Ascultă Radio România Iași Live

Editura NEUMA

Editura NEUMA, regal editorial în târgul Iașului – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 13 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

11 decembrie 2024, 11:43

Volumul scris de către Maria Grădinaru arată impecabil, iar cei care au făcut acest fapt posibil sunt: editorul Andrea H. Hedeș, DTP Gelu Iordache, iar fotografiile de pe copertă au fost realizate de către Dan Colisnic.

În deschiderea evenimentului a vorbit, pentru publicul prezent, foarte numeros… ceea ce arată dragostea ieșenilor pentru poezie, doamna Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria”, cea care ne precizează că volumul Mariei Grădinaru, al patrulea, este „cel mai valoros din câte a publicat până în prezent”; Aurica Ichim ne conturează, pe scurt, principalele teme pe care poeta ieșeană le surprinde în versurile sale, fiind atât de impresionată… încât ne și recită din poeziile pe care le găsim în paginile volumului de față, invitându-vă ca despre toate acestea din înregistrarea de mai jos, să ascultați amănunte concrete.

Poeta Maria Grădinaru, după discursurile doamnei Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” și scriitorului Horia Gârbea, a mulțumit tuturor celor din sală pentru prezență… arătându-se împlinită în suflet pentru apariția celui de-al patrulea volum de versuri – cactusul de la etajul doi, Editura NEUMA, 2022, Cluj-Napoca.

Până a contura câteva opinii despre poemul cactusul de la etajul doi, poezie care dă și titlul volumului Mariei Grădinaru, vă invit să ascultați poeziile: intrus; cântec de pus sub pernă; aer și atât; la plecare (poem dedicat poetului Emil Brumaru); cântec; psalm; cheia; anotimpuri… în interpretarea autoarei.

Așadar, poezia cactusul de la etajul doi, scrisă de către Maria Grădinaru, își construiește semnificațiile pe baza unei simbioze perfecte între substanța de idei și de trăiri și limbajul expresiv, proiectate de autoare în operă. În acest context estetic, poezia citată surprinde − sub forma unui monolog liric − monotonia, melancolia grea, singurătatea, idei exprimate într-o manieră estetică și într-un limbaj conotativ.

Poezia Mariei Grădinaru exprimă în mod direct sentimente de angoasă, generate de neliniște interioară, de tema trecerii timpului: „zi de zi/ același gri depresiv”, așa cum reiese și din prezența motivelor din text: „gri”, „privirea”, „spinii”, „lumea”.

Discursul liric este unul confesiv prin prezența mărcilor lexico−gramaticale ale subiectivității: pronume și adjective pronominale posesive la persoana I: „îmi”, „a mea”, etc.. Sentimentele care se desprind din text sunt de nostalgie, regret, melancolie, revoltă, neliniște, eul liric aflându-se în ipostaza martorului, așa cum reiese din versurile: „zi de zi/ același gri depresiv/ îmi asfaltează privirea”.

Textul poetic este dominat de expresivitate, aceasta realizându-se prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice. Astfel, prin metafora „cactusul de la etajul doi” se conturează o personalitate puternică ce are capacitatea de a rezista și de a se adapta rapid în orice situație și mediu, conturând și o imagine vizual−cromatică de o mare profunzime. „Cactusul” poate sugera atât societatea, omul, eul care încearcă să se adapteze indiferent de timp: „nimic mai trist/ decât această nemișcare a mea/ din care răsar spinii singurătății”.

O altă temă abordată este „singurătatea”, care nu este una benefică, de regăsire, de meditație/contemplație, ci e o stare care devine periculoasă prin apariția „spinilor”, conducând și la ideea de protecție, de salvare, dar și apărare împotriva celor „mulți” și „răi”.

Prin adverbul „uneori” se simte bucuria eului liric, care crede și are speranță în regenerare, în timpuri mai bune, chiar dacă aceste satisfacții sunt de scurtă durată: „uneori înfloresc/ iar lumea se colorează/ în roșu”. Tonurile de gri depresiv… ale deznădejdii, ale spleen-ului se transformă, în final, chiar dacă, din când în când, în tonuri de roșu, cromatica sugerând lumea pestriță în care trăim și ne mișcăm.

Întregul mesaj poetic, cu ajutorul mijloacelor artistice, are capacitatea de a exprima încărcătura afectivă a unei lumi mereu în schimbare, cu multe măști, o lume în care se încearcă supraviețuirea.

În cele ce urmează, relatăm de la o altă lansare de carte a poetei Maria Grădinaru.

Concret, la Iași, în ziua de vineri, 29 noiembrie 2024, începând cu ora 17, în incinta Muzeului de Istorie Naturală (B-dul Independenței, Nr. 16), a fost lansat volumul de versuri Strada mansardelor părăsite, semnat de către Maria Grădinaru. Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Neuma din Cluj-Napoca.

Moderator al evenimentului a fost scriitorul Adi Cristi.

Volumul a fost prezentat de către scriitorii Cassian Maria Spiridon și Horia Gârbea.

Organziatori ai manifestării au fost reprezentanții Societății de Medici Naturaliști Iași, Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași și cei ai Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași. Scriitorul Adrian Alui Gheorghe despre cartea Mariei Grădinaru în momentul primirii acesteia, susținea: O frumoasă și consistentă carte de poezie, „Strada mansardelor părăsite” (Editura Neuma, 2024), primesc de la Maria Grădinaru. Poemele se preling unul în altul, lectura cărții este ca o liniște de dinaintea tuturor neliniștilor. Vedeți numai cum „plouă” în poezia Mariei Grădinaru: „nimic nu se compară/ cu parfumul proaspăt al ploii/ amestecul acesta de apă/ şi praf/ miroase a copilărie/ a poveste/ care se aşază peste lume/ picătură cu picătură”.

Înaintea lansării, am invitat pe Maria Grădinaru la un scurt dialog, interviu pe care-l postăm.

Stimați prieteni, în cele ce urmează, în contextul lansării cărții strada mansardelor părăsite (Edirura NEUMA, 2024, Apahida, Județul Cluj), de Maria Grădinaru, difuzăm un dialog cu Horia Gârbea, scriitor, critic literar, cel care-și exprimă opinia despre volumul de față, conturând o imagine a subiectelor pe care autoarea le surprinde în creația sa.

Stimați ascultători, după cum bine știți, astăzi relatăm de la prezentarea volumului Strada mansardelor părăsite, de Maria Grădinaru, manifetsare care s-a desfășurat, la Iași, în ziua de vineri, 29 noiembrie 2024, începând cu ora 17, în incinta Muzeului de Istorie Naturală (B-dul Independenței, Nr. 16). Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Neuma din Cluj-Napoca. Moderator al evenimentului a fost scriitorul Adi Cristi. Volumul a fost prezentat de către scriitorii Cassian Maria Spiridon și Horia Gârbea. Organziatori ai manifestării au fost reprezentanții Societății de Medici Naturaliști Iași, Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași și cei ai Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.

Imediat după prezentarea volumului de versuri semnat de către Maria Grădinaru, a fost lansat și volumul CONDIȚIA de NEMURITOR. Cursive – publicistică, volum semnat de către Horia Gârbea; cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura NEUMA din Apahida, județul Cluj. Despre subiectele reflectate în paginile volumului aflăm amănunte concrete din următorul interviu pe care-l postăm.

Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre conchidem prin a vă invita să citiți poezia care dă titlul volumului lansat, la Iași, zilele trecute, semnat de către Maria Grădinaru.

Strada mansardelor părăsite

Pisica mea privește/ cum așez literele pe ecran/ nu cred că știe/ că mi-am inventat o stradă/ cu mansarde părăsite/ unde locuiesc/ singură/ ori de câte ori/ realitatea/ dă în clocot/ Aici/ la măsuța mea/ de lângă fereastră/ scriu poeme/ pe care le voi citi pescărușilor/ în lumina lunii/ E limpede că nu vor înțelege nimic/ dar poate vor simți/ că sunt de dragoste.

Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 13 DECEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

Ne auzim online, AICIhttp://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Cartea – Memoria fumului – de Ștefan MITROI, prezentată la Iași
Dialog intercultural marți, 22 octombrie 2024, 10:08

Cartea – Memoria fumului – de Ștefan MITROI, prezentată la Iași

În ziua de vineri, 18 octombrie 2024, la Iași, în incinta sediului Editurii Junimea – Parcul Copou, am asistat la prezentarea volumului Memoria...

Cartea – Memoria fumului – de Ștefan MITROI, prezentată la Iași
Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Dialog intercultural vineri, 18 octombrie 2024, 08:43

Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre dialogăm cu domnul profesor Petru Istrate, profesor de limba și literatura română, specialist în...

Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Cartea: În slujba lutului, de Constantin Profir, lansată la Iași
Dialog intercultural luni, 14 octombrie 2024, 10:28

Cartea: În slujba lutului, de Constantin Profir, lansată la Iași

Nu demult, la Iași, în incinta Cercului Militar din dealul Copoului a fost lansată cartea de versuri În slujba lutului, volum semnat de către...

Cartea: În slujba lutului, de Constantin Profir, lansată la Iași
Dialog intercultural prin evenimente culturale de înaltă ținută – Vineri, 11 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Dialog intercultural joi, 10 octombrie 2024, 09:18

Dialog intercultural prin evenimente culturale de înaltă ținută – Vineri, 11 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În prima parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre expoziția foto-documentară „Eroism și credință: Memoriale ale neamului...

Dialog intercultural prin evenimente culturale de înaltă ținută – Vineri, 11 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Dialog intercultural joi, 26 septembrie 2024, 10:06

Nicolae Dabija, „aduceri aminte” – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 27 SEPTEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, relatăm de la manifestarea „Cât trăim pe-acest pământ…” (n.n. vers din poezia...

Nicolae Dabija, „aduceri aminte” – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 27 SEPTEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Dialog intercultural vineri, 20 septembrie 2024, 06:42

Dr. Vali Ilieș ne povestește despre China și Medicina Tradițională Chineză – în emisiunea Dialog Intercultural de vineri, 20 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, ediția de astăzi a emisiunii noastre este una specială. Concret, este dedicată Medicinei Tradiționale Chineze, iar cea care...

Dr. Vali Ilieș ne povestește despre China și Medicina Tradițională Chineză – în emisiunea Dialog Intercultural de vineri, 20 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Dialog intercultural vineri, 13 septembrie 2024, 10:39

Ziua Limbii Române serbată la Cercul Militar Iași (conferință și lansare de carte) – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 13 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural este dedicată unui frumos eveniment desfășurat, la Iași, de Ziua Limbii Române, 31 august,...

Ziua Limbii Române serbată la Cercul Militar Iași (conferință și lansare de carte) – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 13 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Dialog intercultural miercuri, 4 septembrie 2024, 10:05

Filologul Adrian Jicu invitat la dialog – în emisiunea Dialog intercultural de vineri, 6 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre este Adrian Jicu, doctor în Filologie, director al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza“...

Filologul Adrian Jicu invitat la dialog – în emisiunea Dialog intercultural de vineri, 6 SEPTEMBRIE a.c., ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN