Iaşi: Clădirea în care s-a decis candidatura lui Cuza la domnia Moldovei, redeschisă publicului
Publicat de Andreea Drilea, 19 ianuarie 2024, 11:06
Primarul Mihai Chirica a transmis că Muzeul de Istorie Naturală va fi redeschis publicului pe 23 ianuarie, pentru a omagia astfel 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În ziua de 3 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului în care funcţiona Muzeul de Istorie Naturală, s-a decis alegerea ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat declanşarea procesului unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.
Lucrările de reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi au fost demarate în 2019 şi derulate cu finanţare europeană, prin POR 2014-2020 – Axa prioritară 5, în valoare de circa 2,7 milioane de euro.
Preconizate iniţial că vor dura aproximativ doi ani, au vizat consolidarea imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpişori din beton armat, realizarea unui spaţiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parţială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe faţade şi refacerea decoraţiunilor şi profilurilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare şi exterioare, precum şi modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare şi instalaţiilor.
Proiectul prevedea şi refacerea integrală a instalaţiilor, pentru asigurarea confortului personalului, dar şi a vizitatorilor şi utilizatorilor bibliotecii Societăţii de Medici şi Naturalişti şi crearea de condiţii optime de păstrare a exponatelor.
‘Muzeul de Istorie Naturală şi-a recăpătat strălucirea odată cu încheierea lucrărilor de consolidare şi reabilitare. Am cumpărat şi dotările specifice, astfel încât frumosul edificiu să reintre cât mai curând în circuitul cultural al oraşului nostru. Astfel, chiar în preambulul evenimentelor prin care vom celebra actul istoric de la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române, marţi, 23 ianuarie, de la ora 13.00, vom inaugura acest monument istoric unde s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei’, a anunţat primarul Mihai Chirica.
Fosta casă Rosetti, care este corpul A al Muzeului de Istorie Naturală, a fost construită în secolul XVIII şi este este o clădire de patrimoniu. Construit în stil neoclasic, cu boltă pentru trăsuri şi parter boltit pe arce, imobilul are faţada principală orientată spre o grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, precum şi un gingko biloba. Curtea a fost cândva Grădina Botanică a oraşului.
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţinea înainte de demararea lucrărilor de renovare şi reconsolidare peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante.
Interiorul clădirii este compus din biblioteca şi sala de conferinţe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, una cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric ‘Alexandru Ioan Cuza’.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)