Iaşi: Piesa ”Gaiţele” revine pe scena Teatrului Naţional după 33 de ani
Publicat de , 11 ianuarie 2020, 09:10
Spectacolul ale cărui prime puneri în scenă vor avea loc sâmbătă şi duminică, 11 şi 12 ianuarie, cu casa închisă, are o montare provocatoare, semnată de Ovidiu Lazăr.
‘Textul lui Kiriţescu pune indirect în discuţie una din metehnele incurabile ale românilor: ignorarea diferenţei dintre familie şi clan. Familia se bazează, se construieşte şi se menţine pe sentimente reale, asumate, trăite, pe relaţii autentice, responsabile, fireşti, de ajutor reciproc, pe răbdare şi pe toleranţă. Clanul are ca reguli esenţiale interesul şi supravieţuirea pe cont propriu. Tot sistemul de personaje, de relaţii şi de situaţii din Gaiţele stă pe terenul mereu mişcător, perfid şi păstos al clanului, înţeles ca matrice formală de a trăi doar pentru tine, prin tine şi cu tine ca unic aliat împotriva celorlalţi. Spectacolul are două planuri vizibile: unul al ‘gaiţelor’, stabile, devorante, înţepenite într-un trecut continuu care înseamnă prezent doar pentru ele, pe care şi-l consumă jucând cărţi, bârfind, certându-se, făcând şi desfăcând intrigi uneori ieftine şi agresive, cu adevărat primejdioase alteori. Îşi anexează sau vor să îşi anexeze, tropăind de implicare, terenuri, case, obiecte, rude, oameni. Celălalt plan este cel al tinerilor care fie că luptă din răsputeri să aibă o viaţă personală într-un context ostil, cum este Margareta, fie că nu îşi află rostul şi locul în perimetrul dizolvant al clanului, precum Mircea Aldea, fie caută să se regăsească după ce s-au rătăcit prin vămile destinului, ca în cazul Wandei, sau care, pur şi simplu, se opun nonşalant şi făţiş ‘gaiţelor’, aşa cum o face Zamfira. Cele două planuri se suprapun, se intersectează, se opun unul altuia, se agresează, şi din toate aceste coliziuni cu scântei şi armonii aparente se naşte râsul amplu, plânsul surdinizat, viaţa însăşi’, a declarat Ovidiu Lazăr.
Rolul Anetei Duduleanu din ‘Gaiţele’ de la Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi este interpretat de actriţa Mihaela Arsenescu Werner, societar al Naţionalului ieşean, care, acum 33 de ani, interpreta magistral rolul Margaretei.
‘Margareta este un rol care mi-a plăcut foarte mult. A şi fost remarcat de presă şi critica de specialitate. Acuma am trecut peste un prag, peste un pod, sper să reuşesc, cu experienţa dobândită între timp. Recunosc că este o bucurie să joc această partitură. Am contribuit şi eu la această opţiune de repertoriu. Îmi place imens de mult textul. L-am propus de mult. Este un text de public. Este o scriitură gen pilon. Adică este genul de text care aproape că se pune singur în scenă’, a declarat actriţa Mihaela Arsenescu Werner, interpreta Anetei Duduleanu.
Potrivit regizorului Ovidiu Lazăru, primele spectacole de teatru cu piesa ‘Gaiţele’ se joacă cu casa închisă.
‘S-a întâmplat un fenomen ciudat. Noi lucram la actul doi şi biletele pentru premieră erau deja vândute. Când am terminat şi am început şnururile erau toate biletele vândute pentru cel de-al doilea spectacol. Săptămâna trecută, când eram la repetiţiile generale, mai erau doar patru locuri la balcon. S-au dat de mult şi ele’, a mai spus regizorul Ovidiu Lazăr.
(Agerpres/FOTO Facebook)