Ascultă Radio România Iași Live

Evenimentul are loc la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a /2019

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a /2019

Publicat de nicolaetomescu, 17 octombrie 2019, 16:37

În perioada 17-19 octombrie 2019, se desfăşoară în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, ediţia LII a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”.

Evenimentul este dedicat celebrării prin Romanţă a Patrimoniului poetic naţional şi Anului omagial al satului românesc. Organizatorii sunt preocupați de promovarea Romanţei, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Organizatorii acestei ediţii sunt: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producţie cu Televiziunea Română şi în parteneriat cu Radio România.

Evenimentul are loc la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte.

Concertele încep în fiecare seară la ora 18.00 și sunt transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova, precum și în redifuzare pe TVR Internațional și TVR Moldova.

NOUTĂŢILE EDIŢIEI A 52-A ȘI EVENIMENTE ASOCIATE FESTIVALULUI

  • Programul Naţional de Concerte „Comori ale Romanţei” – sub patronajul CNR UNESCO, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur” 2019. Concertele se desfăşoară în zone istorice din România şi Republica Moldova, în perioada 19 octombrie – 15 decembrie 2019, la Târgovişte, Cluj, Chişinău, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Programul este destinat promovării Romanţei – gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale – şi se desfăşoară cu participarea laureaţilor Festivalului „Crizantema de aur”, alături de alţi mari interpreţi de romanţe din România şi din Republica Moldova.
  • „Satul Românesc în istoria Romanţei” – masă rotundă dedicată dezbaterilor şi celebrării prin romanţă a Anului omagial al satului românesc. Evenimentul se va desfăşura vineri, 18 octombrie 2019, ora 10.00, la „Casa Romanţei” din Târgovişte, spaţiu muzeal unic în România dedicat istoriei şi promovării Romanţei – ca gen muzical de patrimoniu – şi Festivalului Naţional „Crizantema de aur”. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutului Naţional al Patrimoniului, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Federaţiei Europene şi Federaţiei Române a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, invitaţi speciali ai centrelor culturale şi instituţiilor muzicale din ţară care organizează festivaluri şi concerte de romanţe, membrii juriilor, compozitori şi interpreţi de romanţe din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.
  • „Patrimoniul poetic al romanţei” – omagierea, prin micro-recitaluri de romanţe, precum şi prin lansări discografice şi editoriale, a creaţiilor marilor poeţi români ale căror versuri au adus celebritate pentru numeroase Romanţe. În program: Eurostar – casa de discuri a romanţei româneşti – participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanţe şi de muzică românească.

a.) Dublu CD „Târgovişte – romanţă nouă” – selecţie de romanţe celebre interpretate de mari artişti români

b.) CD cu romanţe vechi românești – Alexandru Arşinel;

c.) CD „Pur şi simplu… Sergiu Cioiu” – patrimoniul poetic și muzical românesc.

Cartea „Romanța cantabile și muzicală din poezia eminesciană” – carte și culegere muzicală asociată, care conține 45 de partituri de romanțe pe versurile poetului național Mihai Eminescu. Antologia, dedicată comemorării a 130 de ani de la moartea poetului, este realizată de Marian Niță, reputat profesor, scriitor și laureat al Festivalului Național „Crizantema de aur”, pe care îl recomandă o amplă activitate editorială dedicată cercetării Romanței ca fenomen muzical și poetic emblematic pentru cultura națională.

  • Programul Național „Tinerețea Romanței” – s-a desfășurat astfel:
  1. Organizarea a 7 preselecții regionale în România și Republica Moldova pentru identificarea și selecționarea de tineri interpreți pentru finala Concursului de Interpretare al Festivalului – s-a desfășurat în perioada mai-iunie 2019.
  2. Organizarea la Târgoviște a Academiei „Tinerețea Romanței” – ateliere de Romanță pentru pregătirea interpreților selecționați în cadrul preselecțiilor regionale – s-a desfășurat în perioada 3-6 septembrie 2019.
  3. Organizarea Concertului „Tinerețea Romanței” la „Casa Romanței” din Târgoviște, cu participarea tinerilor interpreți selecționați și pregătiți pentru etapa finală a Concursului de Interpretare – a avut loc în data de 6 septembrie 2019.
  • Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei Henry Mălineanu” cu scopul promovării creaţiei celebrului compozitor român Henry Mălineanu, precum şi a altor mari compozitori ai generaţiei sale. Eveniment realizat la Teatrul „Tony Bulandra” şi la „Casa Romanţei” din Târgovişte, pe toată durata festivalului și va fi continuat în cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, în perioada 19 octombrie – 15 decembrie 2019.
  • Alte lansări editoriale şi discografice:
    • Broşuri și alte materiale dedicate promovării Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”

 

SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”

– 17-19 octombrie 2019 –

  • Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a, este transmis integral în direct pe postul TVR 3 și TVR Craiova în perioada 17-19 octombrie 2019, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Festivalul va fi redifuzat pe TVR Internaţional şi TVR Moldova, conform programărilor TVR. Posturile TVR 2 şi TVR 3, precum şi posturile regionale ale TVR, vor difuza emisiuni speciale cu selecţiuni din programul festivalului. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 18.00, Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare şi Creaţie, precum şi concertele extraordinare din programul festivalului;
  • Ediţia a 52-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe patru mari secţiuni, astfel:
  1. Concursul de Interpretare;
  2. Concursul de Creaţie;
  3. Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, recitaluri, microrecitaluri şi medalioane tematice;
  4. Evenimente asociate festivalului.
  • Concursul de Interpretare: participă 20 de concurenţi selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale, realizate în perioada mai-iunie 2019, în România şi în Republica Moldova;
  • Regulamentul oficial al festivalului prevede și în acest an ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile de Creaţie ale Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creşterea calităţii artistice a Concursului de Interpretare şi pentru promovarea noilor creaţii de romanţe;
  • Concursul de Creaţie îmbogăţește patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie, selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;

Joi, 17 octombrie şi Vineri, 18 octombrie 2019, se desfăşoară Concursurile de Interpretare şi de Creaţie, urmate de:

  1. Micro-recitaluri susţinute de laureaţi ai Festivalului Național „Crizantema de aur”: susținute de tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de aur” din România și Republica Moldova: Nicoleta Vasile; Alina Ureche; Daiana Berbec; Andrei Cocârlea; Theodora Manolache; Doru Pantazi; Vasilica Tătaru; Mădălin Băldău.
  1. Recitaluri şi medalioane tematice, dedicate celebrării patrimoniului romanței și creației marilor compozitori români de romanță: Alexandru Arșinel; Domnica Sorescu; Marius Mitrofan; Constantin Florescu; Bogdan Hrestic; Aurel Niamțu; Ioana Purcăruș (Dumitrescu).

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, au loc:

Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare și Concursului de Creație

Recital Alina Mavrodin Vasiliu: „Romanţe de aur” lansate la concursurile de Creație ale festivalului.

Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, cu participarea unor mari interpreţi de romanţe din România şi Republica Moldova: Matilda Pascal-Cojocăriţa, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling şi Grupul „Brio Sonores”-Chişinău.

În concert: „Poeme printre romanţe” cu actorul Silviu Biriş şi harpista Cristina Munteanu.

  • Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu şi „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu;
  • Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova.
  • Juriul Concursului de Creaţie va fi format din renumiţi compozitori români din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM.
  • Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu;

           Miruna Ionescu şi Silviu Biriş.

Co-producător: TVR.

Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR.

Scenografia: Alin Gavrilă.

Producător TVR al evenimentului: Maria Tănase Marin.

Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

Sponsorii ediţiei a 52-a a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”:

  • Sponsor oficial: COTNARI;
  • Sponsori: Fundaţia „Henry Mălineanu”; Eurogas Prescom SRL; Adelle Style.

 

 

ÎCCJ a amânat luarea unei decizii privind modificarea legii pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor
Naţional marți, 12 noiembrie 2024, 08:09

ÎCCJ a amânat luarea unei decizii privind modificarea legii pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat din nou luarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag pentru infracţiunea de...

ÎCCJ a amânat luarea unei decizii privind modificarea legii pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor
Rata inflaţiei va reveni pe creştere uşoară, iar la sfârşitul acestui an se va apropia de 5%
Naţional marți, 12 noiembrie 2024, 08:06

Rata inflaţiei va reveni pe creştere uşoară, iar la sfârşitul acestui an se va apropia de 5%

Banca Naţională şi-a majorat semnificativ prognoza, de la patru procente, cât estima în vară, la 4,9% conform raportului trimestrial prezentat...

Rata inflaţiei va reveni pe creştere uşoară, iar la sfârşitul acestui an se va apropia de 5%
BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 16:29

BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

UPDATE – Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului...

BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an
Legea care reglementează dobânzile creditelor ipotecare şi de consum, oferite de IFN-uri a intrat în vigoare
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 15:51

Legea care reglementează dobânzile creditelor ipotecare şi de consum, oferite de IFN-uri a intrat în vigoare

UPDATE – Legea 243/2024 privind protecţia consumatorilor referitoare la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe, prin care se...

Legea care reglementează dobânzile creditelor ipotecare şi de consum, oferite de IFN-uri a intrat în vigoare
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 12:36

Burduja: Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025. Gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%

Gradul de umplere în depozite depăşeşte 101%, peste media europeană, iar în iarna aceasta stăm chiar mai bine decât anul trecut, a declarat,...

Burduja: Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025. Gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 10:18

În perioada 11 – 17 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România

În perioada 11 – 17 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România:  Luni, 11...

În perioada 11 – 17 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 07:45

Salariul minim brut pe ţară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie

Salariul minim brut pe ţară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie, potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Muncii....

Salariul minim brut pe ţară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 07:31

Ploile vor continua până marţi dimineaţă în sudul, sud-estul şi, local, în centrul ţării

Ploile vor continua până mâine dimineaţă în sudul, sud-estul şi, local, în centrul ţării. Este în vigoare o atenţionare meteo în acest...

Ploile vor continua până marţi dimineaţă în sudul, sud-estul şi, local, în centrul ţării