Ascultă Radio România Iași Live

Jocuri rituale din Moldova

Jocuri rituale din Moldova, de Alin Rus – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 28 DECEMBRIE 2023, Ora 21… cu Dumitru Șerban

Jocuri rituale din Moldova, de Alin Rus – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 28 DECEMBRIE 2023, Ora 21… cu Dumitru Șerban

Publicat de Andreea Drilea, 27 decembrie 2023, 07:34

În emisiunea de astăzi, relatăm de la prezentarea cărții – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, o carte scrisă de antropologul Alin Rus.

Evenimentul a avut loc la Heleșteni, județul Iași, în ziua de 28 noiembrie 2023, începând cu ora 14, în Casa de Cultură din proximitatea sediului Primăriei.

Concret, întâi, astăzi, îl invităm la dialog pe Constantin Hîra, edilul șef al Comunei Heleșteni, cel care ne oferă o prezentare a comuneipe care o administrează , dar ne povestește și despre această interesantă apariție editorială, volum în care sunt surprinse tradițiile specifice acestei mirifice perioade în care ne aflăm.

Mai apoi, îl invităm la dialog pe antropologul Alin Rus, autorul lucrării  – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, cel care ne conturează, povestea acestei cercetări . Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Humanitas, București.

Aproape de finalul emisiunii, stăm de vorbă cu Adrian Florinel Chiperi, membru al Alaiului Cerbului din Oboroceni – Heleșteni, cel care, mai tot timpul, a fost alături de Alin Rus,  de-a lungul cercetării care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre.

Dragi prieteni, sunt sigur că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și temele de interes, pe care le analizăm cu primarul comunei Heleșteni, Constantin Hîra; cu antropologul Alin Rus, și cu Adrian Florinel Chiperi, un împătimit al păstrării, conservării și promovării tradițiilor din Heleșteni.

Așadar vă invit  să ne însoțiți astăzi, urmărind emisiunea Tradiții, imediat după ora 21 – până la ora 22, o emisiune  de  suflet pentru  dumneavoastră.

Stimați prieteni, pentru că astăzi relatăm de la prezentarea cărții – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, a antropologului Alin Rus, manifestare care s-a desfășurat, la Heleșteni, județul Iași, în ziua de 28 noiembrie 2023, începând cu ora 14, în incinta sediului Primăriei, înainte de toate, îl invităm la dialog pe domnul Constantin Hîra, primarul comunei Heleșteni.

Constantin Hîra, pe scurt, ne creionează o imagine a comunei Heleșteni, cu accent pe zestrea spirituală deținută de oamenii acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Din acest dialog mai aflăm amănunte și despre cercetarea de peste un deceniu a antropologului Alin Rus în zona comunei Heleșteni; de asemenea, găsim informații și despre  programul prezentat imediat după lansare, de către două echipe de datini și obiceiuri din Heleșteni. În finalul dialogului Constantin Hîra are, pentru fiecare dintre dumneavoastră, cu prilejul sărbătorilor – câteva gânduri de bine și de frumos.

Stimați prieteni, vă reamintim că, astăzi, relatăm de la prezentarea cărții – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, o carte scrisă de antropologul Alin Rus. Manifestarea  s-a desfășurat, la Heleșteni, județul Iași, în ziua de 28 noiembrie 2023, începând cu ora 14, în Casa de Cultură de lângă sediul Primăriei.

Până a începe dialogul cu autorul acestei cercetări, pentru a vă stârni interesul, apelăm la câteva cuvinte, evident, despre carte, ale lui Bogdan Neagota, specialist în filologie, de la Facultatea de Litere, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca: „Autorul ne propune o reimaginare a istoriei europene ca istorie a micilor comunități rurale, dincolo de narațiunile grandioase pe care le găsim în manualele de istorie. Parcursul acestor comunități a fost câteodată convergent, de cele mai multe ori divergent, păstrându-și totuși elementele comune: valorile și jocurile rurale. În calitate de etnolog cu peste trei decenii de experiență în spațiul rural european, pot spune că argumentele acestei cărți mi s-au părut nu doar convingătoare, ci fascinante de-a dreptul, deoarece ne zugrăvesc tabloul unor realități pe cale de dispariție, pe care generațiile viitoare de antropologi nu vor mai avea ocazia să le studieze nemijlocit”.

Stimați prieteni, în ton cu cele precizate, nu ne rămâne decât să începem dialogul cu antropolog Alin Rus, autorul cărții – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, cercetare care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Humanitas din București.

Aflăm, de la autor, răspunsuri la întrebările – Cum? Când? și În ce context a început povestea cercetării care a stat la baza cărții –  Jocuri rituale din Moldova.

După cum bine știți, în ediția de astăzi a emsiunii noastre, povestim despre cartea – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, Humanitas, București, lucrare bazată pe o cercetare a antropologului Alin Rus în județul Iași, în principal în comunele Heleșteni și Ruginoasa.

Alin Rus a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca în anul 1999, iar în 2007 și‑a susținut doctoratul la Facultatea de Studii Europene a aceleiași universități, cu teza Mentalități și comportamente culturale în spațiul Văii Jiului. În anul 2018 și-a susținut un al doilea doctorat, de data asta în Antropologie, la Universitatea Massachusetts, Amherst din Statele Unite ale Americii. În perioada 2018–2022 a fost lector în antropologie la Franklin Pierce University, New Hampshire (SUA).

A publicat volumele Valea Jiului, o capcană istorică (2003) și Mineriadele: Între manipulare politică și solidaritate muncitorească (2007) și a produs mai multe filme antropologice, printre care Malanca – o mașină a timpului (2021).

La începutul acestui an, Alin Rus a publicat, în America, în limba engleză, lucrarea care a stat la baza ediției românești, tradusă de editura Humanitas.

Lucrarea din America a apărut la editura Lexington din Maryland, Statele Unite, având titlul: Globalizarea Jocurilor Rurale în Secolul XXI.

Concret, cartea Jocuri rituale din Moldova – reprezintă traducerea ediției americane, revizuită, adăugită și adaptată – de către autor – pentru publicul românesc, lansată, după cum bine știți, nu demult, la Heleșteni, Iași.

Ne continuăm dialogul cu antropologul Alin Rus, cel care, în următoarele minute, ne vorbește despre impresionantă bibliografie utilizată în ceea ce privește alcătuirea cercetării de față; mai apoi, ne spune că fiecare capitol are autonomia sa. Imediat după ce aflăm amănunte despre toate acestea, Alin Rus ne răspunde la întrebările: Cum se vede cultura și cum simte cultura tradițională?… și – Suntem unici prin ceea ce avem noi, românii, în zestrea noastră culturală?

Dragi prieteni, astăzi, relatăm de la prezentarea cărții Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, lucrare bazată pe o cercetare întreprinsă de către antropologul Alin Rus. Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Humanitas din București și a fost lansată, la Heleșteni, județul Iași, în ziua de 28 noiembrie 2023, începând cu ora 14, în incinta sediului Primăriei.

Pentru a vă face o părere despre volum, amintim, capitolele acesteia: imediat după Introducere sunt capitolele – Descoperirea terenului antropologic; Comuna Heleșteni din Moldova și jocurile rurale; Jocurile rurale din Ruginoasa, o comună cu trecut zbuciumat; Comunitățile rurale cutumiare și sistemul lor de valori; Portretizarea țărănimii și a jocurilor rurale în studiile țărănești și studiile asupra jocurilor mascaților; Evoluția jocului: de la jocuri rurale la jocuri video; De la jocuri comunitare la patrimoniul cultural transnațional; Concluzii.

Continuăm dialogul cu antropolog Alin Rus, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul și ne-a povestit, secvențial, despre cercetarea întreprinsă în Județul Iași.

Din ultima secvență audio pe care o difuzăm cu Alin Rus – aflăm răspunsuri la întrebările – Cui se adresează lucrarea de față? Cum e limba română vorbită de către actanții înspre care a mers, i-a înregistrat și i-a surprins în paginile cercetării – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, subiect al ediției de astăzi a emisiunii Tradiții.

Aproape de finalul dialogului, antropologul Alin Rus are pentru fiecare dintre dumneavoatsră, prieteni ai Radio Iași, cu prilejul sărbătorilor,  câteva gânduri, gânduri care ne cam pun „pe gânduri”.

Ultimul interlocutor al emisiunii este Adrian Florinel Chiperi, membru al Alaiului „Cerbului” de la Oboroceni – Heleșteni, cel care, în timpul expedițiilor de teren întreprinse de către Alin Rus, i-a fost alături; Adrian Florinel Chiperi, în timpul lansării cărții, s-a arătat vizibil emoționat și nu a luat cuvântul, dar a compensat prin acest interviu. Adrian Florinel este un exemplu pentru noi toți, pentru că are o familie frumoasă și e un om ancorat în lumea satului moldovenesc și implicat în păstrarea, conservarea și promovarea mărcilor identitare ale neamului nostru.

Raportat la cele prezentate, închei prin cuvintele sociologului Valentin Fulger de la Universitatea din Petroșani, cel care a semnat Cuvântul înainte al cărții: „Volumul de față prezintă evoluția ritualurilor și a jocurilor rurale ca expresie a țesăturii de relații dintr-o comunitate, ceea ce Alin Rus numește micro-ecosistem cultural. Iar autorul exemplifică din perspectivă antropologică, analizând șase obiceiuri din patrimoniul cultural imaterial al românilor: Jocul Caprei, Jocul Cerbului, Mascații Pantomimici, Confruntarea cu Bâte de la Ruginoasa, Malanca și Târâitul. El arată că «bătălia» dintre jocurile rurale și jocurile moderne, precum cele sportive sau cele video, se dă pentru același «petic de teren», și anume conștiința umană, care e cu atât mai disputată în contextul provocărilor din secolul XXI: globalizarea, migrația și riscul transformării unor ritualuri vii în «piese de muzeu» pentru consum exclusiv turistic. Volumul acesta devine astfel și o formă de a salvgarda, cu instrumentele cercetării antropologice, jocurile rituale care cimentează coeziunea socială și împiedică izolarea individului“.

 În final, vă las în compania Alaiului „Cerbului” de la Oboroceni – Heleșteni, înregistrare de la ediția de anul trecut a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă, Iași, manifestare organizată de către reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. 

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, și sigur am făcut-o, vă invităm să fiți alături de Radio Iași, pe toate frecvențele, joi, 28 DECEMBRIE 2023, imediat după ora 21, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto, secvențial, de Alin RUS

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 18 septembrie 2024, 10:42

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși, manifestare aflată la ediția a XI-a....

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 11 septembrie 2024, 15:33

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu...

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 3 septembrie 2024, 08:08

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949...

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 22 august 2024, 10:49

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, împreună cu etnolog Ioana Repciuc, în exclusivitate, vă prezentăm cartea LITERATURĂ POPULARĂ, de...

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 15 august 2024, 08:14

Vicovu de Jos din povestirile sătenilor, de prof. Victor Iosif – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 15 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, atât în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, cât și într-o ediție viitoare stăm de vorbă cu domnul profesor de limba...

Vicovu de Jos din povestirile sătenilor, de prof. Victor Iosif – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 15 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 20 iunie 2024, 08:54

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții vorbim despre o experiență pe care au trăit-o profesori, părinți, copii în una din zilele trecute...

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 12 iunie 2024, 12:35

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare...

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 30 mai 2024, 06:32

Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 30 MAI a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, invitat la microfonul Radio Iași avem pe doamna Elena Chiaburu, doctor în Istorie, expert în carte...

Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 30 MAI a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN