Sărbătoarea aminteşte de o minune săvârşită de Maica Domnului în secolul al V-lea, când i-a descoperit împăratului bizantin Leon un izvor cu apa căruia a fost vindecat un orb.
Astăzi, în biserici, după Liturghie, se face slujba aghiasmei mici. Credincioşii duc cu ei acasă apa sfinţită, cu care stropesc gospodăria.
Aici orbul ar fi ajuns călăuzit de viitorul (la acea vreme) împărat al BizanțuluiLeon I (457– 474) – căruia îi ceruse apă – împăratul la rândul lui călăuzit și îndemnat fiind de glasul Maicii Domnului.
Ajuns mai târziu în scaunul împărătesc, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid (actualul edificiu datează din 1835).
În această zi, în lăcașurile de cult după Liturghie, se face sfințireaaghesmei mici. În unele locuri există credința ca cei care beau aceasta sunt protejați de boli și duhuri rele pentru un an și se înzdrăvenesc.
De asemenea uneori se mai păstrează obiceiul preoților de a merge în aceasta zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor.
Totodată, în unele zone, preoții merg și fac stropirea caselor enoriașilor cu agheasma mică.
În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.
Un cuvânt de suflet avem din partea părintelui Gheorghe Prisăcaru, preot al parohiei ”Înălțarea Domnului” pe stil vechi din Bogdănești – Suceava, astăzi, vineri, 7 mai 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sărbătoarea aminteşte de o minune săvârşită de Maica Domnului în secolul al 5-lea, când l-a îndrumat pe împăratul bizantin Leon la un izvor, cu apa căruia a fost vindecat un orb.
Slujbele au loc astăzi în biserici fără participarea credincioşilor, în contextul situaţiei generate de coronavirus. (Rador/ FOTO arhivă ortodoxia.me)
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii, o zi închinată Maicii Domnului
Publicat de ,
6 mai 2016, 08:24
Sărbătoarea aminteşte de o minune săvârşită de Maica Domnului în secolul al V-lea, când i-a descoperit împăratului bizantin Leon un izvor cu apa căruia a fost vindecat un orb.
Astăzi în Biserici, după Liturghie, se face slujba aghiasmei mici. Credincioşii duc cu ei acasă apă sfinţită cu care stropesc gospodăria. (Agerpres/FOTO: dcnews.ro)
Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții
Prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, a ajuns la final. La inițiativa Facultății de Teatru, din cadrul...
#InfoEconomic: Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, despre fondurile europene aferente perioadei 2021-2027: ”din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare”
Regiunea Nord- Est beneficiază de o alocare totală de 1,75 de miliarde de euro prin Programul Regional Nord-Est aferent perioadei 2021-2027....
Octavian Jighirgiu: Festivalul Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, o platformă de dialog între proaspeții absolvenți ai facultăților de teatru din țară
Astăzi, a început, la Iași, prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru organizat de Facultatea de Teatru a Universității...
#StareaEducației (INTERVIU) Cristina Lupu, director executiv al CJI: “Să faci distincția între informația veridică și cea falsă e ca un mușchi pe care ți-l antrenezi. Noi facem cursuri de educație media pentru adolescenți și profesori pentru că este nevoie să construiești viitorul public al jurnalismului.”
Trăim în epoca în care orice informație este la un click distanță, fapt care determină și surmontarea unor provocări legate de identificarea...
#InfoEconomic: Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: după eliminarea subvențiilor în 2025, ”prețurile la gazele naturale vor varia între minus 10% la plus 27%, iar cele la energie electrică, între minus 5% și până la 100%”
Conform datelor Institutului Național de Statistică privind situația resurselor energetice, în primele opt luni ale acestui an, în România...
#StareaEducației: (INTERVIU) Olivia Vereha, CODE for ROMANIA: “Zona digitală nu este integrată în procesul educațional din țara noastră, în actul de predare, în organizarea școlilor, în programa școlară. Trebuie să adaptăm metodele de predare și învățare la copiii de astăzi și la realitatea lor.”
Trăim într-o societate în care consensul își găsește cu greu locul. Cu toții însă cădem de acord, atunci când vine vorba despre...
Prăznuită în Săptămâna Luminată, în prima zi de vineri de după Paști, această sărbătoare este închinată Maicii Domnului, și este menită să arate rolul Sfintei Fecioare Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.
La originea acestei sărbători se află o serie de minuni săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului.
De Izvorul Tămăduirii, se oficiază slujba de sfințire a apei, cunoscută sub denumirea de Aghiasma Mică. (Radio Iași/ FOTO sfatulparintilor.ro)