Iaşi: Poetul basarabean Ion Hadârcă a primit titlul de ‘Cetăţean de onoare’
Publicat de Andreea Drilea, 31 august 2020, 17:42
Acordarea titlului de cetăţean de onoare poetului Ion Hadârcă, poet, traducător şi om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul moldovean între anii 1990-1998 şi 2009-2014 şi în prezent membru în Senatul României, neafiliat, a stârnit dispute în plenul şedinţei. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat fără votul unuia dintre consilierii prezenţi.
‘Nu ridic semne de întrebare cu privire la activitatea în domeniul culturii a lui Ion Hadârcă. Aş fi preferat dacă acest proiect de pe ordinea de zi ar fi fost temporar retras, deoarece sunt puncte de vedere divergente cu privire la activitatea politică a domnului Hadârcă. Dacă prin activitatea politică a fost pentru o Basarabie românească în lumea politică, inclusiv din Republica Moldova, punctele de vedere sunt împărţite privind activitatea sa (…). Aş dori retragerea proiectului de pe ordinea de zi, să ne mai analizăm pentru considerentele expuse. În caz contrar, mă văd nevoit să nu votez acest proiect’, a spus consilierul local PSD Mihai Gavril.
‘Am avut ocazia să-l cunosc în urmă cu mulţi ani pe Ion Hadârcă, în urmă cu vreo 15 ani, când locuiam în Chişinău. Nu ascund sentimentele mele unioniste. Din acest punct de vedere consider că este unul dintre exponenţii de necontestat ai mişcării unioniste cu România şi un patriot adevărat. Toate celelalte sunt interpretări, intoxicări pe care le-am auzit şi eu stând acolo câţiva ani în Republica Moldova. Nu am niciun dubiu în privinţa acordării acestui titlu domnului Hadârcă’, a spus consilierul local PNL Ciprian Bostan.
Conform prezentării de pe ordinea de zi, Ion Hadârcă, absolvent al Facultăţii de Filologie din Chişinău, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova în anul 1978. Este autorul selecţiei pentru antologia de poezii ‘Faţa pâinii’ (1979). Ion Hadârcă este recunoscut pentru angajamentul său deosebit în mişcarea de eliberare naţională a românilor basarabeni. De asemenea, cariera sa artistică este una prolifică, primind numeroase premii şi distincţii literare.
Consilierii locali au votat şi pentru ca doi veterani de război să devină ‘Cetăţeni de onoare’: generalul de brigadă, în retragere, Victor Toader Năstase şi generalul maior, în retragere, Ştefan Dimofte.
Victor Toader Năstase este profesor emerit al UMF ‘Gr.T. Popa’ din Iaşi, fiind aproape două decenii decanul Facultăţii de Farmacie. A activat în cadrul UMF în calitate de cadru didactic în perioada 1950 – 2011. A publicat în reviste de specialitate din ţară şi străinătate 192 de lucrări ştiinţifice, fiind autorul altor 104 comunicări ştiinţifice. De asemenea, a elaborat 14 cursuri didactice, monografii, tratate de specialitate. Victor Toader Năstase a fost pe front încă de la vârsta de 17 ani, fiind decorat cu medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 27 septembrie 2019 preşedintele Klaus Iohannis l-a înaintat în gradul de general de brigadă în retragere.
‘Este un exemplu de profesionalism şi onestitate. Dumnealui are 94 de ani. Noi am acordat titlul de ‘Cetăţean de onoare’ în calitatea sa de general în rezervă al Armatei române, dar meritele importante sunt în domeniul medical. A fost mulţi ani decanul Facultăţii de Farmacie şi şeful de catedră al acestei facultăţi. Timp de 20 de ani a fost mentor pentru doctoranzi. Şi-a dedicat întreaga viaţă comunităţii ieşene. Sunt convins că este una dintre personalităţile cele mai de prestigiu pe care le-a avut Iaşiul în domeniul medical’, a spus viceprimarul Radu Botez.
Generalul maior, în retragere, Ştefan Dimofte a luptat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind combatant pe câmpurile de luptă din Moldova, Câmpia Turzii, ajungând până în Moravia.
‘Apreciez faptul că Asociaţia Veteranilor de Război îşi susţine membrii şi îi promovează pe cei pe care îi putem vedea astăzi printre noi. Sunt pilde vii ale unor vieţi duse cu demnitate, profesionalism, oameni care şi-au riscat viaţa în războaiele importante ale acestei naţiuni şi care pot reprezenta cele mai bune exemple pentru tânăra generaţie’, a spus primarul Mihai Chirica.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)