Ascultă Radio România Iași Live

horia daraban radio iasi

#InfoEconomic: Alexandru Holicov, fondator și CEO Adservio: ”până ce produsul pe care l-ai conceput nu întâlnește piața, tu nu ai de unde să știi ce se întâmplă și ce își doresc clienții cu adevărat.”

#InfoEconomic: Alexandru Holicov, fondator și CEO Adservio: ”până ce produsul pe care l-ai conceput nu întâlnește piața, tu nu ai de unde să știi ce se întâmplă și ce își doresc clienții cu adevărat.”

Publicat de hdaraban, 23 ianuarie 2025, 17:59 / actualizat: 23 ianuarie 2025, 23:59

 Folosită de școli din întreaga țară, de elevii acestora, bineînțeles, și de părinți, aplicația ușurează inclusiv comunicarea între părți, fiind realizat sub dezideratul digitalizării sistemului de educație din România.

La #InfoEconomic invitat a fost Alexandru Holicov, cel care a avut ideea unui astfel de proiect în urmă cu aproximativ 17 ani. De altfel, este fondator și CEO Adservio, compania care, la ora actuală, are peste 40 de angajați și colaboratori.

În dialogul cu Horia Daraban, Alexandru a vorbit despre provocările pe care le-a avut în convingerea factorilor de decizie din sistemul de educație cu privire la avantajele pe care le aduce digitalizarea în școli. Unul dintre ele este legat de  îmbunătățirea comunicării între profesori elevi și părinți. Pe lângă aceasta, omul de afaceri a vorbit despre eliminarea birocrației din instituțiile de învățământ, inclusiv în prin realizarea catalogului digital cu ajutorul diferitelor module pe care le are aplicația Adservio.

Alexandru spune că ”viziunea companiei este să avem parcursul educațional al elevului de la grădiniță până la universitate.” Acest deziderat este compatibil cu o ”platformă de admitere prin care elevii de liceu au un test de autocunoaștere, unde pot vedea ce profil au ei și în ce direcție ar trebui să se dezvolte, ce facultate li se potrivește și apoi pot vedea facultățile care au sesiuni deschise în platforma noastră și pot aplica direct de acolo la toate facultățile din țară în câteva minute.”

Într-un alt registru, Alexandru Holicov a vorbit despre provocările din 2025 pentru zona de IT. Una dintre ele este generată de renunțarea de către guvern la facilitățile fiscale acordate celor care activează în domeniul tehnologiei informației, facilități care, în opinia sa, ”trebuiau menținute, pentru că ajutau companiile locale, care nu sunt la fel de bine finanțate cum sunt multinaționalele, care au bugete mult mai mari și posibilități mult mai mari.”

În ceea ce privește recomandările pentru cei aflați la început de drum antreprenorial, Alexandru Holicov crede că ”cel mai important este să nu se gândească că succesul vine peste noapte și, dacă vine peste noapte, așa și pleacă. Trebuie să știi, când intri într-o astfel de aventură, să o vezi pe termen lung, să fii dispus să muncești, să investești timp, resurse de tot felul și să riști să fii implicat în business-ul tău. Să nu stai să dezvolți foarte mult, să gândești tu cum ar fi și cum ar vrea piața să fie, ci să realizezi un MVP (Minimum Viable Product) cât mai rapid, să-i dai drumul în piață, să-l dai către utilizatori și apoi, pe baza feedback-ului, să iterezi și să dezvolți, pentru că, până ce produsul nu întâlnește piața, tu nu ai de unde să știi ce se întâmplă și ce își doresc clienții cu adevărat.”


Horia Daraban: Sursa ideii, este o poveste în spate?

Alexandru Holicov: Da, este o dorință de a schimba sistemul de educație din România. Cred că de acolo am plecat, mama mea fiind și învățătoare și am văzut cu ce se confruntă sistemul de educație și ne-am dorit să schimbăm și să aducem un aer nou și digitalizarea în acest sistem de educație.

Horia Daraban: Ce vârstă aveai când ai început proiectul?

Alexandru Holicov: 22.

Horia Daraban: Nu ți-a fost frică de eșec?

Alexandru Holicov: La început, am zis că o să bubuie. Am zis că ”băi, o să facem aplicația, o să dăm drumul și o să se întâmple lucrurile foarte rapid”, dar, în faptic, s-a dovedit diferit complet. Schimbarea mentalităților din educație este destul de dificilă. A trebuit să depunem mult efort, an de an, și deja acum avem 17 ani de activitate prin care să pregătim profesorii să folosească tehnologia, să le arătăm că tehnologia îi ajută și nu îi încurcă sau le iau job-urile.

A fost o muncă de convingere, pas cu pas, școală cu școală, dar s-a meritat și vedem, după 17 ani de activitate, peste 1000 de unități școlare din România, care folosesc zi de zi platforma noastră. Cum ai spus și tu, am pornit de la un catalog electronic,

Horia Daraban: Dar acum este mai mult decât atât…

Alexandru Holicov:  E mult mai mult de atât. Avem peste 70 de module în cadrul platformei noastre, de la catalog, care reprezintă 3% din platformă, la modul de teme și proiecte, generator de orar, bibliotecă digitală, cursuri digitale în platformă, module financiare, module de tot felul dezvoltate special pentru fiecare tip de utilizator, pentru că platforma noastră înglobează mai multe tipuri de utilizator, de la inspectorate școlare care au un overview asupra tuturor școlilor din subordine, directorul școlii, care are un overview asupra întregii școli, după aia, secretariatul școlii, administratorii, profesorii, diriginții, învățătorii, elevii și părinții. Pentru fiecare tip de utilizator am dezvoltat module.

Horia Daraban: Cum a ajuns aplicația să fie acceptată de instituțiile de învățământ? Ați mers din școală în școală și ați discutat cu directorii?

Alexandru Holicov: Da, eu personal am făcut asta timp de zece ani, cel puțin. Am vândut personal Adservio și am mers peste tot în țară. Am început din Iași, pentru că de aici suntem. Nu au fost foarte mulți directori care au fost deschiși și au acceptat digitalizarea și au văzut beneficiile ei acum 17 ani. Dar cei care au spus ”da” au văzut beneficiile și au înțeles ceea ce putem aduce bun în școlile pe care le administrau.

Horia Daraban: Deci, prin discuții cu directorii…

Alexandru Holicov: Da, prin discuții cu directorii lor, le prezentam ce ne dorim să facem prin implementarea platformei în școala lor. După aia, discuții cu profesorii, le prezentam și lor beneficiile pe care le au și, după aia, cu părinții pentru a vedea și ii beneficiile pe care le au ca părinți.

Horia Daraban: Ai spus de mai multe ori beneficii pe care le aduce folosirea aplicației. Dacă ar fi să enumerăm dintre acestea, care ar fi?

Alexandru Holicov: Cumva, viziunea e în două direcții. Una, la nivel de școală să debirocratizăm sistemul. Adică, școlile care folosesc platforma noastră nu mai fac activități cronofage, să numere note, absențe, statistici. Toate se întâmplă automat în cadrul platformei. Adică, reduce în birocrația la zero în școlile utilizatoare de Adservio și, în cealaltă direcție, să apropiem familia de școală, comunicarea între părinți și școală. Avem, mai ales în zona noastră a Moldovei, mulți părinți plecați în străinătate, care, efectiv, nu mai știu ce se întâmplă la școală sau e foarte complicat să aibă contact cu ce se întâmplă acolo. Prin cadrul platformei noastre, au aplicația instalată pe telefon, oriunde sunt în lumea, asta văd în timp real tot ce se întâmplă la școală legat de activitatea copilului. Pot comunica foarte ușor cu învățătorul, cu profesorii, cu dirigintele, cu directorul școlii. Totul se întâmplă mult mai ușor.

Horia Daraban: Cu siguranță, la ceea ce ai enumerat mai pot fi adăugate și alte avantaje. Aș vrea să ne îndreptăm spre ideea de afacere construită prin această platformă. Cum e gândită afacerea, să aducă profitul într-un timp cât mai scurt, să existe o constanță pe termen lung când vorbim despre veniturile pe care le oferă aplicația?

Alexandru Holicov: Acum, pot să spun și către tinerii antreprenori să nu se gândească niciodată la venituri sau profit pe termen scurt, pentru că nu cred că e benefic și nu cred că se întâmplă lucrurile așa în general. Eu personal m-am uitat pe termen lung, m-am uitat să producem o schimbare în sistemul de educație din România, să oferim noilor generații și viitoarelor generații un sistem de educație aliniat standardelor europene și, bineînțeles, să oferim beneficii prin cadrul utilizării platformei noastre și, dacă oamenii văd că, într-adevăr, platforma noastră aduce beneficii, vor plăti pentru serviciile noastre. A fost o nebunie, pot spune, de-a mea să continui proiectul acesta. Timp de zece ani de zile, chiar mai bine, nu am fost profitabili. Au fost, cumva, investiții după investiții și am împrumutat bani ca să mențin proiectul și să mergem mai departe. Dar, în momentul de față, începem să devenim profitabili, să ne extindem atât pe plan național, avem școli, orașe întregi, care folosesc platforma noastră. Dau un exemplu aici, orașul Buzău, domnul primar Toma, în 2017, a fost primul primar din România care a digitalizat tot sistemul de educație din municipiul Buzău, toate școlile și, în continuare, aceste școli folosesc platforma noastră și se bucură de beneficiile ei și avem unități școlare peste tot în România.

Avem undeva la 1500 de unități școlare, până la 7000 de unități școlare cu personalitate juridică, câte sunt în România, mai avem. Ne dorim să continuăm acest drum și să reușim, pas cu pas, să digitalizăm toată educația din România, atât preuniversitar, cât și de 3 ani de zile și în mediul academic, zona universitară.

Horia Daraban: Ne vom întoarce la ceea ce înseamnă aplicația pentru zona academică, dar aș vrea să te întreb, legat de Adservio, este o idee care poate fi pusă în practică și în afara țării?

Alexandru Holicov: Da, se întâmplă ceva în sensul ăsta. Avem școli din peste zece țări, care folosesc platforma noastră în momentul de față. Chiar săptămâna aceasta, miercuri vom fi la Bett, la Londra, cel mai mare târg de educația și tehnologie din lume. În fiecare an mergem acolo să vedem noile trenduri, să ne întâlnim cu parteneri din alte țări, clienți, potențiali clienți și abia așteptăm să vedem ce noutăți aduce anul 2025.

Horia Daraban: În afara țării?

Alexandru Holicov: Europa, cum ar fi Belgia, Olanda, Luxemburg, Azerbaidjan. Acum, avem discuții cu niște școli din Portugalia.

Horia Daraban: Există concurență?

Alexandru Holicov: Da, există concurență, dar participând la astfel de târguri internaționale, ne-am dat seama că ceea ce am realizat în România și platforma pe care noi am construit-o se poate bate chiar să depășească platforme la nivel global existente în alte piețe.

Pe lângă asta, noi, ca și companie și ca inițiativă, am fost printre primele trei inițiative, în anul 2008, când început, la nivel global. Adică, noi nu am luat de undeva și ne-am inspirat; am construit de la zero, am construit produsul, dar în alte țări, pentru că deschiderea a fost mult mai mare, companii care au apărut după noi au avut o creștere mult mai mare în țările respective, pentru că deschiderea sistemului educație, descentralizare a lui era mult mai mare.

Horia Daraban: Deci, cumva, îmi dau seama din ceea ce spui tu, succesul afacerii depinde și de cum se comportă sistemul de educație?

Alexandru Holicov: În general, cred că succesul unei afaceri depinde de piața unde activează acea afacere. Adică, contează foarte mult unde activezi.

Horia Daraban: Apropo de acest răspuns pe care l-ai dat, poate ne oferi și un puls, când vorbim despre educație în România, care sunt provocările în acceptarea noilor tehnologiei, a soluțiilor IT, așa cum este aplicația Adservio?

Alexandru Holicov: La nivel de sistem de educație preuniversitar, noi ne-am lovit foarte mult de mentalitatea sistemului în general. Fiind un sistem centralizat, cumva, lucrurile, dacă nu vin de la minister sau nu vin de  undeva de sus, nu prea interesează pe nimeni.

De asta aplaud, mulțumesc și apreciez p acei directori care au fost vizionari încă de acum 17 ani și au spus ”da”. Ei au înțeles digitalizare, asta este direcția și au făcut pasul alături de noi să utilizeze o astfel de platformă și toate unitățile școlare, care au implementat acum 17 ani, folosesc și acum platforma și se bucură de beneficiile ei.

Am reușit, în 2021, împreună cu Ministerul Educației, să creăm un proiect pilot prin care școlile digitalizate să poată folosi exclusiv catalogul electronic și să nu mai folosească acel catalog pe care îl știi și tu și l-am avut cu toții în școală. Deci, în școlile Adservio se folosește exclusiv Adservio. La final de an, se poate genera catalogul, să-l printezi direct în școala ta, să-l semnezi, să-l arhivezi. De asemenea, noi permitem și arhivare electronică, dar încă nu este în legislație pe acest lucru.

Sperăm, pasul următor să fie acest lucru și, de asemenea, să extindem, pentru că în momentul de față, școlile au voie să se înscrie doar în perioada de vară în acest proiect. Ne dorim să discutăm cu noul ministru al educației să extindem acest proiect pe toată perioada anului școlar. Oricând, o școală poate să facă trecerea către o platformă digitală și să înregistreze acolo toată activitatea școlară și, de asemenea, Ministerul Educației să-și ia toate datele în format digital direct de la toate școlile din România. Astfel se poate face o politică bazată pe date, mult mai eficientă și mult mai directă.

Horia Daraban: Ceea ce ai spus tu este legat de învățământul preuniversitar. În ceea ce privește învățământul superior, universitățile, lucrurile sunt mai simple?

Alexandru Holicov: Mai complexe, din punct de vedere al aplicației. De trei ani dezvoltăm aplicația pentru mediul universitar. Unul dintre cei mai mari clienți cu care colaborăm și se bucură de beneficiile platformei noastre pentru universități este Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. Este o complexitate mai mare în mediul academic, pentru că diferă foarte multe lucruri, chiar într-o universitate, de la o facultate la alta și, bineînțeles, de la o universitate la alta, sunt variabile care fluctuează și trebuie să le adaptăm fiecărui context. Dar spun eu că ne descurcăm cu brio până acum și, cumva, viziunea companiei este să avem parcursul educațional al elevului de la grădiniță până la universitate.

Avem inclusiv o platformă de admitere prin care elevii de liceu, în platforma de preuniversitar, au un test de autocunoaștere, unde pot vedea ce profil au ei și în ce direcție ar trebui să se dezvolte, ce facultate li se potrivește și apoi pot vedea facultățile care au sesiuni deschise în platforma noastră și pot aplica direct de acolo la toate facultățile din țară în câteva minute. Depun dosarul online, foarte facil și apoi, dacă este admis și la care facultate dorește să meargă mai departe, este automat trecut pe procesul de student în cadrul facultății și universității respective. Și, cumva, elevul are acces la situația lui școlară, life-time, read only, de la grădiniță până la facultate.

Horia Daraban: Plecând de la ceea ce ai spus tu, aș vrea să lărgim puțin aria dialogului și să vorbim despre afacerile  în zona IT. Am spus că începutul Adservio este 2009, suntem în 2025. Făcând comparație între cele două repere temporale, care sunt problemele?  Sunt legate de strângerea fondurilor pentru investiții?

Alexandru Holicov: Din contra, acum 16-17 ani, când am început, nu existau atâtea variante de finanțare prin proiecte europene, prin VC-uri (venture capitals), care investesc în zona asta de start-up-uri. Adică, acum, nu cred că banii sunt o problemă, dacă ești dispus să muncești și ai o idee care rezolvă o problemă din piață, dar mai sunt probleme fiscale, ce reprezintă taxele. Acum, știm că au fost scoase acele beneficii pentru companiile de IT, care eu cred că trebuiau menținute și ajutau, mai ales, companiile locale, care nu sunt la fel de bine finanțate cum sunt multinaționalele, care au bugete mult mai mari și posibilități mult mai mari, dar încerc să nu mă plâng. Tot timpul au fost lucruri grele. În orice activitate, an de an, încerc să văd partea plină a paharului. Încerc să ne vedem de ceea ce putem noi să facem și să schimbăm în bine.

La urma urmei, succesul nostru este dat de câți clienți fericiți avem, câți adoptă soluția noastră și veniturile pe care reușim să le facem în urma utilizării platformei.

Horia Daraban: De altfel, zona Moldovei, dacă e să ne referim la cele opt județe, nu duce lipsă de idei de afaceri în zona IT și de resursă umană. Există riscul să plece astfel de oameni, să plece din zonă și să caute alte oportunități?

Alexandru Holicov: Există posibilitatea, bineînțeles, și din nou, sunt companii care poate nu-și mai permit să mai plătească angajații. Și acei angajați caută în altă parte un salariu mai bun sau o stabilitate din acest punct de vedere. Dar noi suntem în momentul de față OK, avem trei produse mari, plus vreo două mai mici, cum e acel modul de admitere, produsul pentru preuniversitar, produsul pentru universitar. De asemenea, mai avem un produs pentru zona de training în companii, unde companiile folosesc platforma respectivă pentru a pregăti angajații, cu bibliotecă, cu tot felul de cursuri și flow-uri de training și ne focusăm să reușim să digitalizăm toate școlile din România. De asemenea, împreună cu Fundația YES (Youth Education Support) să avem un proiect și cu alte companii care s-au alăturat acestui demers, o campanie de CSR (responsabilitate socială corporativă) prin care digitalizăm școli din medii defavorizate, care nu-și permit să plătească o platformă cum Adservio.

Și noi împreună cu Fundația YES și împreună cu alți parteneri am reușit să digitalizăm peste 100 de școli din medii defavorizate, peste 25.000 de elevi, undeva la 3000 de profesori, care, acum, sunt digitalizați, folosesc Adservio în  școlile lor. Părinții sunt mai aproape de educația copiilor și încercăm să minimizăm acest decalaj între urban și rural și să le oferim șanse egale elevilor din mediul rural.

Horia Daraban: Încheiem dialogul nostru cu un sfat, cu o concluzie pentru cei care doresc să pornească la drum în zona asta afacerilor, în zona IT? Așadar, ce le-ai recomanda, ce le-ai spune să facă prima dată?

Alexandru Holicov: Să citească. Le-aș recomanda și o carte, ”The lean startup” a lui Erisk Rie, și multe alte cărți. Cred că cel mai important este să nu se gândească că succesul vine peste noapte și, dacă vine peste noapte, așa și pleacă. În general, tot ce vine peste noapte nu este de lungă durată, adică, trebuie să știi, când intri într-o astfel de aventură, trebuie să o vezi pe termen lung, să fii dispus să muncești, să investești timp, resurse de tot felul și să riști să fii implicat în business-ul tău.

Să nu stai să dezvolți foarte mult, să gândești tu cum ar fi și cum ar vrea piața să fie, ci să realizezi un MVP (Minimum Viable Product) cât mai rapid, să-i dai drumul în piață, să-l dai către utilizatori și apoi, pe baza feedback-ului, să iterezi și să dezvolți, pentru că, până ce produsul nu întâlnește piața, tu nu ai de unde să știi ce se întâmplă și ce își doresc clienții cu adevărat.

De asta să nu stai să pierzi timpul, să investești foarte mult și să crezi tu că schimbi lumea prin ceea ce faci, ci să faci cât mai repede un produs minim viabil, care să fie util și să rezolve câteva probleme sau o problemă importantă pentru user și de acolo să iterezi pe baza feedback-ului utilizatorilor și să dezvolți mai departe.

Varianta audio a interviului:

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața
Emisiuni vineri, 21 februarie 2025, 08:37

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața

Un ieşean pasionat de indoor cycling, Robert Dalas, îşi propune să mobilizeze comunitatea regională pentru a pedala împreună echivalentul...

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața
România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)
Emisiuni vineri, 21 februarie 2025, 07:43

România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a dat asigurări joi că nu există riscul ca România să ajungă din nou în sfera de influență a...

România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)
Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 10:03

Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași

Omul care aduce vestea. Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia ne invită la o discuție sinceră...

Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași
Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 09:42

Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, la Iași, nu demult, în incinta Casei cu Absidă „Laurențiu Ulici” (str. Grigore Ureche, Nr. 7) au fost lansate patru...

Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 09:34

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Roaxana Oana Rotaru în direct la Radio Iași

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Asociația ROR organizează un eveniment special dedicat iubirii, găzduit de Muzeul Mitropolitan din Iași,...

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Roaxana Oana Rotaru în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 08:50

„De-ale noastre” (20 februarie 2025) – Sora Soarelui, Luna.

De-ale noastre”, rubrică nouă în programele Radio România Iași! Etnologul Adina Hulubaș se va auzi în fiecare marți și joi în Bună...

„De-ale noastre” (20 februarie 2025) – Sora Soarelui, Luna.
Emisiuni miercuri, 19 februarie 2025, 17:32

#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”

Statele Unite ale Americii este principalul partener comercial al Uniunii Europene, comerțul total cu bunuri și servicii depășind 1,5 trilioane...

#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”
Emisiuni miercuri, 19 februarie 2025, 14:04

Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați ascultători, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la trei evenimente de înaltă ținută, manifestări culturale...

Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Constantin Popovici, campion mondial la high diving, sportiv legitimat la CSM Bacău: ”teama te ajută să-ți dozezi un pic adrenalina, să faci săritura mai corect și să te concentrezi s-o execuți cât mai bine”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (24.11.2024)

Constantin Popovici, campion mondial la high diving, sportiv legitimat la CSM Bacău: ”teama te ajută să-ți dozezi un pic adrenalina, să faci săritura mai corect și să te concentrezi s-o execuți cât mai bine”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (24.11.2024)
Foto: Constantin Popovici of Romania dives from the 27 metre platform during the final competition day of the fourth stop of the 2024 Red Bull Cliff Diving World Series at Ballycastle Harbour, Causeway Coast, Northern Ireland on July 20, 2024. // Romina Amato / Red Bull Content Pool // SI202407200423 // Usage for editorial use only //

Publicat de hdaraban, 26 noiembrie 2024, 19:17

Invitat a fost Constantin Popovici, săritor în apă de la mare înălțime, legitimat la CSM Bacău, unul dintre cei mai buni sportivi din lume la această disciplină.

Palmaresul său, fără a formula o enumerare exhaustivă, cuprinde mai multe titluri: campion mondial al Redbull Series în 2023, medalia de aur la Campionatele Mondiale din același an, Japonia, și titlul european la high diving în cadrul competiției ce a avut loc la Roma, în 2022.

În interviul acordat Radio Iași, sportivul băcăuan a vorbit despre anul competițional 2024,  dar și despre perspectivele competiționale ale lui 2025.

În cadrul aceluiași dialog, Constantin Popovici a povestit despre cum a ajuns să practice high diving-ul, dar și despre teama la fiecare săritură, sentiment care  îl ajută, paradoxal, să se concentreze pentru a face săritura și exercițiul cât mai corecte.  


Horia Daraban: Ultimul rezultat competițional, Sidney, Australia, locul trei în cadrul Redbull World Series.  În această cheie, o impresie după consumarea evenimentului și despre ceea ce s-a întâmplat în acest an?

Constantin Popovici: De abia am ajuns din Australia am avut finala Redbull World Series, unde am terminat etapa pe poziția a treia și, la general, pe locul doi. Speram să fie un pic mai bine, dar, având în vedere că au fost și ceva accidentări la începutul sezonului, am pierdut ceva puncte și nu am putut decât să sper la locul doi, dar e bine. Anul trecut am câștigat, anul acesta, locul doi, mă mențin acolo și sper ca pentru următorul an să nu mai existe astfel de accidentări și să fie rezultatele cât mai mari.

Horia Daraban: Din ce am văzut, la Sidney, în competiție, un factor important a fost vântul.

Constantin Popovici: Așa este, da, am avut rafale cu până la 50km/h. Eu am avut o săritură de pe mâini, probabil că au fost și emoțiile un pic mai mari. Fiind finala, era cam totul pus pe masă acolo și am avut o greșeală mică la intrare care m-a costat, să zic, aurul și am luat bronzul, dar per total am avut o evoluție bună. Mi-am stăpânit destul de bine emoțiile pentru condițiile respective și am terminat să zic cu brio etapa și sezonul.

Horia Daraban: Ei, și plecând de la ultimele rezultate, vorbim despre acest sport, săritură în apă de la mare înălțime. Cineva ar putea spune că, nimic mai simplu. Până și copiii ca să se bălăcească, dacă au de unde, mai sar în luciul de apă. De la ideea asta, unde se ajunge? Totuși este, îmi dau seama din ceea ce spui tu, un sport complex, care necesită o pregătire aprofundată.

Constantin Popovici: Suntem profesioniști, în primul rând, toți cei care participă la astfel de concursuri. Toți am avut un background, să zic așa, în săriturile în apă tradiționale, pentru că-s două ramuri separate: sărituri în apă de la 10 metri și sărituri de la mare înălțime, 27 de metri. Cam 90% venim din sportul tradițional sărituri în apă. Mai sunt câțiva care vin din gimnastică sau de la plasa elastică. Majoritate am participat la multe concursuri internaționale, unii, la olimpiadă, mondiale, europene, ș.a.m.d. și am făcut tranziția spre high diving. Avem antrenamente riguroase și facem deplasări peste tot în lume pentru a ne putea antrena la înălțimile respective.

Horia Daraban: Deci, în cazul tău, trecerea la acest sport a fost treptată?

Constantin Popovici: A fost o surpriză. Eu m-am lăsat de sportul de performanță. Din 2011, am început să fac spectacole de sărituri în apă pe vase de croazieră. Am ajuns și la Cirque du Soleil, am făcut acolo spectacole, în Las Vegas, și acolo, am descoperit eu acest sport nou, high diving. Atunci am început să mă antrenez pentru acest sport, dar, inițial, nu știam, pentru că în România nu era deloc mediatizat, nu știa nimeni și, ușor-ușor, am văzut că se prinde de mine și am alocat mai mult timp pentru acest nou sport.

Horia Daraban: Am văzut sărituri de pe platformă și de pe stâncă. Unde e mai dificil, Constantin?

Constantin Popovici: De pe stâncă e mai dificil, pentru că nu ai niciodată o înălțime exactă, tot timpul diferă, nu e niciodată drept. Câteodată, ai tot felul de obstacole, ai ba câte o creangă, ba ai un bolovan în față și trebuie să sari peste ele. Adică, asta e și esența cliff diving-ului, să ai și niște sărituri de pe stânci și nu toți se împacă bine cu această săritură, dar toți trebuie să fim apți să putem face aceste astfel de sărituri, însă platforma rămâne sfântă.

Horia Daraban: Care e sentimentul atunci când ești sus la 27 de metri, înainte de a plonja? Mai e loc de frică? Ce se întâmplă în sufletul unui săritor în apă de la mare înălțime?

Constantin Popovici: E și normal să-ți fie frică. Dacă nu ți-e frică, e ceva în neregulă cu tine. Noi nu zicem frică, e o teamă. Știi că ceva se poate întâmpla rău. Știi care sunt riscurile când sari de acolo, desigur, noi ne antrenăm ca atare pentru ce facem. Se pot întâmpla și accidente, deci sunt riscuri și sari cu o teamă și teama asta te ajută să-ți dozezi un pic adrenalina, să faci săritura mai corect și să te concentrezi s-o execuți cât mai bine. Deci da, e o teamă, dar e o teamă bună, să zic.

Horia Daraban: O teamă combinată cu ce anume, cu dorința de victorie?

Constantin Popovici: Desigur, fiecare săritură. Te gândești și la victorie, dar încerci să te concentrezi pe ce ai de făcut, nu pe locul pe care termini la acea competiție.

Horia Daraban: Aș vrea să discutăm puțin și despre aceste sărituri. Ce se jurizează, exercițiul din aer, intrarea în apă?

Constantin Popovici: Sunt mai multe etape unde arbitrul vede ce ai făcut greșit, dar, în mare parte, să fie săritura cât mai elegantă, să respecți săritura pe care ai scris-o în fișă, adică dacă ai făcut echer  în loc de grupat, se depunctează și să fie cât mai dreaptă și fără stropi. Astea sunt cele mai importante lucruri.

Horia Daraban: Am prezentat foarte succint rezultatele tale de excepție. Cu siguranță, mult efort, sacrificii și, în această cheie, care a fost cel mai greu moment în cariera ta de sportiv și în care drumul putea s-o ia în altă parte?

Constantin Popovici: Pot spune că cele mai grele momente au fost când am avut accidentări, dar am trecut de fiecare dată cu brio peste și am revenit, să zic, mai puternic. Mai ales în ultimii ani, când m-am transferat la clubul CSM Bacău, unde am avut o susținere extraordinară din partea clubului și orașului în, general. În viața de sportiv ai tot felul de mici chestii care trebuie să știi cum să le iei ușor, pas cu pas și vei trece cu brio peste.

Horia Daraban: Pregătirea fizică sau mentalul puternic contează în acest sport?

Constantin Popovici: Ambele. La mine, pregătirea fizică este sfântă, să zic așa. Am un stil de viață foarte sănătos. Chiar dacă am 36 de ani, mă mențin într-o formă extraordinară, mai bine decât cei de 20 de ani, să zic, știu ce vreau de la mine; dar și pregătirea mentală și un psihic de fier trebuie să ai, pentru a trece peste aceste obstacole, dar și pentru a face față presiunii când ești la concursurile alea importante, când sari de la înălțimea aia. Pe lângă asta, și echipa din jurul tău. Am echipă extraordinară și asta mă ajută să mă mențin cu rezultatele foarte sus pe plan internațional.

Horia Daraban: Apropo de acest plan al competiției de anvergură internațională, cum este văzută România în acest sport?

Constantin Popovici: Se știe clar că suntem o putere, să zic, mondială, la băieți. Sunt eu și mai e și Cătălin Preda și știe toată lumea că noi doi suntem acolo, dacă nu primii, sigur suntem în spatele celor de sus și ne vedem bine acolo sus, pe plan internațional. Ne întreabă tot timpul ”mai sunt care vin din spate, mai sunt, mai sunt sportivi români?” Din păcate, la high diving, nu prea mai sunt, dar să vedem, poate că mă las de sport, mă apuc și antrenez și duc viitoarele generații spre acest sport frumos.

Horia Daraban: În ideea performanțelor obținute, sunt proporționale investițiile în acest sport, cu rezultatele aduse de tine, dar și de Cătălin Preta la competițiile de profil? Mă gândesc la investițiile din țară.

Constantin Popovici: Deocamdată, avem două bazine mari și late în România: unul la Bacău, unde mă antrenez eu și mă simt extraordinar, și unul la Otopeni, unde este un bazin nou-nouț, se țin campionat e naționale, campionate internaționale, dar nu pentru high diving, doar pentru 10 metri tradițional. Așteptăm, la Sibiu, să se renoveze acel bazin care  este în paragină și poate, pe viitor, de ce nu, din ce în ce mai multe. Este loc și de mai bine. Cu mai multe baze în țară, vor veni rezultate și mai bune.

Horia Daraban: Dacă e să vorbim despre viitor, ce urmează în plan competițional? E sfârșit de 2024.

Constantin Popovici: Sunt foarte mulțumit cu rezultatele de anul acesta și cel mai cel mai important lucru pentru 2025 sunt Campionatele Mondiale din Singapore, pentru care ne pregătim să ajungem acolo la un nivel cât mai sus.

Horia Daraban: În ideea începutului de drum, un sfat pentru cei care vor să practice această disciplină, săritura în apă de la mare înălțime.

Constantin Popovici: Să continue săriturile în apă tradiționale, pentru că asta este un drum către high diving și dacă vor, desigur, este o oportunitate foarte mare, pentru că încă sportul este destul de nou pe plan internațional și este loc pentru toată lumea. E păcat să nu încerce măcar.

 

Varianta audio a interviului:

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața
Emisiuni vineri, 21 februarie 2025, 08:37

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața

Un ieşean pasionat de indoor cycling, Robert Dalas, îşi propune să mobilizeze comunitatea regională pentru a pedala împreună echivalentul...

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața
România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)
Emisiuni vineri, 21 februarie 2025, 07:43

România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a dat asigurări joi că nu există riscul ca România să ajungă din nou în sfera de influență a...

România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)
Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 10:03

Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași

Omul care aduce vestea. Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia ne invită la o discuție sinceră...

Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași
Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 09:42

Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, la Iași, nu demult, în incinta Casei cu Absidă „Laurențiu Ulici” (str. Grigore Ureche, Nr. 7) au fost lansate patru...

Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 09:34

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Roaxana Oana Rotaru în direct la Radio Iași

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Asociația ROR organizează un eveniment special dedicat iubirii, găzduit de Muzeul Mitropolitan din Iași,...

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Roaxana Oana Rotaru în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 08:50

„De-ale noastre” (20 februarie 2025) – Sora Soarelui, Luna.

De-ale noastre”, rubrică nouă în programele Radio România Iași! Etnologul Adina Hulubaș se va auzi în fiecare marți și joi în Bună...

„De-ale noastre” (20 februarie 2025) – Sora Soarelui, Luna.
Emisiuni miercuri, 19 februarie 2025, 17:32

#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”

Statele Unite ale Americii este principalul partener comercial al Uniunii Europene, comerțul total cu bunuri și servicii depășind 1,5 trilioane...

#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”
Emisiuni miercuri, 19 februarie 2025, 14:04

Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați ascultători, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la trei evenimente de înaltă ținută, manifestări culturale...

Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN