Proiect: Părinţii vor putea completa cererile de înscriere în învăţământul primar între 16 februarie – 6 martie
Publicat de andreeadaraban,
28 ianuarie 2015, 15:07
Depunerea şi validarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială se vor face între 16 februarie-6 martie 2015, prevede proiectul.
În data de 9 martie va avea loc procesarea, de către comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar (Comisia naţională), a cererilor-tip, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip.
Între 10 – 12 martie se va face procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse de părinţi, a cererilor părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.
Tot în aceeaşi perioadă se vor admite sau respinge cererile la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază.
În 13 martie se va face procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice, şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.
În zilele de 13 – 14 martie se vor afişa în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al unităţilor de învăţământ candidaţii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi listei copiilor neînscrişi după prima etapă.
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe pe 16 martie prin afişarea la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar.
Între 17 – 27 martie se vor depune cereri-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Tot în aceeaşi perioadă se validează cererile-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile copiilor.
Între 30 martie – 2 aprilie se va face procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Pe 3 aprilie vor fi afişate la fiecare unitate de învăţământ listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
Potrivit proiectului, între 7-10 aprilie se va face centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. Tot atunci se va soluţiona de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.
Potrivit calendarului înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită, înscrierea direct în această clasă se va face între 16 februarie – 6 martie prin depunerea solicitărilor de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective.
Între 9-13 martie vor fi soluţionate de către unităţile de învăţământ şi, după caz, cu acordul inspectoratelor şcolare judeţene/ Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru suplimentarea numărului de locuri/ clase, a cererilor depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016.
Între 17 – 27 martie vor fi depuse solicitările de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită acest lucru.
De asemenea, între 30 martie – 2 aprilie se vor soluţiona de către unităţile de învăţământ, respectiv comisiile judeţene/ a municipiului Bucureşti a cererilor depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016. Pe 3 aprilie se vor afişa la fiecare unitate de învăţământ listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.
Conform sursei citate, pe 9 februarie vor fi afişate în circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.
Tot pe 9 februarie va fi afişat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, în conformitate cu prevederile din Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016.
În aceeaşi zi vor fi anunţate prin afişare la sediul unităţii de învăţământ a criteriilor specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ, în urma consultării cadrelor didactice şi a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinţilor – avizate, din punctul de vedere al legalităţii, de către consilierul juridic şi aprobate în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Potrivit surse citate, între 11 – 20 februarie se va organiza în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare ‘Ziua porţilor deschise’, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. (Agerpres/ FOTO debanat.ro )