Iaşi: Modernizarea Spitalului de Recuperare – făcută cu bani de la bugetul local şi din fonduri proprii
4 noiembrie 2024, 18:31
Managerul Spitalului Clinic de Recuperare, Carmen Cumpăt, a declarat, pentru AGERPRES, că lucrările de modernizare ale blocului operator ortopedie, efectuate în perioada 2022-2024, l-au configurat într-un sistem de pereţi modulari pentru cele trei săli de operaţie.
‘Recompartimentările au vizat şi asigurarea circuitelor funcţionale pentru pregătire pacienţi, zonele de pregătire medici, pregătire şi depozitare instrumentar şi materiale sterile. În pereţii nou creaţi au fost încastrate comenzile pentru iluminat, terminalele electrice şi de gaze medicale precum şi diverse echipamente necesare blocului operator. S-au montat detectoare de oxigen în exces ce s-au conectat la sistemul de detecţie şi alarmare incendiu. Au fost montate echipamente de climatizare ce vor asigura, prin intermediul tavanelor filtrante şi a hotelor cu flux laminar, aportul de aer proaspăt şi microclimatul necesar pentru sălile de operaţie şi compartimentul de terapie intensivă’, a explicat managerul Spitalului Clinic de Recuperare, Carmen Cumpăt.
Potrivit sursei citate, au fost finalizate şi lucrările de extindere a reţelei de fluide medicale a spitalului, execuţia coloanelor şi a distribuţiei pe orizontală a ţevilor, a tablourilor de fluide medicale pentru fiecare etaj în parte, împreună cu tablourile de alarmare pentru gaze medicale.
‘În anul 2024 au fost montate şi puse în funcţiune două generatoare de mare capacitate de producere a oxigenului şi un generator de capacitate mai mică care constituie rezerva în caz de avarie. Pe fiecare etaj sunt amplasate sisteme de monitorizare şi alarmare care atenţionează personalul medical dacă în instalaţie intervine o urgenţă ce trebuie remediată’, a declarat Carmen Cumpăt.
La Spitalul Clinic de Recuperare anual sunt internaţi, în medie, 25.000 pacienţi din zona Moldovei, dar şi din alte judeţe din ţară, aproximativ 90% dintre ei având nevoie de investigaţii de imagistică medicală.
‘Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală a fost dotat cu echipamente medicale performante, moderne, inovative cu scopul de a reduce durata de acces la investigaţii medicale, tratament precis şi adaptat cerinţelor pacienţilor spitalului. Necesarul investigaţiilor de imagistică superioară prin computer tomografie a devenit de mare interes, pentru elucidarea unor suspiciuni clinice complexe ce nu pot fi tranşate prin restul metodelor imagistice. Echipamentul nou achiziţionat înlocuieşte CT achiziţionat în anul 2014, depăşit fizic şi moral’, a declarat Carmen Cumpăt.
De la începutul anului, la Spitalul de Recuperare din Iaşi au fost efectuate radiografii pentru aproximativ 22.000 de pacienţi internaţi şi peste 3.500 pacienţi din regim ambulator aflaţi în contract cu CAS Iaşi.
‘Achiziţionarea unui aparat modern cu preluarea digitală a imaginilor radiologice a avut ca scop scurtarea perioadei de planificare şi aşteptare în executarea explorărilor radiologice, diminuarea costurilor cu materiale consumabile de tip filme radiologice şi substanţe pentru prelucrare şi, nu în ultimul rând, un grad sporit de protecţie radiologică prin diminuarea dozelor de radiaţii la care sunt expuşi pacienţii, dar şi personalul serviciului de radiologie’, a mai precizat managerul Carmen Cumpăt.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)