Ascultă Radio România Iași Live

filme celebre

Constantin Enache semnează regia, coregrafia ṣi conceptul coregrafic al spectacolului ”The Masterpiece Experience” creat de Ciprian Costin, românul stabilit în Los Angeles, care combină arta cu tehnologia într-un show epic

Publicat de ralucadiaconiuc, 4 aprilie 2016, 10:21

În urmă cu trei ani, 4.000 de spectatori la Bucureşti şi 5.000 la Iaşi trăiau experienţa unui show uluitor, ”The masterpiece experience” şi priveau cum sub ochii lor este recreată istoria universului pe acordurile titanilor muzicii de film într-o manieră unică: cu ajutorul unei orchestre de peste 40 de muzicieni, al unor voci vibrate, al tehnologiei, laserelor şi proiecţiilor multimedia. ”O experienţă extraordinară, intensă şi foarte emoţionantă”, scria revista Forbes despre acest spectacol, care a sedus publicul din Boston, Tenerife, Bucureşti şi Iaşi conform unui comunicat de presă.

Producătorul acestui show, cel în mintea căruia s-a născut ideea de a le oferi oamenilor posibilitatea să asculte live într-o manieră unică muzică din ”Gladiator”, ”Sherlock Holmes” sau ”Inception”, dar şi alte compoziţii ale unora dintre cei mai respectaţi autori de muzică de film din Los Angeles, este Ciprian Costin, un român din Iaşi, absolvent de compoziţie clasică, muzică de film şi informatică, pe care pasiunea pentru muzică l-a condus până la Boston şi Los Angeles, dar şi către o viaţă mai puţin obişnuită.

”În 2009, în decembrie, am văzut Star Wars în concert, într-o arenă de 20.000 persoane, cu Anthony Daniels narator. La acea vreme, eram foarte pasionat de muzica lui Hans Zimmer şi nu văzusem să fie niciun concert live cu muzicăalui. Deci m-am hotărât să organizez eu unul”, povesteşte Ciprian Costin despre modul cum s-a născut show-ul ”The masterpiece experience”. Iar pentru a-şi realiza proiectul, Ciprian Costin a pornit o lupta cu timpul, care întotdeauna se dovedea insuficient, dar şi cu limitele proprii oricărui om, cum ar fi nevoia de somn.

Iar dacă în ţară, Ciprian Costin a absolvit ca şef de promoţie câte doi şi trei ani de facultate, Informatică şi Conservator, într-un singur an fizic, pentru că Green Cardul câştigat la Loteria vizelor nu-i mai permitea să rămână în România, în Statele Unite provocarea a devenit şi mai dură. A absolvit cel mai respectat colegiu de muzică contemporană din lume, Berklee College of Music, secţia compoziţie muzicală de film, s-a angajat la Microsoft şi şi-a creat un stil de viaţă desprins parcă din filmele în care acţiunea este non-stop contra-cronometru: ”Lucram full-time la Microsoft în software şi ţin minte că destul de multe ori mă duceam la culcare la 7 dimineaţa, după care mă trezeam la 9:55 AM şi la 10:00 AM eram în office la meeting, după un sprint cu bicicleta. Nu pot să recomand nimănui un astfel de program. De altfel am citit după show studii care arată că lipsa de somn determină schimbări ireversibile până la nivel genetic”, îşi aminteşte Ciprian Costin despre perioada în care lucra la Microsoft pentru a-şi putea susţine financiar proiectul, iar în acelaşi timp pregătea şi spectacolul. De altfel, producătorul ”The masterpiece experience” mărturiseşte că a avut perioade în care a încercat să doarmă doar patru reprize a câte 30 de minute pe zi.

250 de persoane au colaborat la realizarea primei ediţii ”The masterpiece experience”, care s-a dovedit un succes: ”Am fost surprins să văd cât de multă lume a fost încântată! Calitatea show-ului nostru a determinat mai mulţi compozitori să înceapă să-şi organizeze spectacole live, iar alte organizaţii existente să insiste mai mult pe nivelul de producţie şi să folosească muzica de film şi trailere în evenimente de largă anvergură. Colaborăm cu Two Steps From Hell din 2012 şi în 2014 am lucrat cu Hans Zimmer pentru producţia turneului lui de show-uri”, spune Ciprian Costin.

Pe 27 aprilie, la Sala Palatului, The Masterpiece Experience, un spectacol total, care impleteste intr-un mod unic muzica de film, cu efecte coregrafice, jocuri de lumini si lasere si cu proiectii grandioase, le va oferi spectatorilor o experienta “extraordinara, intensa si foarte emotionanta”, dupa cum scria revista americana Forbes despre acest spectacol organizat de VreauBilet.ro si produs de Ciprian Costin, dirijor, compozitor, pianist, producator roman, care a cucerit lumea cu proiectele sale unice prin complexitate si mix de arte.

Dupa succesul spectacolelor precedente din Romania, cand 4.000 de persoane la Bucuresti si 5.000 la Iasi au umplut Sala Palatului si Piata Palatului Culturii si au trait cu surprindere noua experienta artistica ”The Masterpiece Experience”, in 2016, producatorul Ciprian Costin va propune publicului bucurestean, la concertul din 27 aprilie, un show cu totul inovator.

În cele doua editii precedente ale spectacolului ”The Masterpiece Experience”, producatorul Ciprian Costin a evocat intreaga istorie a lumii cu ajutorul muzicii unor compozitori celebri ca Hans Zimmer, John Williams, James Newton Howard, John Barry, Wojciech Kilar, Guy Farley, Zbigniew Preisner si Gerard Marino, dar si Thomas Bergersen si Ivan Torrent. De la Out of Africa, God of War, Gladiator si Dracula si pana la The Da Vici Code, Inception si Dark Knight, iubitorii muzicii de film au putut asculta compozitiile de top din acest domeniu.

Spre deosebire de show-urile anterioare, cea de-a treia editie ”The Masterpiece Experience”, cea din 2016, prezinta o poveste science-fiction cu narator, inspirata din ”Odiseea” lui Homer. Toate piesele muzicale din concert, muzica de trailere scrisa de Thomas Bergersen si muzica de film compusa de Hans Zimmer (”The Dark Knight”/ “Cavalerul negru” si ”Interstellar”/“Interstellar – Calatorind prin Univers”), fac parte dintr-o poveste de dragoste, de razboi, ce reuneste mai multe culturi si prezinta societatea umana dintr-o perspectiva unica. Recrearea in concert a pieselor muzicale este realizata in colaborare cu celebrul compozitor castigator al Premiului Oscar Hans Zimmer pentru ”The Dark Knight” si Thomas Bergersen.

Toate piesele vor putea fi ascultate live si intr-o interpretare cu totul originala, o “mostra” a viitorului muzicii orchestrale in concert. De altfel, ”The Masterpiece Experience” este primul show in cadrul caruia a putut fi ascultata live suita ”The Dark Knight”.

Biletele la concertul “The Masterpiece Experience”, de pe 27 aprilie, au preturi intre 80 si 300 de lei, si pot fi achizitionate de pe www.vreaubilet.rosi de la casa de bilete a Salii Palatului.

„Avem plăcerea să colaborăm cu D-l Constantin Enache, un tȃnăr talentat regizor ṣi coregraf romȃn – în crearea unei viziuni sincretice asupra spectacolului de muzică de film. Baletul modern de inspiraṭie Butoh reprezintă o extensie a unei formule adaptate asupra compoziṭiei muzicale, o variantă modernă, contemporană ṣi reală a ceea ce facea Walt Disney în filmul Fantasia 1940″, Ciprian Costin.

’’Butoh este o forma de teatru-dans japonez, cunoscut pentru hipercontrolul corpului, pentru arealul ideatic al suferintei pe care in genere el il trateaza, dar in acelasi timp cu o capacitate de a e deschide astazi unor intentii si idealuri estetice din ce in ce mai diverse.

Important pentru mine este incercarea de a împleti anumite trasaturi ale dansului actual european cu dimensiuni esenṭialmente Butoh. Prin atitudinile corporale pe care unele companii Butoh le cultiva (ex: Sankai Juku, Carlotta Ikeda, Ushio Amagatsu s.m.d.), Butoh ne apare adesea ca o modalitate de curᾰṭire a interiorului uman, ca o dezbrᾰcare de o anumitᾰ piele, cum spunea Didier Anzieu în cartea sa ”Le moi peau” ( trad. Eu pielea) ṣi care vedea pielea ca pe învelisul lumii, putȃnd capᾰta luminᾰ prin acṭiunile interiorului.

Subliniez faptul cᾰ acele elemente care marcheazᾰ în mare parte aceastᾰ lucrare, evoluṭia de grup s-a nᾰscut pe niṣte teme precise în strictᾰ legaturᾰ cu elemente ale gȃndirii Butoh. Printre aceste teme aṣ menṭiona: pierderea corpului in spatiu si timp, regasiri, corp murdar-corp curat, intalniri fortate si incercari de evadare. Toate s-au constituit intr-un limbaj (coregrafic) absolut nou, nestandardizat, marcat de jocul senzatiilor si al perceptiilor si aflat intr-un fel sub tutela gandirii Butoh.

Stim ca exista o capacitate a miscarii corporale de a fi misterioasa, de a vorbi mai mult decat cuvintele noastre si de aceea mizand si pe alte subteme, am intetionat sa imprim primei parti a lucrarii mele zone de tensiune, mister si uneori desi cuvantul pare pretentios de magic, de maxima impresionare si captare a publicului. Sunt si partituri coregrafice care nu pot fi intotdeauna traduse in cuvinte si am incercand prin aceasta sa ma inscriu in sfera lor. A alta parte a lucrarii este in fapt accentuatᾰ asupra evolutiei unui personaj masculin imbracat intr-o rochie lunga de culoare rosie si vopsit intregul corp cu alb – marcheaza sper cu adevarat o metamorfoza si expresia cea mai sugestiva a acestui fapt am reperat-o a fi in miscarile Butoh.

Aṣ spune ca o codᾰ a lucrᾰrii vad revenirea interpretilor din prima parte cu corpuri care se confunda cu luminozitatea stelara. Eu am considerat ca transformarea unei persoane poate fi cand misterioasa, cand poetica, cand enigmatica, in tot cazul aproape intotdeauna impresionanta si foarte adesea greu descifrabila. Aceste aspecte ale metamorfozei m-au ghidat in realizarea interventiei mele personale asupra acestui spectacol mai mult avȃnd chiar in vedere ca as putea vorbi despre un personaj fara nume precis dar apt sa transforme si pe cei din jur. Am considerat ca astfel realizez o intalnire intre concret si virtual, lasand in urma un ecou enigmatic’’; spune Constantin Enache despre conceptul regizoral-coregrafic asupra acestui spectacol.

Constantin Enache -BIOGRAFIE:

Regizor/ Coregraf/ Dramaturg/ Trainer/ Performer. Doctorand în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’, București, Departamentul: Cinematografie, Specializarea: Film și Multimedia, oferind totodată asistență coregrafică în cadrul Departamentului: Artele spectacolului – Coregrafie și membru juriu în diverse comisii de specialitate. Este absolvent al Colegiului Național de Arte ’’O.Bancilă’’- Coregrafie din Iași. Studii de compoziție coregrafică în cadrul Facultății de Teatru-Artele spectacolului a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ’’I.L.Caragiale’’, București (UNATC), cu lucrările ”Tempi” (licență), la clasa prof.univ.dr. Sergiu Anghel și ”metanoiaX” (master), la clasa prof.univ.dr. Raluca Ianegic; ambele apreciate cu notă maximă.

Este util de știut că el este pionierul Dansului Butoh (teatru-dans japonez) în Romania și singurul român care practică această formă de limbaj coregrafic. În 2010, este invitat în Helsinki (Finlanda), în calitate de International Visitor – The International Federation of Educational Communities (FICE), prilej care i-a oferit șansa de a lucra cu Cirque du Soleil.

În 2013, este unul din invitații speciali din cadrul Miss Universe România, an care i-a adus totodatᾰ și Premiul ’’Cea mai bună creație coregrafică’’, din cadrul Competiției Mondiale de Balet –World Ballet Competition- categoria Profesioniști/ Dans contemporan. În 2015, este invitat în calitate de expert cultural în cadrul Conferinṭei Naṭionale Forumul CAESAR – Romȃnia în 3D, Bucureṣti.

Premii:

Premiul ’’World Ballet Competition’’ pentru cea mai buna creaṭie coregraficᾰ solo-ului de dans contemporan „Forces”, în coregrafia ṣi interpretarea lui Constantin Enache – categoria Profesionisti/ Dans contemporan, din cadrul Competiṭiei Mondiale de Balet, Sibiu, 2013.

Premiul Universitᾰṭii Naṭionale de Artᾰ Teatralᾰ ṣi Cinematograficᾰ ”I.L.Caragiale” –  pentru cea mai bunᾰ creaṭie coregraficᾰ ’’metanoiaX’’, decernat în cadrul Gala UNATC- Master, Bucureṣti, 2015.

Premiul Universitᾰṭii Naṭionale de Artᾰ Teatralᾰ ṣi Cinematograficᾰ ”I.L.Caragiale” –  pentru cel mai bun interpret într-un spectacol coregrafic ’’metanoiaX’’, decernat în cadrul Gala UNATC- Master, Bucureṣti, 2015.

Premiul I în cadrul Festivalului Internațional de Dans Clasic ṣi Contemporan „Dance Winner’s Energy „, Iasi, 2009.

Premiul I în cadrul Festivalului Internațional de Dans Clasic ṣi Contemporan ”Arlechino”, Botoṣani, 2010.

Premiul I în cadrul Festivalului Naṭional de Dans „All world dance”, Iaṣi, 2009.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru „Obsession”, dramatizare dupᾰ o idee de Edith Negulici, Coregrafia: Constantin Enache, acordat trupei de teatru Teatru în Culise Bucureṣti, în cadrul Festivalului Internaṭional ‘’Iasi Fringe Festival’’, 2013.

Premiul Alt Concurs Naṭional de Coregrafie – pentru cel mai bun performer ‘’metanoiaX’’ (fragment solistic de inspiratie Butoh, 15 min.), în coregrafia ṣi interpretarea lui Constantin Enache, prezentat la Centrul National al Dansului Bucuresti, 2015.

În vara aceasta, regizorul ṣi coregraful Constantin Enache se pregᾰteṣte sᾰ reprezinte Romȃnia privind proiectului la care a fost admis Dance Ease Cultural Ltd, în urma selecṭiei realizate în cadrul China – Central and Eastern European Countries (CEEC), organizat de Ministerul Culturii la Beijing ṣi Institutul Cultural China la Bucureṣti.

Biletele la concertul “The Masterpiece Experience”, de pe 27 aprilie, pot fi achiziţionate de pe www.vreaubilet.ro şi de la Sala Palatului.

Trailer The Masterpiece Experience -> https://vimeo.com/150917380

(Informaţii oferite de coregraful Constantin Enache+ fotografii)

Iași: Prezentare și discuție filosofică „Sun Tzu – Arta Războiului. Învățături morale pentru momentul actual”
Regional marți, 22 octombrie 2024, 15:53

Iași: Prezentare și discuție filosofică „Sun Tzu – Arta Războiului. Învățături morale pentru momentul actual”

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația...

Iași: Prezentare și discuție filosofică „Sun Tzu – Arta Războiului. Învățături morale pentru momentul actual”
Galaţi: Sediul Staţiei de Ambulanţă Tecuci, reabilitat integral cu fonduri europene
Regional marți, 22 octombrie 2024, 15:12

Galaţi: Sediul Staţiei de Ambulanţă Tecuci, reabilitat integral cu fonduri europene

Sediul Staţiei de Ambulanţă Tecuci este reabilitat integral cu fonduri europene, în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Judeţean Galaţi,...

Galaţi: Sediul Staţiei de Ambulanţă Tecuci, reabilitat integral cu fonduri europene
„Șezătoarea Iași” aniversează 10 ani de activitate cu o expoziție la Muzeul Etnografic al Moldovei
Regional marți, 22 octombrie 2024, 14:59

„Șezătoarea Iași” aniversează 10 ani de activitate cu o expoziție la Muzeul Etnografic al Moldovei

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași și Grupul „Șezătoarea Iași” organizează, în...

„Șezătoarea Iași” aniversează 10 ani de activitate cu o expoziție la Muzeul Etnografic al Moldovei
Iaşi: 30 de percheziţii şi un mandat de aducere, în cadrul operaţiunii JUPITER
Regional marți, 22 octombrie 2024, 14:30

Iaşi: 30 de percheziţii şi un mandat de aducere, în cadrul operaţiunii JUPITER

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă...

Iaşi: 30 de percheziţii şi un mandat de aducere, în cadrul operaţiunii JUPITER
Regional marți, 22 octombrie 2024, 12:24

Ateneul Național din Iași: În premieră, O seară normală în Familia Addams, la Sala Unirii

Ateneul Național din Iași, în colaborare cu Art You School și AKAdemy Talents, prezintă vineri, 25 octombrie 2024, de la ora 19:00, la Sala...

Ateneul Național din Iași: În premieră, O seară normală în Familia Addams, la Sala Unirii
Regional marți, 22 octombrie 2024, 12:20

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022, la 28,2 kg anul trecut

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022 la 28,2 kg anul trecut, odată cu creşterea producţiei până...

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022, la 28,2 kg anul trecut
Regional marți, 22 octombrie 2024, 11:20

Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție

Complexul Muzeal Național „Moldova”, prin Secția Relaţii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte și Programe organizează în perioada 23...

Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție
Regional marți, 22 octombrie 2024, 10:46

(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!

În această perioadă au loc întâlniri literare cu reprezentanți de seamă ai scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei, lecturi și mese...

(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!