Ascultă Radio România Iași Live

în intervalul 11-24 ianuarie;minime cuprinse între -10 şi -18 grade

Răcire accentuată a vremii în întreaga ţară, în intervalul 11-24 ianuarie;minime cuprinse între -10 şi -18 grade

Publicat de Andreea Drilea, 11 ianuarie 2021, 13:52

În Banat, în primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi în jur de 2 grade, iar a celor minime între -4 şi -2 grade. În perioada 15 – 20 ianuarie, vremea va deveni rece, cu temperaturi maxime la nivelul regiunii de la -6 la -4 grade şi minime ce vor scădea până la valori în jur de -12 grade. După acest interval este estimată o creştere de temperatură, astfel valorile maxime vor fi, în medie, de zero grade, iar media regională a minimelor va oscila între -8 şi -5 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii în perioada 11 – 15 ianuarie, dar cu o probabilitate în creştere şi după data de 19 ianuarie.

În Crişana, la începutul intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime va fi de 0 – 2 grade, iar a celor minime de aproximativ -3 grade, caracterizând un regim termic normal pentru această perioadă. Între 15 şi 20 ianuarie, vremea se va răci accentuat devenind rece, geroasă în timpul nopţilor, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de -5 grade şi minime ce vor prezenta o medie regională între -15 şi -13 grade. Procesul de încălzire estimat pentru finalul celor două săptămâni de prognoză va însemna o medie a temperaturilor maxime ce se va apropia de zero grade şi minime în jur de -6 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii în perioada 11 – 15 ianuarie, dar cu o probabilitate destul de mare şi după 19 ianuarie.

În zona Transilvaniei, în primele trei zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 0 – 1 grad şi minime în jur de -3 grade, cele mai scăzute valori urmând a se înregistra în zonele depresionare. Răcirea prognozată pentru perioada 14 – 20 ianuarie va însemna maxime termice negative în toată regiunea, la o medie ce va oscila între -8 şi -4 grade şi minime sub limita gerului, în general, cuprinse între -18 şi -10 grade. Apoi, la începutul ultimei decade din ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va fi de aproximativ -2 grade, iar a celor minime se va situa între -10 şi -7 grade. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată în aproape tot intervalul, dar mai ales în prima săptămână de prognoză şi după 20 ianuarie.

În Maramureş, temperaturile maxime în primele trei zile ale intervalului de prognoză vor fi jur de 2 grade, iar minimele uşor negative, la o valoare medie între -3 şi -2 grade. Ulterior, este prognozată o răcirea accentuată a vremii, care va determina valori medii ale maximelor termice exclusiv negative de aproximativ -8 grade în intervalul 16 – 18 ianuarie, când şi nopţile vor fi geroase, cu minime ce vor scădea sub -15 grade. După 20 ianuarie, temperatura va fi în creştere, astfel încât media maximelor va ajunge la -2 grade, iar minimele la nivelul regiunii vor oscila între -10 şi -8 grade. Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până în 14 ianuarie şi la începutul ultimei decade din ianuarie.

Pentru regiunea Moldovei, până pe 14 ianuarie, pe fondul nebulozităţii persistente, nu se vor înregistra variaţii termice semnificative. Media valorilor maxime va fi de 0 – 1 grad, iar minimele vor fi de aproximativ -3 grade. Vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, geroasă în timpul nopţilor, cu maxime la nivelul regiunii cuprinse între -8 şi -4 grade, respectiv minime, în general, între -15 şi -10 grade. Tendinţa vremii va fi de încălzire la începutul celei de-a treia decade, când temperaturile vor fi apropiate de cele normale, cu valori medii de la -3 la -2 grade pentru maxime, dar şi de la -10 până la -7 grade pentru cele minime. Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ la începutul intervalului, apoi temporar până în 15 ianuarie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă.

În Dobrogea, până în 14 ianuarie, nu se întrevăd variaţii semnificative în evoluţia temperaturii, astfel că media valorilor maxime va fi de 2 – 4 grade, iar minimele de 0 – 2 grade, în primele două nopţi, apoi de aproximativ -1 grad. Şi în această regiune vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, când în cele mai reci zile, maximele vor fi negative, la o medie între -5 şi -3 grade, iar minimele vor scădea spre -10 grade. După acest interval, este estimată o încălzire treptată, iar temperaturile se vor apropia de cele normale, cu maxime la nivelul regiunii de 0 – 2 grade şi minime în jur de -4 grade. Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ în primele zile ale intervalului. Vor mai fi posibile precipitaţii, probabilitatea de apariţie a acestora fiind mai mare după 20 ianuarie.

În Muntenia, în primele zile ale intervalului, pe fondul menţinerii nebulozităţii şi a precipitaţiilor, amplitudinea termică de la zi la noapte va fi redusă. Media regională a temperaturilor maxime va fi de un grad, iar a celor minime între -1 grad şi zero grade. După 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat şi va deveni rece, geroasă în timpul nopţilor, cu temperaturi maxime, în medie cuprinsă între -7 şi -4 grade şi minime cuprinse, în general, între -14 şi -10 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că pentru perioada 20 – 24 ianuarie sunt prognozate temperaturi maxime, în medie, de zero grade şi minime de la -8 la -6 grade. Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ, la începutul săptămânii, iar mai apoi după data de 20 ianuarie.

În regiunea Olteniei, în primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi de 2 – 3 grade, iar a celor minime între -2 şi zero grade. După data de 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat, cu temperaturi maxime negative în toată regiunea, la valori medii, ce vor oscila între -7 şi -3 grade, în timp ce minimele vor ajunge în cele mai reci nopţi spre -15 până la -13 grade. La începutul celei de-a treia decade, este estimată o încălzire treptată spre valori apropiate de mediile multianuale, temperaturile maxime la nivelul regiunii situându-se în jurul a zero grade, iar minimele, în general, între -8 şi -6 grade. Se vor semnala precipitaţii în primele două zile ale intervalului, după care probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă, urmând să crească după data de 20 ianuarie.

La munte, în primele trei zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi în limite normale, respectiv o medie a valorilor maxime ce urmează să varieze între -5 şi -3 grade şi minime în jurul a -8 grade. În perioada 14 – 20 ianuarie, vremea va deveni rece, geroasă mai ales pe timpul nopţilor şi dimineţilor. În cele mai reci zile din acest interval, media maximelor pentru întreaga zonă montană va fi între -12 şi -10 grade, iar minimele vor fi în jur de -18 grade. După acest interval, estimarea indică o creştere
treptată a temperaturii, media maximelor fiind cuprinsă între -6 şi -4 grade, în timp ce valorile minime se vor situa în jurul a -10 grade. Precipitaţii se vor înregistra pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până pe 14 ianuarie şi după 20 ianuarie.

(Agerpres)

Asociaţia Energia Inteligentă lansează cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”
Naţional miercuri, 23 octombrie 2024, 10:07

Asociaţia Energia Inteligentă lansează cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”

Asociaţia Energia Inteligentă lansează astăzi cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”, care îşi propune să vină...

Asociaţia Energia Inteligentă lansează cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind salariul minim
Naţional miercuri, 23 octombrie 2024, 06:56

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind salariul minim

Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege privind salariul minim adecvat prin care se transpune o directivă...

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind salariul minim
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 13:30

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se asigură un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim,...

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat
Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională din cauza reţelelor de socializare
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 12:28

Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională din cauza reţelelor de socializare

Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională, în ultimii 2 ani, din cauza reţelelor de socializare. Conform datelor...

Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională din cauza reţelelor de socializare
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 11:39

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se recuperează

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie,...

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se recuperează
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 10:15

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU...

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 07:42

Infotrafic: Circulaţie în condiţii de ceaţă pe şosele din mai multe judeţe

Circulaţia se desfăşoară în condiţii de ceaţă, marţi dimineaţă, pe şosele din mai multe judeţe, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul...

Infotrafic: Circulaţie în condiţii de ceaţă pe şosele din mai multe judeţe
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 07:23

Valoarea unui gram de aur a depăşit pragul de 400 de lei

Valoarea unui gram de aur a depăşit, ieri, pragul de 400 de lei, ajungând la peste 403 lei, în creştere cu aproape un procent faţă de valoarea...

Valoarea unui gram de aur a depăşit pragul de 400 de lei