Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici a mai multor obiective de investiţii în infrastructura rutieră din judeţul Galaţi
16 ianuarie 2025, 17:04
El a precizat că modernizarea drumurilor dintre Galaţi şi Hanu Conachi necesită o investiţie de 1,85 miliarde de lei, iar durata de execuţie este de trei ani.
‘Concret, vor fi modernizate două porţiuni din drumurile existente între Galaţi şi Hanu Conachi însumând 40 km, care vor fi lărgite la câte patru benzi de circulaţie. Vor fi reparate şi modernizate 12 poduri şi pasaje de trecere, cu montarea de sisteme de siguranţă rutieră şi de semnalizare rutieră şi de iluminat public’, a precizat Constantin.
Pentru drumul expres Brăila – Galaţi şi varianta ocolitoare Galaţi este necesară o investiţie de 812 milioane lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, noua infrastructură va asigura accesul direct din varianta ocolitoare Galaţi către podul suspendat de la Brăila.
Proiectele vor fi finanţate din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul UE, prin Programul Transport 2021 – 2027, precum şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a explicat Mihai Constantin.
De asemenea, indicatorii tehnico-economici pentru construcţia drumului de legătură dintre Drumul Expres Brăila-Galaţi şi Centura Municipiului Galaţi au fost aprobaţi tot în şedinţa de joi a Guvernului, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
‘Acest nou drum cu 4 benzi (2 benzi pe sens), în lungime de 6,92 km, va asigura inclusiv accesul la Podul Brăila, iar construcţia lui va fi finanţată prin PT. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de peste 812 milioane lei, iar durata de execuţie este estimată la 24 luni’, a scris Grindeanu într-o postare pe Facebook.
Pe traseu vor fi construite inclusiv şase poduri şi pasaje.
Drumul de legătură dintre Drumul Expres Brăila-Galaţi şi Centura Galaţi va fi construit printr-un protocol încheiat între Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNAIR) şi Consiliul Judeţean Galaţi.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)