(AUDIO) Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie ”Toamnă la Voroneț”, ediția 2024
Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie ”Toamnă la Voroneț”
Publicat de Andreea Drilea, 8 noiembrie 2024, 10:43
Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie ”Toamnă la Voroneț”
Publicat de Andreea Drilea, 8 noiembrie 2024, 10:43
Publicat de Andreea Drilea, 1 octombrie 2023, 08:42
După ce vineri 29 septembrie scriitorul și jurnalistul cultural Titus Vîjeu a propus publicului spre lectură noul său volum ”Copel Moscu – vocația documentarului cinematografic”, sâmbătă 30 septembrie publicul humorean a avut ocazia de a viziona cel mai recent film semnat de maestrul Copel Moscu: ”Paradisul naivilor” (2022).
În prezent, regizorul și universitarul Copel Moscu lucrează la un amplu film documentar despre Pogromul de la Iași din iunie 1941, în care regimul dictatorului militaro-fascist Ion Antonescu, prin instituții de forță dar și instigându-i la acte agresive pe unii civili antisemiți, a ucis peste 13 000 de evrei în numai 3 zile.
Pogromul de la Iași reprezintă unul dintre cele mai violente capitole ale Holocaustului.
Alex Aciobăniței, corespondentul Radio România Iași la evenimentul festivalier a stat de vorbă cu maestrul Copel Moscu despre acest viitor film documentar: ”Începând filmul despre programul de la Iași, am avut oarecare, hai să spun reticențe, pentru că filmele s-au mai făcut. Sunt o grămadă de filme făcute. Trebuiea o viziune, dacă poți să faci un film fă-l într-o viziune nouă, așa îmi spuneam mie. A făcut o analiză imagistică. Trebuie să vă spun că s-au păstrat peste 100 de fotografii extrem de importante, tulburătoare, despre Pogromul de la Iași. Acea imagistică, că eu sunt un profesionist al imaginii, povestește prin ea însăși ce s-a întâmplat atunci. Eu mă bucur că reușesc să fac acest film și vă promit că până la sfârșitul anului va fi gata și sunt convins că o să vă placă, Chiar cu acele imagini care sunt de nesuportat, încerc să le explic și să le aduc la nivelul unei conștiințe corecte și, hai să spunem, cu licăr mic de speranță că aceste lucruri nu se vor mai întâmpla vreodată.”
(Radio Iaşi/Alex Aciobăniței/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)
Publicat de , 2 octombrie 2015, 05:54 / actualizat: 2 octombrie 2015, 7:06
Festivalul cuprinde trei secţiuni: Film documentar, Film studenţesc şi Film turistic. Manifestarea este organizată de Primăria oraşului Gura Humorului, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina şi doreşte promovarea filmului documentar, a producţiei video şi a culturii comunicării audio-vizuale.
În cadrul festivalului, în afara competiţiei oficiale, vor fi organizate şi alte evenimente: proiecţii în avanpremieră a unor filme artistice de lungmetraj, caravană de promovare a filmului românesc, proiecţii de filme documentare de arhivă (producţie româneasca şi internaţională), workshopuri, expoziţii de arte vizuale, lansări de carte, conferinţe etc. (Mihaela Buculei/ FOTO)