În schimb, unii fermieri afirmă că trebuie manifestată o atenție sporită cu privire la transportul cerealelor ucrainene.
Într-o declarație pentru Radio România Iași, președintele Asociației Grânarii Iași, Cristian Stoica, a subliniat că se impune o cercetare riguroasă cu privire la modul în care au crescut volumele de import de cereale din Ucraina în țara noastră.
El a vorbit despre mai multe posibilități prin care grânele ucrainene pot rămâne pe teritoriul românesc și a solicitat soluții în acest sens: ”Cele trei modalități prin care cerealele ucrainene ajung în România și rămân în România sunt : 1. micul speculant care trece prin punctul de trecere a frontierei o cantitate 600-700kg în fiecare zi. La 100-1000 de oameni care fac lucrul ăsta se adună niște cantități impresionante, iar apoi se valorifică în târguri, piețe și alte modalități de valorificare fără o fiscalizare firească. 2. Prin schimbarea originii în Republica Moldova, lucru care nu poate verifica pe filiera de trasabilitate. Și al 3-lea punct prin care cerealele pot să rămână în România este prin introducerea unei cantități mai mari decât cea de pe aviz la intrarea în țară, lucru care nu se verifică prin cântărire în vămile românești.”