În Republica Moldova a fost decretată stare de urgenţă energetică
Publicat de gabrielarotaru, 17 decembrie 2024, 09:45
El a subliniat că este vorba de gaze care provin din surse terţe, nu de cele ruseşti.
Unele ţări europene, care nu şi-au diversificat suficient sursele de gaze după invadarea Ucrainei la scară largă, ar putea să fie serios afectate de această măsură. Printre ele se numără Slovacia şi Ungaria, ai căror lideri au pledat pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova şi oprirea sprijinul lui pentru Ucraina. Şi Transnistria, care a primit zeci de ani gaze de la ruşi fără să le plătească, riscă să fie afectat.
Gazele sunt convertite în curent electric, care este furnizat şi în dreapta Nistrului, iar de ieri, în Republica Moldova a fost decretată stare de urgenţă energetică.
Eva Fruntaşu de la Radio Chişinău are detalii: Starea de urgenţă este un instrument necesar pentru ca guvernarea să acţioneze mai rapid în situaţii de criză, ocolind o serie de prevederi legislative, a explicat analistul politic Ion Tăbîrţă.
Ion Tăbîrţă: Autorităţile Republicii Moldova vor avea nevoie de instrumente pentru a acţiona mult mai rapid, mai direct. După 1 ianuarie pot să apară probleme legate de alimentarea cu energie electrică, probleme cu livrarea gazelor naturale în regiune transnistreană.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, îndeamnă cetăţenii să se informeze exclusiv din surse oficiale privind starea de urgenţă, în contextul în care apar diverse falsuri şi dezinformări pe reţelele sociale.
Daniel Vodă: În această perioadă este tare important ca oamenii să urmărească notificările oficiale din partea autorităţilor, acum asistând la mai multă dezinformare, în special pe reţelele de socializare, care utilizează unele sentimente asociate situaţiei din sectorul energetic pentru a induce panica, anxietatea.
Starea de urgenţă în domeniul energetic a fost declarată pe un termen de 60 de zile, în contextul în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, ceea ce ar putea duce la o criză umanitară în această regiune, dar şi la o destabilizare a sectorului electroenergetic alimentat de centrala din stânga Nistrului. (Rador/ FOTO radiochisinau.md)