TONEA înmânându-i realizatorului Dorin BROZBĂ EMBLEMA DE ONOARE și DISTINCȚIA STATULUI MAJOR GENERAL, PENTRU PROMOVAREA IMAGINII ARMATEI ÎN RÂNDUL POPULAȚIEI.
În onoarea eroilor neamului românesc care au luptat pentru țară și care au căzut la datorie, RADIO ROMÂNIA IAȘI a inițiat, sub coordonarea redactorului Petronela COTEA MIHAI, proiectul de prezentare publică a celor două producții cultural-istorice, în județele Bacău (Onești), Iași, Vaslui și Vrancea (Fitionești), precum și la Chișinău, Republica Moldova.
Co-organizatori ai evenimentelor cultural-istorice din cadrul proiectului sunt:
Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt” Iași – comandant, col.dr. Dragoș IACOB; Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” Onești, județul Bacău – director, Ionuț TENIE; Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui – director, prof. Gelu Voicu BICHINEȚ, Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu” din Chișinău, Primăria Fitionești, Vrancea – locul în care Ecaterina Teodoroiu și-a pierdut viața în luptă, la data de 22 august 1917.
PROGRAM DETALIAT
2 mai 2017, ora 12.00 – ONEȘTI, JUDEȚUL BACĂU
Loc de desfășurare : Aula Bibliotecii Municipale ,,Radu Rosetti”
Co-organizatori: Primăria Municipiului Onești, Muzeul Municipal de Istorie Onești, Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” – director, lonut TENIE
Invitați speciali :
Nicolae Gnatiuc – Primarul municipiului Onesti;
profesor de istorie Gheorghe Știrbăț,
profesor de istorie Vasile Momanu
profesor de istorie Bogdan Florin Romandaș
3 mai 2017, ora 17.00 – IAȘI
Loc de desfășurare: Cercul Militar (Bd. Carol I, nr. 7)
Co-organizator: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Iași – comandant, col. dr. Dragoș Dumitru IACOB
Invitati speciali:
prof. univ. dr. Ionel AGRIGOROAIE – Facultatea de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza” Iași;
publicist Dorin BROZBĂ – realizator film documentar și album,
Adrian TUDOR – viceprimar al munivipiului Tg Jiu
Fanfara Militară a Garnizoanei Iasi
4 mai 2017, ora 11.00 – VASLUI
Loc de desfășurare : Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui (Str. Hagi Chiriac, Nr. 2)
Loc de desfășurare : Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu”
Invitați :
prof. Corneliu Solomon – dir. Lic. ”Ion Creangă”
prof. Ion SCUTARU – director adjunct Liceul „Ion Creangă”
Boris Volosatîi – dir. Lic. ”Gh. Asachi”, istoric
Daniela Vacarciuc – dir. Lic. ”V. Alecsandri”, istoric
Nelly Berezovschi – dir. Lic. ”M. Viteazul”
Nina Uzicov – istoric lic. ”Ion Creangă”
Ana Bîrlădeanu – istoric Lic. ”Ion Creangă”
Silvia Petrovici – istoric Lic. ”Ion Creangă”
Vera Bucătaru – istoric Lic. ”M. Viteazul”
Epestemia Drența – istoric Lic. ”M. Viteazul”
Viorica Negrei – Dir.general-adj. al DJETS Chișinău
Alexandru Morari – istoric
Ion Varta – istoric
Gheorghe Negru – istoric
Mihai Cimpoi – academician
Nicolae Dabija – academician
Iulian Filip – scriitor
Nicolae Enciu,dir.adj. Institutul de istorie
Maria Isaiev,istoric
Constantin Ungureanu,istoric
Maria Danilov,istoric
Elevii claselor X-XII din liceele mun. Chișinău
7 mai 2017, ora 13.00 – FITIONEȘTI, JUDEȚUL VRANCEA
Loc de desfășurare – Sala de festivități a Primăriei Fitionești
Partener local : Primăria comunei Fitionești, județul Vrancea
Persoană de contact : Iordache Cazacu, primar al comunei Fitionești
Invitați :
Gheorghe Pătrășcan, 90 de ani, participant film
Toader Ghimici, învățător, participant film
Imagini din filmul documentar ,, Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”:
Context
La începutul Primului Război Mondial, o tânără învăţătoare din Târgu Jiu se înrolează voluntar ca infirmieră de companie. Era Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894, în localitatea Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-Jiu, județul Gorj.
A activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. După moartea în propriile mâini a fratelui său, obţine permisiunea de a lupta pe front. Satisfacţiile şi durerile se succed în contextul situaţiilor dramatice de pe front, agravate în iarna anului 1917 de epidemia de tifos exantematic, iar eroina ajunge la Mărăşeşti în faţa mitralierelor inamice.
În data de 22 august, unităţile române sunt atacate şi surprinse descoperite de unităţi din Regimentul 40 Rezervă german. Pe timpul retragerii, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, din Brigada 21 Infanterie, a fost lovită mortal de gloanţele unei mitraliere germane pe Dealul Secului, comuna Fitionești, județul Vrancea.
Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea.
După 4 ani, autorităţile gorjene au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu.
Evenimentul a avut loc în comuna natală a artistei, miercuri, 27 aprilie 2016. Autor al volumului este scriitorul și publicistul Dorin Brozbă, cel care semnează și alte cărți și documentare despre viața și activitatea marilor interpreți de folclor. Precedentul său demers, finalizat cu o carte, cu un film documentar și cu mai multe CD-uri de colecție, a fost dedicat unei alte mari artiste din județul Gorj, respectiv Maria Lătărețu.
Prefața acestei prime apariții editoriale dedicate Mariei Apostol este semnată de către redactorul Petronela Cotea Mihai, realizator al emisiunilor pentru sate la RADIO IAȘI.
(publicistul Dorin BROZBĂ – autorul volumului MARIA APOSTOL, NEMURITOAREA DIN RUNCU GORJ)
Legătura culturală Moldova-Oltenia se bazează inclusiv pe fapte artistice relevante, de astăzi și de ieri.
În anul 1973, marea finală a concursului FLOAREA DIN GRĂDINĂ s-a desfășurat în municipiul Bacău, acompaniamentul fiind asigurat de Orchestra Plaiurile Bistriței, dirijată de prof. Aurel Iancovici. Maria Apostol a fost notată de juriu cu nota 10, obținând TROFEUL FLOAREA DIN GRĂDINĂ. În marea finală din aprilie 1973, după 3 etape desfășurate pe parcursul a 3 ani, alături de Maria Apostol concurau alte două artiste, respectiv Floarea Tănăsescu din Constanța și Ileana Pește din Piatra Neamț, notează Dorin Brozbă.
Maria Apostol era elevă în clasa a-XII-a, avea puțin peste 18 ani și devenea cea mai tânără câștigătoare a acestui concurs inițiat de Televiziunea Română în anul 1970. Realizatorii spectcolului-concurs erau Simona Patraulea și Sorin Grigorescu, iar prezentator al finalei din anul 1973 era celebrul profesor Mihai Florea.
(publicistul Dorin BROZBĂ – autorul volumului MARIA APOSTOL, NEMURITOAREA DIN RUNCU GORJ)
După această carte biografică şi după cele 3 CD-uri cu aproximativ 60 dintre cele 200 de cântece din repertoriul Mariei Apostol, va urma realizarea unui film documentar dedicat artistei.
Maria Apostol s-a născut la data de 11 august 1954, fiind cel de-al doilea copil în familia Matei (Tică) și Maria Apostol, primul vlăstar fiind Ionel, fratele mai mare cu 2 ani.
A debutat pe scenă în vara anului 1959, cu ocazia serbării de încheiere a anului școlar, experimentata educatoare Maria Chirculescu fiind cea care i-a remarcat vocea și care a distribuit-o în finalul spectacolului, ca pe marile vedete, serbarea desfășurându-se afară, în bătătura grădiniței.
Elevă fiind, și-a cultivat și dezvoltat vocea și repertoriul, alături de Taraful Runcu, mergându-i faima în toată Oltenia și susținând foarte multe reprezentații.
La vârsta de 14 ani, în septembrie 1968, la Năvodari s-a desfășurat un grandios concurs folcloric pentru elevi, dintre cei 600 de concurenți, Maria Apostol ocupând locul I. În același an, Dumitru Bălășoiu a venit la Runcu, pentru a o invita la audiții, la Radio București. Fiind audiată de câțiva redactori de specialitate ai Radioului Public, Mariei i-au fost appreciate calitățile vocale incontestabile, dar înregistrările au fost amânate, spunându-i-se că vocea era, încă, destul de copilărească.
În vara anului 1969, în cadrul unui spectacol folcloric desfășurat la Tg Jiu a fost remarcată de către Maria Lătărețu, din repertoriul căreia interpretase melodia Băiat ca Gheorghe mai rar. Auzind-o, Maria Lătărețu le-a cerut organizatorilor să îi fie prezentată tânăra care îi preluase cântecul. Cînd a văzut-o, i-a spus Bravo, fata maichii! Glasului tău îi mai trebuie doar cântece autentice, din vatra satelor gorjene.
Aceasta cale a fost urmată ani la rând, adunându-se în repertoriul Mariei Apostol aproximativ 200 de cântece, sute de turnee și spectacole, premii și aplauze, în țară și în străinătate.
Angajată, de la vârsta de 19 ani, a Ansamblului Artistic Rapsodia Română din București, în anul 1979 s-a căsătorit cu un coleg instrumentist Mihai Grigore, din scurta lor căsnicie rezultând un băiat, Mălin Apostol – astăzi, la rândul său părinte al unui băiat, Valentin Apostol.
La finalul anului 1992, descoperă o afecțiune gravă la stomac. Împreună cu fratele, colonelul Ion Apostol încearcă să se trateze, urmează anumite proceduri medicale, dar boala înainta neiertătoare. Ultimele două luni și le petrece acasă, în Runcul natal, avându-i permanent în preajmă pe fiul de 13 ani, Mălin, și pe cei doi părinți deznădăjduiți, care au îngrijit-o până în ultima clipă.
La data de 5 septembrie 1993, către amiază, mama sa a observat cum Maria Apostol și-a intins mâna slăbită către ușa de la intrarea în cameră. Înțelege că fiica sa dorește să își cheme în odaie fiul și tatăl. După sosirea grabnică a lui Mălin și a lui Tică, privirea Mariei s-a fixat pe cei dragi și, cu un scurt oftat, artista a trecut la cele veșnice.
Înmormântarea Mariei Apostol a avut loc chiar de ziua sa onomastică, la data de 8 septembrie 1993, în comuna natală, Runcu, județul Gorj. Sute și sute de oameni au însoțit-o pe ultimul drum. Pe ulițele micuței localități Runcu în acea zi se vorbea în dialect atât oltenesc, cât și muntenesc, ardelenesc, moldovenesc – colegi și prieteni din toată țara venind să își ia rămas bun de la artista care pornea în cea din urmă călătorie, către înaintași.
(Petronela Cotea Mihai, in dialog cu publicistul Dorin Brozbă)
În emisiunea Matinal agrar-glasul pământului, vom audia cântece renumite din repertoriul Mariei Apostol şi vom asculta o secvenţă înregistrată, chiar din timpul concursului FLOAREA DIN GRĂDINA, respectiv prestaţia artistei la proba de cultură generală.
(Cine-a lasat dor pe lume – piesă inclusă în albumul Gheorghiță, pup de cicoare)
Despre toate cele prezentate mai sus, dar şi despre alte subiecte de larg interes pentru toți cei care se simt legați de satul românesc, vom discuta duminică, 15 mai 2016, începând cu ora 6.05, la RADIO IAŞI!
MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI, în intervalul orar 6.05-8.00 – radioprogram duminical dedicat satului românesc şi difuzat pe toate frecventele RADIO IAŞI : 1053 KHZ, 90,8 şi 96,3 MHZ!
Emisiunea poate fi recepţionată videolive, pe internet : www.radioiasi.ro