Ascultă Radio România Iași Live

Fata Pădurii și Omul Nopții

Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de etnolog Constantin Eretescu – joi, 28 septembrie 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de etnolog Constantin Eretescu – joi, 28 septembrie 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Publicat de Andreea Drilea, 27 septembrie 2023, 09:27

Astăzi, relatăm de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția a XXIX-a, 7 – 11 decembrie 2022, Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo, București.

În ziua de 10 decembrie am participat, la standul Editurii Spandugino, la prezentarea cărților: Mircea Eliade: Definitio sacri, de Wilhelm Dancă; Scrieri 4. Darul desăvârșit & Cetatea sub asediu & Pe ce lume trăim, de Teodor Baconschi; Modern cu moderație: timpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni, de Rémi Brague; Dicționar de stilistică. Poetică, Retorică, Naratologie, Versificație, de Mihaela Mancaș; Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de Constantin Eretescu, respectiv – Hori de femei din Breb, de Sanda Golopenția.

Dacă în una din edițiile trecute ale emisiunii noastre am vorbit despre cartea Hori de femei din Breb, de Sanda Golopenția, astăzi… împreună cu etnolog Ion Ghinoiu, Cristian Pătrășconiu, reprezentantul Editurii Spandugino, moderator al manifestării și etnolog Constantin Eretescu… vorbim despre cartea − Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale. Autor: Constantin Eretescu. Lucrarea a văzut lumina tiparului în anul 2022 la Editura Spandugino din București. Despre cartea de față, autorul ne spune − „În aceste materiale folclorice se găsesc superbe istorii fantastice, credințe și descrieri de practici rituale, structuri epice perfect închegate, iar alături de ele, diverse informații, unele de mare detaliu, altele vagi, abia schițate. Antropologia culturală nu se interesează de ierarhizarea textelor după criterii artistice sau după meritele conținutului. Fiecare text reprezintă un document având calitatea de martor al unei realități de ordin superior. Aceste mărturii probează prezența unor reprezentări supraumane în mentalul colectivității umane, reprezentări de natură să le diriguiască viața și comportamentul. Din această perspectivă, toate textele au o valoare egală și li se cuvine respect în egală măsură”.

Stimați prieteni, oferim cuvântul, pentru început, domnului Cristian Pătrășconiu, absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, fiind deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice.

Invitatul nostru are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi din ultimii ani. Cristian Pătrășconiu ni-i prezintă pe etnologii Ion Ghinoiu și Constantin Eretescu, pentru ca imediat domnul Constantin Eretescu să mulțumescă Editurii Spandugino pentru condițiile impecabile în ceea ce privește editarea cărții − Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, oferindu-ne câteva explicații despre „fata pădurii”, pentru ca, astăzi, întreaga emisiune să o dedicăm acestei interesante teme.

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, vorbim despre cartea − Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de Constantin Eretescu. Cartea de față, după cum ne spun redactorii prestigioasei Edituri Spandugino, arată că: „Timpul prezent constată o graduală retragere a supranaturalului în zona ficțiunii. Mai există însă spații privilegiate, în matca gândirii populare, în care au loc întâlniri cu ființe supranaturale. Despre aceste întâmplări nemaivăzute și nemaiauzite, cercetătorul Constantin Eretescu a discutat cu informatorii-țărani, pentru care povestirile folclorice sunt asemenea știrilor de ultimă oră, petrecute cu puțin timp în urmă și care nu pot fi puse la îndoială. Astfel, autorul a adunat și a organizat sute de texte, atât românești, cât și străine, alcătuind masivul studiu despre Fata Pădurii și Omul Nopții, două ființe mitic-legendare gemelare. Volumul este rezultatul unei impresionante documentări, explorând mecanismele formării legendelor mitologice, transformările prin care acestea au trecut de-a lungul timpului, precum și legăturile cu alte ființe supranaturale din mitologia europeană.

Sursele românești, redate integral, constituie partea a doua a cărții, de o valoare excepțională atât pentru cercetătorii în domeniu, cât și pentru publicul pasionat de mituri și legende”.

În cele ce urmează, oferim cuvântul etnologului Ion Ghinoiu, cel care ne vorbește despre cartea domnului Constantin Eretescu, spunându-ne că „avem în față un studiu de mitologie românească, gândit și elaborat de un specialist în mitologie care și-a susținut teza de doctorat cu și despre personajele mitologice românești”. Ion Ghinoiu merge înspre timpurile străvechi și ne oferă amănunte complexe despre tărâmurile în care – astăzi – ne aflăm, spunându-ne că oamenii de pe aceste meleaguri invocau divinitățile pentru a-i proteja de diferite primejdii.

Stimați prieteni, în emisiunea de astăzi vorbim despre cartea − Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale. Autor: Constantin Eretescu. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura Spandugino din capitală și a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția a XXIX-a, 7 – 11 decembrie 2022, Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo, București.

Criticul literar Florea Firan despre Constantin Eretescu, nu demult, susținea: „Cărturar dedicat studiului, cercetător pasionat și prozator de talent, Constantin Eretescu este o prezență solidă și discretă a exilului românesc, personalitate echilibrată care a dat mereu dovadă de verticalitate morală, simț corect al istoriei, a refuzat compromisuri și a acceptat provocările dificile ale lumii noi în care a emigrat reușind să atragă respect și recunoaștere ca universitar și autor în comunități intelectuale din România și SUA”, iar despre volumul care consituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre, ne spune că e o „carte de antropologie culturală, care relevă preocupările tradiționale ale poporului pentru agricultură și păstorit, rituri de inițiere, spirite malefice, elemente supranaturale, forța naturii și slăbiciunile omului”.

Despre subiect, cu accent pe explicațiile despre „fata pădurii” și „omul nopții”, etnolog Ion Ghinoiu continuă a ne oferi amănunte necesare; în încheiere, Ion Ghinoiu ne spune că „în această carte autorul definește două mărci identitare culturale ale românilor în mitologia lumii”; cartea va deschide mai temeinic cutia Pandorei despre divinitățile și importanța culturii populare pentru definirea poporului român, mai precizează etnologul Ion Ghinoiu.

Astăzi, după cum bine știți, relatăm de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția a XXIX-a, 7 – 11 decembrie 2022, Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo din București. Vorbim despre cartea − Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de Constantin Eretescu. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura Spandugino.

Până ai oferi cuvântul domnului Constantin Eretescu, îi creionăm un scurt portret biografic. Născut în 1937 la Cetatea Albă, în Basarabia (astăzi în Ucraina), CONSTANTIN ERETESCU se refugiază în România, unde urmează Liceul „Mihai Eminescu” din București, se înscrie la Facultatea de Filozofie a Universității din București, de unde este exmatriculat din motive politice în anul IV de studii și se transferă, un an mai târziu, la Facultatea de Filologie, pe care o absolvă în anul 1961. Obține titlul de doctor în ştiințe filologice în 1976. Funcționează pe rând ca profesor la Școala elementară nr. 2 Copăceni, Ilfov, cercetător științific la Institutul de Etnografie și Folclor (1964-1979) și profesor invitat la Universitatea Bloomington, Indiana (1971).

Emigrează în Statele Unite în anul 1980, unde, în perioada 1983-1992, editează versiunea pentru America și Canada a periodicului „Lupta”, iar între 1986 şi 1996 predă cursuri de antropologie culturală la Rhode Island School of Design din Providence, Rhode Island.

Stimații noștri prieteni, astăzi, domnul Constantin Eretescu ne încântă cu amănunte concrete despre „fata pădurii” și „omul nopții”, răspunzându-ne la întrebările: Cine sunt aceștia? Ce vor aceștia? Etnolog Constantin Eretescu, pentru a întări explicațiile despre „fata pădurii” și „omul nopții” ne citește un text, foarte interesant, din cartea Domniei Sale.

În discursul domnului Constantin Eretescu, secvențial, intervine și Cristian Pătrășconiu cu câteva întrebări aplicate pe tema surprinsă în cartea Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale.

Astăzi, în exclusivitate, pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iași, vorbim despre un subiect foarte interesant, subiect surprins atât de frumos în paginile cărții – Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de Constantin Eretescu.

Aflăm răsuns, în cele ce urmează la întrebările: Astăzi, unde ne mai putem întâlni cu „fata pădurii” și „omul nopții”? Cine se mai poate întâlni cu aceste entități? Sub ce formă? Pe cine ar alege Constantin Eretescu din cele două „duhuri”? Suferim de prea mult sau de prea puțin supranatural, astăzi, în viața noastră…?

Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre, conchidem: „Fata Pădurii este un demon feminin care acționează singur. În unele versiuni ce țin de două tipuri narative apar totuși două sau chiar mai multe asemenea ființe. Feciorul răpit este adus într-o cavernă în care întâlnește două, uneori chiar trei Fete ale Pădurii: «Colo-n casa ceie n-ave feresti, n-ave uși, n- ave nimnic. Da’, odat’ o văzut că înt-o vreme vin două fete la iel»”. Așadar… „Fata Pădurii este o reprezentare antropomorfă: un humanoid pilos, urât, supradimensionat, o ființă sălbatică, o creatură care nu a atins nivelul de civilizație al celor din satul tradițional. Nu cunoaște îmbrăcămintea sau încălțămintea, este incapabilă să mintă – capacitatea de a disimula, de a înșela este proba unui spirit evoluat – sau să-și ascundă intențiile și-i sunt străine jocul și strategia relațiilor sociale. Ea acționează impulsiv pentru a-și satisface o nevoie primară, fără să reflecteze la consecințele pe care actele ei le vor avea asupra celor în viața cărora intervine. Faptul că reprezentările mitologice malefice sunt urâte rezonează cu un principiu etic formulat încă din Antichitate: ceea ce este bun este frumos prin însăși natura sa, iar ceea ce este rău este urât prin însăși natura sa”.

E firesc să întărim cele precizate astăzi, cu câteva explicații și și despre „omul nopții”… „spre deosebire de Fata Pădurii, ființă mitologică prin excelență malefică, aducătoare de moarte și de nenorociri, Omul Nopții este o divinitate predominant benefică, protector al omului căzut victimă demonului feminin. Aria de răspândire a legendelor despre Omul Nopții coincide cu cea a legendelor despre Fata Pădurii în rolurile de agresoare a bărbaților, cu circulația cea mai intensă în zona Maramureșului și cu radiații spre vest (Satu Mare) și est (Bistrița-Năsăud și Suceava)”.

Concret, „trăsătura malefic/benefic se manifestă în modul în care individul intră involuntar în contact cu forțele supranaturale, cărora nu li se poate opune, suferind consecințele acțiunilor lor.

În contextele în care Omul Nopții apare împreună cu Fata Pădurii, el este întotdeauna o ființă benefică, apărător al omului. În contextele în care apare singur, Omul Nopții este o ființă ambiguă: el poate fi protector al omului și al gospodăriei, după cum poate apărea ca un monstru înfricoșător, chiar dacă nu agresiv, dar și, în câteva texte, ca un personaj malefic. Relația de opoziție conduce în mod inevitabil la un conflict al cărui martor și participant involuntar este omul. În înfruntarea care rezultă, demonul feminin este întotdeauna învins”.

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, vă invit să ne fiți alături, pe toate frecvențele Radio Iași, joi, 28 septembrie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, urmărind cu sufletul deschis spre valorile neamului românesc emisiunea Tradiții.

Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 18 septembrie 2024, 10:42

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși, manifestare aflată la ediția a XI-a....

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 11 septembrie 2024, 15:33

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu...

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 3 septembrie 2024, 08:08

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949...

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 22 august 2024, 10:49

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, împreună cu etnolog Ioana Repciuc, în exclusivitate, vă prezentăm cartea LITERATURĂ POPULARĂ, de...

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 15 august 2024, 08:14

Vicovu de Jos din povestirile sătenilor, de prof. Victor Iosif – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 15 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, atât în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, cât și într-o ediție viitoare stăm de vorbă cu domnul profesor de limba...

Vicovu de Jos din povestirile sătenilor, de prof. Victor Iosif – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 15 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 20 iunie 2024, 08:54

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții vorbim despre o experiență pe care au trăit-o profesori, părinți, copii în una din zilele trecute...

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 12 iunie 2024, 12:35

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare...

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 30 mai 2024, 06:32

Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 30 MAI a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, invitat la microfonul Radio Iași avem pe doamna Elena Chiaburu, doctor în Istorie, expert în carte...

Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 30 MAI a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN