Ascultă Radio România Iași Live

hoteluri

Ștefan Baciu, membru în comitetul executiv al FIJET: ”industria ospitalității aduce Tunisiei circa 16% din produsul intern brut”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (29.10.2023)

Ștefan Baciu, membru în comitetul executiv al FIJET: ”industria ospitalității aduce Tunisiei circa 16% din produsul intern brut”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (29.10.2023)

Publicat de hdaraban, 29 octombrie 2023, 11:40 / actualizat: 2 noiembrie 2023, 15:51

Evenimentul a prilejuit întâlnirea a peste 100 de gazetari și nu numai, din peste 20 de țări și a constituit o ocazie bună ca gazdele să arate oaspeților oportunitățile, atracțiile, facilitățile turistice pe care le oferă Tunisia.

Unul dintre participanți a fost Ștefan Baciu, realizator de emisiuni la Radio România Internațional,  membru în comitetul executiv al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism.

În dialogul cu Horia Daraban, interlocutorul a vorbit despre importanța pe care o reprezintă pentru Tunisia sectorul de turism, dar și despre multiplele atracții pe care țara nord – africană le oferă oaspeților.

Este vorba de vestigiile din perioada romană, cum este apeductul de la Zaghouan, sau de stațiunile situate pe coasta Mării Mediterane: Sousse, Hammamet și Monastir.


Horia Daraban: Ce ne poți spune despre participare, O temă anume pentru acest congres?

Ștefan Baciu: Nu, n-a fost o temă anume. Probabil că dacă ar fi fost cumva pregătit mai din timp și nu ar fi fost această situație internațională tensionată, să spunem, probabil că lucrurile ar fi fost mult mai așezată. Dar chiar și așa , am avut multe discuții cu colegii din celelalte țări, am pus la punct programul următorilor ani al evenimentelor FIJET. Deci pot să vă spun că următorul congres va avea loc în Grecia, la Olimpia.

Nu întâmplător colegii din Grecia au venit cu această ofertă deosebită și că anul viitor sunt două orașe care vor primi, în urma votului pe care l-am dat, vor primi ”Mărul de aur”. De fapt, nu sunt orașe. Este o regiune din Grecia, Pieria, și insula Korčula din Croația, pe care am și văzut-o, întrucât am fost în vacanță în această vară.

Horia Daraban: Până să ajungem în Grecia, să spunem ascultătorilor, nu a fost întâmplătoare alegerea țării gazdă. Tunisia are foarte bine conturată această industrie a ospitalității.

Ștefan Baciu: Da, exact, se străduiește să arate că este o țară ospitalieră și de acest lucru chiar m-am convins în aeroportul din Tunis, atunci când noi, jurnaliștii străini, am fost invitați la controlul pașapoartelor, pe culoarul de protocol.

Iar o altă surpriză a fost că unul dintre operatorii de telefonie mobilă din Tunisia ne-a oferit gratuit, la biroul deschis chiar în aeroport, imediat după controlul pașapoartelor, un simcard pentru traficul de date, iar grija noastră, a jurnaliștilor, a fost de a ne alege din ziua următoare un plan tarifar care ni se potrivea.

Și vă asigur că nu a fost scump, iar oferta este valabilă nu numai pentru jurnaliști, ci și pentru toți cei care vizitează Tunisia, o țară care, într-adevăr, dorește să se promoveze în străinătate.

Să vă spun că anul trecut au fost 6 milioane de turiști, iar ministrul tunisian al turismului, la deschiderea oficială a congresului, a propus o strategie coerentă astfel încât, până în 2035, să crească numărul sosirilor la 15 milioane de turiști anual, iar, în același timp, să crească de patru ori veniturile din turism, ținând cont de faptul că acest domeniu al industriei ospitalității aduce Tunisiei circa 16 procente din produsul intern brut și are și cu ce să se laude.

Horia Daraban: Atracțiile turistice cred că nu lipsesc în Tunisia, fie și dacă ne gândim la vestigiile romane, spre exemplu.

Ștefan Baciu: Da, da, da și nu numai. Au 1.300 de km de zonă costieră și, într-adevăr, multe situri arheologice. Au și stațiuni importante, care sunt situate pe coasta Mării Mediterane: Sousse, Hammamet și Monastir. În aceste stațiuni sunt multe hoteluri de dimensiuni impresionante, fiecare cu piscină, au și o ofertă complexă de spa. Deci sunt multe, multe atracții. Într-adevăr, sunt și siturile romane și nu numai.

Ținând cont că ne aflăm aproape de marginea deșertului Sahara, se pot face deplasări, în general, pentru turiști. Din câte știu, sunt pachete de 7 zile, dar există și posibilitatea de a sta 2 săptămâni în resorturi de patru-cinci stele în regim de ”all inclusive”.

Sunt cel puțin șase destinații care oferă așa ceva în Tunisia. În ceea ce privește siturile arheologice, ei bine, dacă ar fi să vedem ceva concentrat, atunci cu siguranță ar trebui să mergem la Muzeul Bardo din Tunis, unde există nu mai puțin de 5.000m² de mozaicuri romane aduse din siturile arheologice ale Tunisiei.

Mozaicurile au fost reconstituite nu în poziție orizontală, ci în poziție verticală, pentru că nu ar fi fost spațiul necesar pentru a le expune și, desigur, nu ar fi fost indicat să călcăm pe ele după ce au fost recuperate din situl arheologic. Dar vă asigur că este ceva absolut spectaculos. Muzeul Bardo a fost închis timp de vreo 5 ani și a fost redeschis în urmă cu șase luni.

A fost cumva reamenajat, iar una dintre noutăți o constituie tezaurul descoperit în partea de sud-est a Tunisiei, peste 1600 de monede din aur din perioada romană. De asemenea, una dintre marile atracții, care trebuie neapărat văzută și practic nu ai cum să nu vezi dacă faci o călătorie la Hammamet, este apeductul de la Zaghouan.

Acesta a fost construit în perioada romană, în secolul al doilea și aducea apa din Munții Zaghouan până în celebrul oraș Cartagina, care devenise și el roman.

Romanii reconstruiseră din temelii acel oraș după războaiele punice, în urma cărora romanii îl distruseseră complet. Deci să aduci apa pe o distanță de 132 de km este o performanță care poate și nouă astăzi, în secolul XX, nu ne este foarte la îndemână.

Horia Daraban: Interesant ceea ce spui tu. Cred că puține industrii, domenii sunt legate, cum este turismul, de ideea de siguranță, securitate. Cum se simte acest lucru în Tunisia? Pentru oaspeți, pentru turiști.

Ștefan Baciu: Am observat că sunt puncte de control. De fapt, erau și înainte de pandemie. Nu este o măsură suplimentară luată în aceste zile, în această perioadă. Este un control de securitate pe principalele drumuri, în apropierea stațiunilor de la malul mării.

Da, mi se pare o țară sigură și chiar și în zonele comerciale. Știu, recomandarea este să evităm, în general, noi, turiștii, vizitatorii, zonele aglomerate, ceea ce am și făcut, dar în zonele comerciale nu a fost niciun fel de problemă. Am fost la Sidi Bou Said, am discutat chiar cu cei care aveau mici magazine de suvenire și recunoșteau că Tunisia, din punctul lor de vedere, nu și-a revenit turistic, economic.

Cea mai bună perioadă a fost înainte de pandemie, când veneau foarte mulți vizitatori germani, francezi. Bine, și acum aceștia reprezintă ponderea vizitatorilor străini, dar nu mai sunt în număr așa de mare ca înainte de pandemie, iar câștigurile lor, ale micilor comercianți, încă nu ating nivelul celor de dinaintea pandemiei.

Horia Daraban: Ca o concluzie, Tunisia, o destinație potrivită pentru întreaga perioadă a anului? Sunt anumite condiții speciale ca să ajungem acolo?

Ștefan Baciu: În primul rând, pentru a ajunge în Tunisia n-ai nevoie de viză. Pentru noi, cei din Uniunea Europeană, pentru noi, românii. Trebuie ales un pachet. Oferta este diversificată, în funcție de bugetul fiecărei familii, să spunem. Am văzut la Hammamet, deși în momentul în care am plecat din țară mi s-a spus ”vai, dar cum să pleci acolo dacă se întâmplă ceva?” Aici, toată lumea este liniștită.

Nu am văzut, să zicem, manifestări legate de războiul din Gaza. Iar în ceea ce privește pachetele turistice mi se pare că fiecare își poate alege în orice perioadă. Acum, toată lumea merge la plajă, pentru că aici este foarte cald, iar în perioada de iarnă, nu știu sincer dacă sunt exact pachete pentru a merge la plajă, dar oferta de vizitare situri arheologice, muzee este fantastică și merită o astfel de experiență.

Pe de altă parte, merită să și guști produsele tradiționale tunisiene, pentru că și acestea sunt foarte interesante.
Eu am încercat să parcurg, așa, mai multe feluri, să spunem, dar trebuie procedat cu grijă puțin. Aici, trebuie să fii foarte atent, pentru că unele dintre preparate sunt extrem de picante.

Interviu realizat de Horia Daraban.

Sursă foto: facebook.com/ Ștefan Baciu

 

Ieșeanul Lucian Roșu, pe vârful Musztagh Ata din China: ”cea mai mare provocare este să ai răbdare și să urci atunci când tu ești pregătit și când muntele este pregătit să te lase să ajungi pe vârf.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (25.08.2024)
Note de calatorie duminică, 25 august 2024, 23:59

Ieșeanul Lucian Roșu, pe vârful Musztagh Ata din China: ”cea mai mare provocare este să ai răbdare și să urci atunci când tu ești pregătit și când muntele este pregătit să te lase să ajungi pe vârf.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (25.08.2024)

”Tatăl munților de gheață”, astfel se traduce numele vârfului Musztagh Ata din vestul Chinei. Are altitudinea de 7546 de metri și a fost...

Ieșeanul Lucian Roșu, pe vârful Musztagh Ata din China: ”cea mai mare provocare este să ai răbdare și să urci atunci când tu ești pregătit și când muntele este pregătit să te lase să ajungi pe vârf.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (25.08.2024)
Profesorul ieșean Gheorghe-Ilie Fârte, pentru al patrulea an, călător pe Via Transilvanica: ”cred că se creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)
Note de calatorie duminică, 4 august 2024, 23:11

Profesorul ieșean Gheorghe-Ilie Fârte, pentru al patrulea an, călător pe Via Transilvanica: ”cred că se creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)

Călătoriile pot însemna realizarea unor legături profunde între oameni, dar și cu natura. Toate acestea, dacă punem preț și pe poveștile pe...

Profesorul ieșean Gheorghe-Ilie Fârte, pentru al patrulea an, călător pe Via Transilvanica: ”cred că se creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)
Fănel Apostu, ieșean, pe cel mai înalt vârf al Europei, cu planuri de expediții pentru ascensiuni pe cele mai înalte șapte piscuri de pe șapte continente. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (28.07.20024)
Note de calatorie duminică, 28 iulie 2024, 12:03

Fănel Apostu, ieșean, pe cel mai înalt vârf al Europei, cu planuri de expediții pentru ascensiuni pe cele mai înalte șapte piscuri de pe șapte continente. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (28.07.20024)

Orizontul e mereu deschis, prima condiție este să-l vedem astfel, iar de aici ideea de călătorie devine palpabilă. Europa, Asia, continentul...

Fănel Apostu, ieșean, pe cel mai înalt vârf al Europei, cu planuri de expediții pentru ascensiuni pe cele mai înalte șapte piscuri de pe șapte continente. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (28.07.20024)
Muzeul Satului Vrâncean, reper turistic al județului, spațiu de desfășurare a școlilor de vară, evenimente rezervate copiilor. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (21.07.2024)
Note de calatorie duminică, 21 iulie 2024, 23:34

Muzeul Satului Vrâncean, reper turistic al județului, spațiu de desfășurare a școlilor de vară, evenimente rezervate copiilor. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (21.07.2024)

Se află la aproximativ șase kilometri de Focșani, pe drumul județean 204. Coordonatele geografice succinte pot face parte și dintr-o invitație...

Muzeul Satului Vrâncean, reper turistic al județului, spațiu de desfășurare a școlilor de vară, evenimente rezervate copiilor. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (21.07.2024)
Note de calatorie duminică, 3 martie 2024, 23:59

Dorin Bofan, pietrean, fotograf – călător în ”Terra Silva”: ”pădurile de România, din punct de vedere al biodiversității, sunt printre cele mai bogate din întreaga Europă”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (3.03.2024)

”Tărâmul Pădurii”  – cu această sintagmă, la ”Weekend cu prieteni”, ediția din 3 martie 2024, a fost deschisă harta de...

Dorin Bofan, pietrean, fotograf – călător în ”Terra Silva”: ”pădurile de România, din punct de vedere al biodiversității, sunt printre cele mai bogate din întreaga Europă”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (3.03.2024)
Note de calatorie duminică, 18 februarie 2024, 23:59

Marius Alexa, om de afaceri ieșean, globe-trotter sub stindard antreprenorial: ”mergând pe piețe străine, te înțelegi pe tine și înțelegi și România”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (18.02.2024)

În dese rânduri au fost  aduse la ”Weekend cu prieteni” impresii de călătorie culese de la cei care au încercat orizonturile nu numai cu...

Marius Alexa, om de afaceri ieșean, globe-trotter sub stindard antreprenorial: ”mergând pe piețe străine, te înțelegi pe tine și înțelegi și România”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (18.02.2024)
Note de calatorie duminică, 15 octombrie 2023, 23:59

Laura Mareș, ascensiune pe Manaslu, unul din cele mai înalte piscuri ale planetei: ”câteodată, munții sunt îngăduitori și ne permit să îi urcăm până pe vârf”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (15.10.2023)

Laura Mareș este medic oftalmolog, dar, în cercurile celor care practică ascensiuni pe munți de mare altitudine, este cunoscută și pentru...

Laura Mareș, ascensiune pe Manaslu, unul din cele mai înalte piscuri ale planetei: ”câteodată, munții sunt îngăduitori și ne permit să îi urcăm până pe vârf”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (15.10.2023)
Note de calatorie duminică, 8 octombrie 2023, 23:59

Cuplu de francezi pe Via Transilvanica: ”este un proiect fantastic și este foarte bine pentru România să dezvolte acest tip de activitate”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (8.10.2023)

Marie Claude și Pierre François Lhuillery sunt doi francezi septuagenari, care, la început de septembrie, au pornit pe Via Transilvanica. Este...

Cuplu de francezi pe Via Transilvanica: ”este un proiect fantastic și este foarte bine pentru România să dezvolte acest tip de activitate”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (8.10.2023)