Ateneul Național Iași: Expoziție retrospectivă – Gheorghe Maftei
Publicat de gabrielarotaru, 12 aprilie 2021, 15:32
Artistul Gheorghe Maftei, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, împlinește, mâine, 13 aprilie, frumoasa vârstă de 86 de ani și va fi sărbătorit la Ateneul Național din Iași printr-o expoziție de pictură intitulată „Retrospectivă”. Cele peste 100 de lucrări semnate de Gheorghe Maftei, realizate pe parcursul a 53 de ani din prolifica activitate artistică a autorului, vor fi expuse în Foaierul Ateneului, iar doritorii le vor putea achiziționa.
Expoziția „Gheorghe Maftei – Retrospectivă” poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00 și 19.00, alături de cele 100 de lucrări expuse în „Mica Pinacotecă din Jassy”, iar taxa de vizitare este de 5 lei.
Gheorghe Maftei s-a născut la 13 aprilie 1935 în Hudești, județul Botoșani. A absolvit cursurile secției Pictură Murală, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în anul 1964. În perioada 1964-1996 a fost profesor de desen și pictură la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, precum și director al liceului timp de 12 ani, între 1975 și 1987. Grație activității didactice prolifice, în 1981 i s-a acordat Titlul de „Profesor Evidențiat” din partea Ministerului Educației și Învățământului. A fost membru fondator al Fundației de Știință și Cultură „Moldova” și a primei Facultăți de Arte din cadrul unei Universități particulare, „Mihail Kogălniceanu” din Iași, unde a activat ca profesor și decan. A fost conferențiar la Secția Patrimoniu Cultural din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Activitatea artistică a lui Gheorghe Maftei, începută în 1965, se caracterizează prin abordarea tuturor tehnicilor plastice: pictură, grafică, sculptură, metaloplastice, mozaic, vitraliu, artă decorativă. Devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Gheorghe Maftei a realizat numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind distins cu premii la diferite concursuri și festivaluri, dintre care menționăm: în 2012 – Trofeul Astrul eminescian la Festivalul Internaţional „Eminesciana”, în 2009 – Diplomă de excelenţă Jubileu 60, din partea Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi, în 2008 – Diplomă de excelenţă la Salonul Internaţional al Profesorilor de Arte Vizuale, U.A.P.R. Filiala Iaşi, în 1998 – Premiul Asociaţiei Creatorilor de umor A.C.R.U., Vaslui, iar în 1992 – Premiul „Voroneţiana” la Festivalul Naţional „Voroneţiana”, Suceava.