Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Scopul manifestării l-a constituit aducerea în prim plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești femeiești și bărbătești, specifică diferitelor zone ale țării, prin implicarea meșterilor populari recunoscuți în domeniu. Târgul și-a propus să aducă în atenția publicului ieșean și nu numai, detaliile specifice cămășii cu adevărat autentice și delimitarea de kitsch.
Organizatorii evenimentului au fost reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi, prin cei ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu cei ai Primăriei Municipiului Iaşi.
La ediţia a III-a au fost prezenţi meşteri populari din județele Argeș, Iași, Botoşani, Brăila, Buzău, Neamț, Suceava, Vaslui, Cluj-Napoca, dar și meșteri populari din Republica Moldova. Pe durata desfășurării Târgului au fost organizate ateliere de creație interactive coordoanate de către meșterii participanți.
Concret, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții ascultăm poveștile de viață ale meșterilor populari: Mihaela Șandru, originară din Liești, județul Galați, astăzi locuitor al satului Săcalu de Pădure, comuna Brâncovenești, Mureș; Flory Buia din comuna Bogați, Argeș; Mărioara Ghica din satul Strâmbeni, comuna Căldăraru, Argeș; mai stăm de vorbă în ediția de astăzi a emisiunii noastre și cu meșterul popular Zamfira Boboc din comuna Deleni, județul Iași.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 16 IANUARIE 2025, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Cartea – Autobiografie autorizată a unui gaucho picard – pe cât îmi amintesc din viitor, de Benoît VITSE, lansată la Iași – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 3 ianuarie 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Până a sta de vorbă cu autorul, pe scurt, îi creionăm un portret.
Benoît VITSE s-a năcut la 10 septembrie 1948 în Marquise, Picardia, Franța; urmează studii liceale la Boulogne-sur-Mer, apoi universitare la Amiens și Paris, specializându-se în domeniul teatral. Benoît VITSE este scriitor, traducător, regizor, efectuează lungi peripluri în afara Franței (România, Republica Moldova, Ucraina, Haiti, Camerun, Uganda, Azerbaidjan, Armenia) ca om de teatru și reprezentant diplomatic al țării sale în domeniul culturii.
În țara noastră a petrecut mai bine de un deceniu, ca director al Centrului Cultural Francez din Iași, precum și al trupei de teatru pe care a înființat-o la Ateneul Tătărași. Traducător din limba română – inclusiv volumul Moi, jʼai tué Hitler (2021), de Dumitru Crudu – menține o permanentă legătură cu spațiul cultural românesc.
Benoît VITSE a mai scris: La lettre du Moldave. Cu drag despre azi (2008); Les batailles impudiques (2021); Autobiographie autorisée dʼun gaucho picard. Pour autant que je me souvienne de lʼavenir (2022), volum care este subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre.
Cartea este tradusă de către profesor Ioan Răducea, specialist în Filologie, pe care, astăzi, îl invităm la dialog. Volumul a apărut anul trecut la Editura Junimea din Iași.
Până atunci, stăm de vorbă cu Benoît VITSE, cel care ne spune povestea volumului Autobiografie autorizată a unui gaucho picard – pe cât îmi amintesc din viitor.
În următoarele minute, stăm de vorbă cu Ioan Răducea, profesor în învățământul liceal, poet, prozator, critic, îngrijitor de ediții, critic de artă. Ioan Răducea este redactor la Editura Junimea, la revistele „Scriptor”, „Expres cultural”, „Revista română” și la alte publicații din mediul cultural ieșean și nu numai. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Clubului fotografilor Iași. Ioan Răducea este traducătorul – din limba franceză în limba română – al cărții Autobiografie autorizată a unui gaucho picard – pe cât îmi amintesc din viitor, de Benoit Vitse. Afăm amănunte concrete despre volumul de față, cu accent pe munca de traducere a acestuia, dar mai aflăm detalii și despre subiectele surprinse în carte.
Stimați prieteni, la prezentarea cărții Autobiografie autorizată a unui gaucho picard – pe cât îmi amintesc din viitor, de Benoit Vitse, eveniment care s-a desfășurat, la Iași, nu demult, în incinta Palatului Braunstein, am intervievat și pe Călin Ciobotari, critic de teatru, cadru didactic și conducător de doctorate la Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu”. Este profesor asociat al Facultății de Filosofie și Științe Social Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, al Uniunii Teatrale din România și al Uniunii Scriitorilor din România.
Pe scurt, în următorul dialog pe care-l postăm, Călin Ciobotari ne vorbește despre cartea lui Benoit Vitse, cu accent pe experiența sa ieșeană, amintindu-ne și despre omul de teatru Benoît Vitse.
Stimați prieteni, astăzi, după cum bine știți, relatăm de prezentarea volumului Autobiografie autorizată a unui gaucho picard – pe cât îmi amintesc din viitor, cartea semnată de către Benoît Vitse, eveniment desfășurat, la Iași, nu demult, în Institutul Cultural Francez din incinta Palatului Braunstein. Ultimul dialog pe care-l postăm este cu scriitorul Lucian Vasiliu, cel care ne vorbește despre atât despre actorul principal al ediției de astăzi a emisiunii noastre, cât și despre volumul său. Lucian Vasiliu ne vorbește și despre profesorul Ioan Răducea, cel care a tradus cartea de față. „Volumul lui Benoit Vitse este o călătorie spirituală, este o călătorie ludică”, ne spune Lucian Vasiliu. În finalul dialogului scriitorul Lucian Vasiliu, pentru fiecare dintre noi, are un îndemn de a ne apropia mai mult de carte, pentru că, nu-i așa (?) „ atunci când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna”.
Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre, conchidem prin câteva cuvinte care aparțin lui Benoit Vitse, autorul volumului prezentat, cuvinte din paginile acestuia: „Despărțirea de Moldova fu mișcătoare. Batalioane mari veneau de peste tot să-mi prezinte onorul regimentelor lor. Dar aveam nevoie să fiu singur. Cu un poncho prins de al treilea nasture al cămășii, o blană de oaie pe șa, jambiere din piele de sălbăticiune căzând pe glezne, scărițe cu piciorul prins pe trei sferturi, privirea aiurea, galopam pentru ultima oară de-a lungul râului, salutând cu pălăria neagră de fetru. Coama fluturând în vânt a dragului meu criollo te făcea să te gândești la un început de foc în pădure. Păstorii mă știau și veneau să-mi aducă câteva sticle de Cotnari și de Fetească neagră, un pic de brânză și struguri”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 3 IANUARIE 2025, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași (frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
În ediția de astăzi a emisiunii noastre dialogăm cu domnul profesor Petru Istrate, profesor de limba și literatura română, specialist în...
Dr. Vali Ilieș ne povestește despre China și Medicina Tradițională Chineză – în emisiunea Dialog Intercultural de vineri, 20 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați prieteni, ediția de astăzi a emisiunii noastre este una specială. Concret, este dedicată Medicinei Tradiționale Chineze, iar cea care...
Ziua Limbii Române serbată la Cercul Militar Iași (conferință și lansare de carte) – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 13 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural este dedicată unui frumos eveniment desfășurat, la Iași, de Ziua Limbii Române, 31 august,...
Sărbătorile de iarnă – trecut și prezent – prin manifestări autentice – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 2 IANUARIE 2025, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Concret, prima manifestare la care am participat se intitulează „Magia sărbătorilor de iarnă”, ediția a II-a, organizată de către reprezentanții Liceului cu Program Sportiv Iași, în ziua de 18 decembrie 2024, în sala de sport a unității de învățământ.
Atât despre proiect, cât și despre obiectivele acestuia, astăzi, invităm la dialog pe profesor Vasile Viciu Tanase, director al Liceului; profesor de limba engleză Mihaela Onuță; Mătușa Maria Spiridon, un spirit ales care ne încântă cu o frumoasă urătură; profesor Lenuța Lupan, cea care ne povestește despre atelierul de creație „Spiridușii lui Moș Crăciun”; profesor Marinela Juverdeanu, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv Iași; doamna Ana Zăbavă din Scânteia, Iași, cea care la evenimentul „Magia sărbătorilor de iarnă” a venit cu Ansamblul Folcloric „Flori de Sânzâiene” și au colindat, urat, prezentat Jocul Căiuților, al Caprei, Jocul Măștilor.
Al doilea eveniment despre care vorbim în ediția de astăzi a emisiunii noastre se intitulează „Să ne aducem pururi aminte…” și de Ion Creangă, manifestare desfășurată în ziua de vineri, 27 decembrie 2024, începând cu ora 12 și 30 de minute, la mormântul diaconului, învățătorului, scriitorului neamului românesc ION CREANGĂ, din Cimitirul Eternitatea.
De aici, difuzăm vocile domnlui profesor, specialist în Filologie, Constantin Parascan și a preotului Ioan Rusu de la Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” din Dealul Copopului.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași, joi, 2 IANUARIE 2024, începând ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Asociația Pro Roma: proiecte, activități, urări de sărbători – subiecte ale emisiunii Viața Rromilor de luni, 30 DECEMBRIE 2024, ORA 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Concret, în ziua de vineri, 13 decembrie 2024, începând cu ora 11, reprezentanții Asociației Pro Roma în parteneriat cu cei ai Școlii Gimnaziale Zmeu din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași și cu cei ai Primăriei Comunei Lungani au organizat evenimentul Fă Rai din ce ai.
Manifestarea s-a desfășurat în incinta Căminului Cultural din satul Zmeu și a constat într-o paradă de costume clasice, straie pe care elevele din școală le-au confecționat cu mâinile lor dibace. Atelierul s-a intitulat „Domnițe de poveste”. Pe lângă acestă activitate, care a încheiat manifestarea, s-au desfășurat și alte atliere de lucru în care au fost implicați elevii din Comuna Lungani, județul Iași, ateliere despre care aflăm amănunte concrete din secvența audio pe care o postăm. În programul acestor ateliere au fost implicați voluntarii Asociației Pro Roma, originari atât din țara noastră, cât și din Turcia, Republica Moldova, voluntari veniți prin programul Corpul European de Solidaritate. Evenimentul este finanţat de Erasmus+ prin programul Corpului European de Solidaritate.
Astăzi, în emisiunea Viața Rromilor (h 20:30) invitată la microfonul Radio Iași este doamna Margareta Herțanu, președinte al Ascoiației Pro Roma.
La Iași, una dintre activitățile organizate cu prilejul Zilei Minorităților Naționale s-a desfășurat în incinta Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”.
Concret, la 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Acest document internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța și l-au adoptat, reglementând data de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale.
Despre manifestarea organizată, la Iași, chiar în ziua de 18 decembrie a.c., aflăm amănunte concrete de la doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma.
Dragi prieteni, invitată a ediției de astăzi a emisiunii Viața Rromilor avem pe doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma din Iași. Dacă din înregistrările postate am aflat amănunte despre cum a fost anul 2024 pentru reprezentanții Asociației Pro Roma, în cele ce urmează de la interlocutorul nostru aflăm care sunt așteptările de la anul 2025, pentru ca aproape de finalul dialogului nostru cu prilejul sărbătorilor să ascultăm câteva urări.
Stimați prieteni, vă dau întâlnire la o nouă emisiune dedicată minorităților din România, miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute, atunci când vă invit să urmăriți emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni. Nu uitați de emisiunea Tradiții, emisiune pe care o puteți urmări în fiecare zi de joi a săptămânii, imediat după ora 21.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de luni, 30 DECEMBRIE 2024, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga, prezentată de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 26 FEBRUARIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
În prima secvență audio pe care o postăm, povestim despre imaginea țiganilor în literatura română și universală, iar cel care ne vorbește...
Regele celor două Sicilii și Lecția de limbă moartă, de Andrzej Kuśniewicz, prezentate de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 19 februarie 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Astăzi povestim despre imaginea țiganilor în literatură, subiect pe care-l prezentăm cu regretatul profesor universitar, doctor în filologie,...
Sărbătoare în Comunitatea Romă – cu prilejul Zilei Minorităţilor Naționale – subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 25 DECEMBRIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30
Sâmbătă, 16 decembrie 2023, începând cu ora 13, în Sala de spectacole a Casei Armatei din Iaşi, Dealul Copoului, reprezentanții Asociaţiei...
ÎN ARMONIE (carte), de Margareta Herțanu, subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 13 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30, cu Dumitru ȘERBAN
Astăzi, invitată la microfonul Radio Iași este doamna Margareta Herțanu, psiholog, președinte al Asociației ProRoma din Iași. Vorbim despre...
Din nou vorbim despre volumul – Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice – tradus de prof. univ. Leonte Ivanov – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 4 DECEMBRIE 2024, ora 20:30, de pe undele Radio România Iași – cu Dumitru ȘERBAN
Volumul a fost prezentat de către profesor universitar, specialist în Filologie, Marina VRACIU; scriitorul Valentin TALPALARU și Mircea PLATON, scriitor, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”.
Din partea Editurii Doxologia a vorbit Dragoș Mîrșanu, coordonatorul colecției „Historia Christiana”, secretar științific al Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor.
Întâi de toate, vă invit să ascultați, în contextul lansării volumului – Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice, pe scriitorul Mircea Platon, redactor-șef al Revistei „Convorbiri literare, periodic al Uniunii Scriitorilor din România, fondată de către membrii Societății Junimea din Iași, la 1 Martie 1867.
Mircea Platon ne spune, concret și la obiect, cât de actuală este ediția cărții de față, precizând că „nu există o astfel de antologie în marile culturi ale lumii”.
Mircea Platon are cuvinte de apreciere pentru traducătorul volumului, amintindu-ne că „toți scriitorii, gânditorii prin eseurile din volum aprofundează diversele direcții de interpretare pe care le identificăm în Legenda Marelui Inchizitor”.
Scriitorul Mircea Platon ne vorbește și despre importanța cărții de față, amintindu-ne că „este plină de ironia, de inteligența, de jocul liber al ideilor și de sarcasmul unor oameni liberi și culți”; Mircea Platon ne mai spune că volumul de față „arată cât de multă cultură se poatea făuri în mediul rural”.
Astăzi, mai difuzăm discursul domnului profesor, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, traducătorul volumului; aflăm amănunte concrete despre geneaza Legendei Marelui Inchizitor; mai aflăm detalii unde o găsim în creația scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski, creație care este imensă; diavolul ca personaj în literatura rusă, alt subiect pe care ni-l prezintă domnul profesor Leonte Ivanov; prezența lui Hristos în literatura rusă, altă temă despre care aflăm amănunte.
În final, domnul profesor aduce mulțumirile afrente tuturor celor implicați în apariția volumului de față.
Raportat la cele prezentate, încheiem prin cuvintele domnului profesor Leonte Ivanov: „O primă versiune a acestei cărți a fost publicată la Editura Polirom în anul 1997, sub titlul Marele Inchizitor. Dostoievski – lecturi teologice. Cartea de față vine cu trei noi studii privitoare la poemul lui Ivan Karamazov, semnate de două nume mari ale gândirii ruse și europene: Dmitri Merejkovski și Nikolai Losski; în plus, în finalul volumului, am selectat din documentele vremii opiniile lui Dostoievski însuși despre legenda personajului său. Schițele biografice ale autorilor cuprinși în volum au fost dezvoltate, traducerea textelor a fost revizuită și a fost mărit considerabil volumul de note și comentarii”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 4 decembrie 2024, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
A7, A8, parte din visul colectiv al locuitorilor județelor Moldovei, când vine vorba de infrastructură rutieră care să facă legătura mult mai...
Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la cea de a III-a ediție a Târgului național „Cămașa...
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...
Volumul – Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice – tradus de prof. univ. Leonte Ivanov – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 20 NOV. 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Organizatorii manifestării au fost reprezentanții Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Cartea a apărut într-o ediție îngrijită, traducere, prefață, note și comentarii realizate de către profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov la Editurile Doxologia, Iași și a Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.
Volumul a fost prezentat de către profesor universitar, specialist în Filologie, Marina VRACIU; scriitorul Valentin TALPALARU și Mircea PLATON, scriitor, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”.
În finalul lansării a luat cuvântul domnul profesor, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, traducătorul volumului de față, discurs pe care-l difuzăm, pentru o înțelegere profundă a subiectului, spre finalul emisiunii de astăzi.
Din partea Editurii Doxologia a vorbit Dragoș Mîrșanu, coordonatorul colecției „Historia Christiana”, secretar științific al Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor.
Înaintea deschiderii manifestării, scriitorul Valentin Talpalaru ne-a creionat o imagine a volumului de față, accentuând noutatea pe care o aduce în comparație cu prima ediție, ediție care a văzut lumina tiparului, în urmă cu câțiva ani, la Editura POLIROM din Iași. Colaborarea dintre cele două edituri în ceea ce privește publicarea volumului de față, un alt subiect pe care ni-l prezintă scriitorul Valentin Talpalaru.
Astăzi, după cum bine știți, relatăm de la prezentarea cărții Legenda Marelui Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice. Lansarea volumului a avut loc în ziua de joi, 14 noiembrie 2024, începând cu ora 14, la Iași, în incinta Librăria Tafrali, corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Organizatori ai manifestării au fost reprezentanții Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
În cele ce urmează, îl ascultăm pe sciitorul Mircea Platon, redactor-șef al Revistei „Convorbiri literare, periodic al Uniunii Scriitorilor din România, fondat de către membrii Societății Junimea din Iași, la 1 Martie 1867.
Mircea Platon ne spune, pe scurt, cât de actuală este ediția cărții de față, precizând că „nu există o astfel de antologie în marile culturi ale lumii”. Mircea Platon are cuvinte de apreciere pentru traducătorul volumului, amintindu-ne că „toți scriitorii, gânditorii prin eseurile din volum aprofundează diversele direcții de interpretare pe care le identificăm în Legenda Marelui Inchizitor”.
În cele ce urmează, stăm de vorbă cu domnul Dragoș Mîrșanu, coordonatorul colecției „Historia Christiana”, Editura Doxologia, secretar științific al Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor. Dragoș Mîrșanu ne creionează o imagine a parabolei „Marelui Inchizitor”; colaborarea dintre reprezentanții celor două edituri (Doxologia și a Comunității Rușilor Lipoveni din România) în ceea ce privește apariția volumului Marele inchizitor. Dostoievski în lecturi teologico-filosofice, o altă temă a dialogului.
În cele ce urmează, postăm în format audio discursul domnului profesor, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, traducătorul volumului; aflăm amănunte concrete despre geneaza Legendei Marelui Inchizitor; mai aflăm amănunte unde o găsim în creația scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski, creație care este imensă; diavolul ca personaj în literatura rusă, alt subiect pe care ni-l prezintă domnul profesor; prezența lui Hristos în literatura rusă, altă temă despre care aflăm amănunte. În final, domnul profesor aduce mulțumiri tuturor celor implicați în apariția volumului de față.
Raportat la cele prezentate, încheiem prin cuvintele domnului profesor Leonte Ivanov: „O primă versiune a acestei cărți a fost publicată la Editura Polirom în anul 1997, sub titlul Marele Inchizitor. Dostoievski – lecturi teologice. Cartea de față vine cu trei noi studii privitoare la poemul lui Ivan Karamazov, semnate de două nume mari ale gândirii ruse și europene: Dmitri Merejkovski și Nikolai Losski; în plus, în finalul volumului, am selectat din documentele vremii opiniile lui Dostoievski însuși despre legenda personajul său. Schițele biografice ale autorilor cuprinși în volum au fost dezvoltate, traducerea textelor a fost revizuită și a fost mărit considerabil volumul de note și comentarii”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 20 NOIEMBRIE 2024, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.