Ascultă Radio România Iași Live

Dragos Andrei Cantea

25 ian, 18.03-20.00 RONO Art Connect Festival la Univers Muzical cu Daniela Vlad

RONO - Art Connect sau Festivalul de Muzică Contemporană România Norvegia, invitații ediției: pianistul Dragoș Andrei Cantea și profesorul Andreas Sonning. Ne puteți asculta pe radioiasi.ro/asculta-live și pe toate frecvențele Radio Iași, doar live în timpul real de difuzare. festivalul este organizat în cadrul proiectului “BI-CONTEMP ART – Bilateral Initiative in Contemporary Art”, Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Naţional Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA. Parteneri în implementarea proiectului: ASOCIAȚIA IUBIRE ȘI ÎNCREDERE Iași și SC DAC PERFORMANCE MUSIC Norvegia.

25 ian, 18.03-20.00 RONO Art Connect Festival la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Publicat de dvlad, 25 ianuarie 2025, 16:42 / actualizat: 25 ianuarie 2025, 17:54

RONO Festival Art Connect este titlul festivalului organizat pe baza proiectului bilateral BI-CONTEMP ART cu finanțare SEE și norvegiană, fondul național bilateral din programul RO-CULTURA.  Cei doi parteneri sunt Asociația Iubire și Încredere din Iași și DAC Music Performance din Norvegia, al cărui fondator este ieșeanul Dragoș Andrei Cantea, același care a creat și marele proiect Classix, aflat anul acesta la cea de a 6-ea ediție. (la final de februarie, 23 febr – 2 martie). Festivalul a fost prezentat de doamna Daniela Doroșincă de la Asociația Iubire și Încredere.

Cele trei zile 22- 24 ianuarie ne-au oferit pentru prima oară posibilitatea să urmărim în același cadru stadiul în care se află arta contemporană în toate ipostazele ei de manifestare, atât creația muzicală, cât și cea plastică și dansul contemporan. Programul muzical a inclus în primul rând creații românești și norvegiene contemporane, unele în primă audiție absolută, create special pentru festival de compozitori din cele două țări, dar și lucrări reprezentative pentru cultura norvegiană sau din creația universală, interpreții fiind români și norvegieni sau alte naționalități stabiliți în Norvegia.

Lucrările plastice – de pictură, grafică, sculptură, ceramică sau tapițerie au aparținut unor unor artiști profesioniști sau amatori – mai ales elevi ai Colegiului Național de Artă Octav Băncilă și au fost expuse în cadrul concertului din 23 ianuarie, de la Sala Henri Coandă a Palatului Culturii. În același concert a fost vizitat online video și un muzeu din Norvegia, prezentat de directorul său, Martin Romberg, compozitor renumit pentru inspirația sa din literatura fantastică, care în urmă cu doi ani a fost invitat compozitor în rezidență al Festivalului Classix.

Festivalul s-a încheiat cu un moment de dans contemporan cu Gabriel Scalschi și Andrei Tcaciuc, doi tineri coregrafi care au creat și interpretat spectacolul Sinsen.

 

the ones vocal artists la Casa studentilor

Andreas Sonning și Dragoș Cantea invitați în studio

În cadrul ediției, vom asculta fragmente pe care invitatul nostru, prof. Andreas Sonning, interpretate ca flautist solo al Suitei Munch, compoziție pentru flaut, harpă și ansamblu de coarde inspirată de 7 imagini și texte conexe din Friza vieții de Edvard Munch. Proiect dezvoltat de Kjell Habbestad, compozitor și producător

MUNCH Tablouri și poezii. Premieraa avut loc la Galeria Națională de Artă din Washington DC pe 6 ianuarie 2013 cu muzicieni de la Orchestra Radio Norvegiană la Centrul J. F. Kennedy pentru Artele Spectacolului. Imaginile și textul editat au fost proiectate pe ecranul din spatele orchestrei.

Părți: 1 VOCEA. 2 OCHI ÎN OCHI/ATRACȚIE. 3 SEPARARE 4 FEMEIE/SFINX 5 SĂRUT 6 DRAGOSTE ȘI DUREREA/VAMPIR 7 MADONNA

4.FEMEIE/SFINX (text Edvard Munch)

Toate celelalte sunt una. Tu ești o mie. Misterul rezultat dintr-un proces îndelungat de dezvoltare  reunite într-una. Femeia în diversitatea ei este pentru bărbat un mister. Femeia este în același timp și o sfântă, o seducătoare și una care este nefericită. Este femeia care visează, Irene, cea îmbrăcată în alb, visând lângă mare, Ellida, neputincioasă față de fascinația ei pentru necunoscut. Natura  copilărească a femeii, ca o floare. Fericită ca atunci când soarele îi strălucea chipul. Femeie cu părul blond al primăverii, atrăgătoare ca primăvara, în dulce așteptare, parfumat, timid și fermecător de seducător. Precum cântecul păsărilor primăverii, florile din luncă. Este femeia iubitoare de viață, Maja, Rebecca goală și iubitoare de viață, cuprins de o pasiune sălbatică, senzuală care a pătruns nesăbuit în totul, a susținut-o. Femeie care se lasă cucerită de simțuri. Fața destinului – sfinxul – cu toate calitățile periculoase ale Femeii. … zâmbetul cald al verii asupra fructului în creștere, zâmbetul fericit al mamei — cel mândru —. Este Femeia călugăriță; ea stă acolo palidă în spatele copacilor — femeia durerii — cu capul holbat palid între trunchiurile copacilor. Hedda, cea fatidică și tragică, ca melodiile de vals peste un abis neplăcut de aproape de MOARTE. Înspăimântător de meschine sunt lucrurile vieții pe care ea încearcă să le devoreze. Femeie într-o dispoziție mistică; cea mai profundă tristețe, madone plângătoare, întristare, iarnă, zâmbetul tristeții și al morții, gravă și dureroasă. Ca țipătul morții, desăvârșirea vieții, zâmbetul iernii, al tristeții, al gravitației, a devenit zâmbetul îngrozitor de fatidic al capului Medusei, grimasă teribilă a nefericirii, tristeții, cruzimii.

 

Andreas Sønning este o personalitate complexă care a depășit demult granițele țării sale prin proiectele desfășurate: profesor la Academia Norvegiană de Muzică și invitat la mai multe universități din Norvegia și din întreaga Europă, a contribuit esențial reînnoirea învățământului muzical superior și implementarea proiectelor de inovare și antreprenoriat pe o bază transversală. încă din 2010 a fondat și condus mai multor rețele finanțate de UE.

La bază, dl Sonning este flautist cu o carieră solistică și de cameră în multe țări scandinave, europene, în Rusia, Japonia sau SUA – deseori lansând în premieră lucrări noi pentru instrument.

Cu proiecte de spectacole în locuri prestigioase din peste 28 de țări – Kennedy Center și National Gallery din Washington DC, Festivalul Schleswig Holstein, în Franța – Musée des Beaux-Arts din Lille, Hôtelul Invalizilor Paris ș.m.a., a fost director artistic în parteneriat cu Pierre Bleuse pentru festivalul MusikAToulouse, pentru Orchestra Simfonică a Radioului Norvegian și New Japan Symphony orchestra. Din 1994 este director artistic pentru propria sa companie de producție, Sønning Music Performance. Cu compania sa, a fondat și setat festivaluri în Norvegia și Franța și a dezvoltat programe culturale pentru mari companii internaționale. Conceptul său numit „Modelul integrat”, a primit împreună cu partenerul său de peste 30 de ani Telenor mai multe premii precum Premiul European pentru Parteneriate în Arte și Afaceri Bruxelles 2004 și Premiul pentru Parteneriate Egale „Arts & Business” Oslo 2009. Sønning este membru al Academiei Agder de Științe și Litere.

Abordarea lui Sønning asupra predării și învățării sprijină studenții în dezvoltarea de noi idei și concepte de producție de spectacole. Acolo unde este posibil, producțiile muzicale se conectează cu practica antreprenorială reală pentru studenți, inclusiv stabilirea de lanțuri valorice (echipe cu competențe diverse) și sisteme de valori (ex. surse de venit, fonduri și clienți/public plătitor). Andreas Sønning a acumulat o imensă experiență în ceea ce privește posibilitățile și provocările legate de dezvoltarea artistică, procesele de planificare, managementul proiectelor și munca în echipă interdisciplinară. Prezentările sale inspiră și identifică probleme cheie pentru înțelegerea și dezvoltarea ulterioară a educației pentru antreprenoriat în muzică.

Toate acestea se regăsesc în manualul academic „Creative Concert Production and Entrepreneurship: Concert Dramaturgy and Project Development for the Performing Arts”, Routledge NY, 2024.

14 decembrie, 18:03-20:00, soprana Oana Severin și chitaristul Constantin Lazăr, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Univers Muzical sâmbătă, 14 decembrie 2024, 15:47

14 decembrie, 18:03-20:00, soprana Oana Severin și chitaristul Constantin Lazăr, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

În emisiunea Univers Muzical sunt invitați astăzi doi artiști ieșeni care vă propun un repertoriu cu totul deosebit, muzica renascentistă...

14 decembrie, 18:03-20:00, soprana Oana Severin și chitaristul Constantin Lazăr, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
17 noiembrie, 18:03-20:00, Concertul 4 din Festivalul Rencontres Enesco – Paris, la Fundația Statelor Unite
Univers Muzical duminică, 17 noiembrie 2024, 15:30

17 noiembrie, 18:03-20:00, Concertul 4 din Festivalul Rencontres Enesco – Paris, la Fundația Statelor Unite

Am ascultat deja din primele trei concerte ale Festivalului Rencontres Enesco ediția aniversară cu nr 10, desfășurată între 7 și 18 octombrie,...

17 noiembrie, 18:03-20:00, Concertul 4 din Festivalul Rencontres Enesco – Paris, la Fundația Statelor Unite
22 sept., 18.03-20.00: Finala secțiunii Pian la Concursul Enescu, Rencontres Enesco la Paris și ecouri de la Classix Lab cu invitați, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Univers Muzical duminică, 22 septembrie 2024, 17:34

22 sept., 18.03-20.00: Finala secțiunii Pian la Concursul Enescu, Rencontres Enesco la Paris și ecouri de la Classix Lab cu invitați, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Astăzi în Univers Muzical: Concursul Internațional George Enescu 2024 se încheie astăzi, de la ora 18.00 aflați de la noi cine sunt...

22 sept., 18.03-20.00: Finala secțiunii Pian la Concursul Enescu, Rencontres Enesco la Paris și ecouri de la Classix Lab cu invitați, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
15 sept., 18.03-20.00 Invitată la Univers Muzical, marea mezzosoprană Ruxandra Donose, căreia îi spunem: Laaaaa muuuuulți aaaaaaani!
Univers Muzical duminică, 15 septembrie 2024, 16:21

15 sept., 18.03-20.00 Invitată la Univers Muzical, marea mezzosoprană Ruxandra Donose, căreia îi spunem: Laaaaa muuuuulți aaaaaaani!

Mezzosoprana Ruxandra Donose este invitata ediției Univers Muzical de astăzi, 15 septembrie. Îi spunem „la mulți ani” pentru data de 2...

15 sept., 18.03-20.00 Invitată la Univers Muzical, marea mezzosoprană Ruxandra Donose, căreia îi spunem: Laaaaa muuuuulți aaaaaaani!
Univers Muzical sâmbătă, 7 septembrie 2024, 17:07

7 sept., Cantofest la Iași, curs de măiestrie cu trei mari artiști internaționali și participanți din trei continente, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Dintre roadele bogate ale acestei veri, astăzi culegem un concert cu totul memorabil, Finalul unei aventuri unice în Iași, CANTOFEST....

7 sept., Cantofest la Iași, curs de măiestrie cu trei mari artiști internaționali și participanți din trei continente, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Univers Muzical duminică, 21 iulie 2024, 17:11

21 iulie, de la 18.03 Soprana Mihaela Grăjdeanu, invitată la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Una dintre vocile cele mai cunoscute și mai apreciate ale ultimelor peste trei decenii ale Operei Naționale Române din Iași este astăzi alături...

21 iulie, de la 18.03 Soprana Mihaela Grăjdeanu, invitată la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Univers Muzical sâmbătă, 13 iulie 2024, 17:34

13 iulie, 18:03-20:00, Opera Aperta – Concert examen ediția a 9-a la Universitatea de Arte George Enescu

Emisiunea Univers Muzical, de la 18.03, pe toate frecvențele Radio Iași și pe www.radioiasi.ro, Opera Aperta – o oază de prospețime...

13 iulie, 18:03-20:00, Opera Aperta – Concert examen ediția a 9-a la Universitatea de Arte George Enescu
Univers Muzical miercuri, 3 iulie 2024, 20:28

Turandot, omagiu la Centenarul Puccini, premieră la Opera din Iași

Turandot la Iași. Premiera acestei ultime capodopere a lui Puccini la centenarul morții autorului ne-a intrat în suflet din prima clipă. Da, am...

Turandot, omagiu la Centenarul Puccini, premieră la Opera din Iași