IPJ Botoșani lansează Campania de prevenire a fraudelor informatice „Siguranţa ta online depinde de tine!”
13 decembrie 2024, 11:09
Este parte a campaniei desfășurate la nivel național de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Asociația Română a Băncilor și Microsoft.
Obiectivul acestei campanii constă în prevenirea criminalității cibernetice prin creșterea gradului de conștientizare privind pericolul generat de infracțiunile online implicând malware, ransomware și troieni bancari.
Această etapă a campaniei se adresează tuturor utilizatorilor de Internet și de dispozitive digitale, atât populației, cât și companiilor, în condițiile intensificării riscurilor cibernetice.
(AUDIO) Infracțiunile informatice, din ce în ce mai frecvente în judetul Vaslui
13 decembrie 2024, 11:02
O aratã statisticile Poiției, conform cãrora, anul acesta au fost sesizate 153 de fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de platã.
Pentru a putea întelege mai bine fenomenul, reprezentantii IPJ Vaslui au transpus exemple simple si uzuale în acest sens, cum ar fi: momentul în care un autor necunoscut acceseazã ilegal date ale cardului bancar sau un cont al unei retele de socializare.
Cu ajutorul tehnologiei, autorii acestor fapte reușesc sã stabileascã de la an la an noi moduri de operare prin care prejudiciazã nenumãrate persoane cu sume importante de bani, atrage atenția comisarul de poliție, Diana Braniște.
Diana Braniște:Constatăm, în ultima perioadă o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online, care au ca bază folosirea în mod nelegitimă a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități, prin care utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate sau reclame pe rețele de socializare să investească în acțiuni și/sau criptomonede și să câștige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială. Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe de editare pe bază de inteligență artificială recomandă să evite accesarea link-urilor din surse necunoscute și să se asigure că navighează pe un site oficial înainte de a face orice tranzacție sau orice plată online, să ignore mail-uri, mesaje private, campanii promovate pe rețele de socializare prin care sunt garantate câștiguri ușoare, să refuze instalarea de aplicații care oferă acces de la distanță la cererea unor persoane necunoscute și să refuze să transfere sume de bani către entități sau persoane necunoscute.
În acest an au fost înregistrate cu 35% mai multe infractiuni contra sigurantei și integritãții sistemelor informatice, precum și câteva sute de înșelãciuni sãvârșite prin folosirea de nume sau calitãți mincinoase, prin mijloace de comunicare on-line.