Legea carantinării şi izolării va intra în vigoare marţi
Publicat de ,
19 iulie 2020, 07:02
Cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat, ca şi cei care au intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu o boală infectocontagioasă vor intra în carantina la domiciliu la o locaţie declarată sau într-un spaţiu desemnat de autorităţi.
Cine refuză sau nu respectă această măsură va fi plasat în carantină instituţionalizată şi va suporta costurile aferente.
Persoanele diagnosticate, inclusiv cele asimptomatice, vor intra imediat în izolare în spital pentru 48 de ore.
După efectuarea testelor necesare, medicul poate recomanda prelungirea internării, izolarea într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, sau la domiciliul persoanei.
Decizia de carantinare, respectiv de izolare poate fi contestată în instanţă, dar până la soluţionarea cauzei, persoana respectivă nu poate părăsi locaţia, fără încuviinţarea medicului.
Comisia juridică a Senatului: Izolarea, dispusă pe durată limitată, proporţional cu situaţia de fapt care o determină
Publicat de ,
15 iulie 2020, 13:20 / actualizat: 15 iulie 2020, 17:44
Potrivit unui amendament adus proiectului, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului. (Rador)
UPDATE, 15 iulie 2020, ora 13:23 – La Senat au fost reluate, nu cu mult timp în urmă, discuţiile din Comisia juridică pe tema proiectului de lege al carantinării şi izolării.
Dezbaterile au fost reluate din punctul în care au fost lăsate astă-noapte, târziu.
Astăzi ar urma să fie finalizate, iar proiectul ar putea primi votul plenului camerei superioare a Parlamentului.
Senatorii din Comisia juridică discută la această oră despre măsurile ce vizează detaşarea personalului medical pentru a se acoperi deficitul de resursă umană.
Senatorii vor ca detaşarea să se facă, în primă fază, pe bază de voluntariat, acolo unde nu vor fi cadre medicale se vor face şi detaşări obligatorii pe o perioadă de maximum 30 de zile.
La dezbaterile ce au început şi astăzi cu întârziere participă secretarul de stat Raed Arafat, dar şi Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Lucrările sunt conduse de senatorul PNL Iuliana Scântei.
Modificările asupra cărora senatorii au căzut de acord până acum vizează eliminarea articolelor ce prevedeau carantinarea bunurilor suspecte a fi contaminate.
De asemenea, s-a convenit ca persoanele asimptomatice să fie evaluate în spital timp de 48 de ore, iar apoi acestea să meargă în izolare la domiciliu timp de 14 zile.
Senatorii au mai decis că persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată, au obligaţia de a suporta cheltuielile de carantină în spaţiile special amenajate.
Parlamentari şi-au propus să finalizeze astăzi aceste dezbateri lungi cu un vot pe raportul final, pentru ca apoi, tot astăzi, în partea a doua a zilei, documentul să intre la vot final în plenul Senatului, care este for decizional. (Rador/FOTO radioiasi.ro)
Legea care reglementează carantina şi izolarea în situaţii de risc epidemic a împărţit clasa politică în două tabere. Preşeditele Klaus Iohannis şi Guvernul acuză PSD-ul că tergiversează adoptarea actului normativ, în timp ce social-democraţii spun că documentul transmis de executiv nu este bine întocmit.
Ţara are nevoie urgentă de această lege – a spus preşedintele Klaus Iohannis, făcând apel la parlamentari să finalizeze rapid dezbaterile. El a acuzat social-democraţii de tergiversarea discuţiilor, în condiţiile în care executivul a trimis documentul în regim de urgenţă în circuitul legislativ de mai bine de o săptămână.
Şeful statului consideră că legislativul va fi responsabil moralmente de îmbolnăvirea şi chiar moarte a zeci sau poate sute de români, întrucât privează guvernul de acest instrument foarte important.
Social-democraţii spun însă că textul primit de la executiv este prost şi preşedintele dă vina în mod inadmisibil pe ei pentru greşelile Cabinetului Orban.
Guvernul a primit toate pârghiile necesare pentru a controla pandemia de COVID-19, dar nu a gestionat bine situaţia, a spus preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îl critică pe şeful statului şi consideră că e lipsit de realism faptul că susţine proiectul de lege primit de la guvern. El spune că actul normativ va fi adoptată atunci când va avea o formă în care nu va mai reprezenta o ameninţare pentru români.
Guvernul se reuneşte mâine în şedinţă extraordinară pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă cu 30 de zile – au precizat surse guvernamentale.
Romaşcanu: Legea carantinării va fi transmisă plenului Camerei Deputaţilor cel târziu joi, cu modificări majore
Publicat de ,
8 iulie 2020, 17:14
„Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie, pentru că la aceste discuţii participă şi invitaţi din partea ONG-urilor, specialişti, iar această lege, ţinând cont şi de ceea ce spune societatea civilă, trebuie să fie o lege care protejează populaţia şi nu protejează abuzurile„, a afirmat Romaşcanu, la finalul şedinţei conducerii colective interimare a PSD.
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind izolarea și carantinarea
Publicat de ,
6 iulie 2020, 13:42
‘Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital‘, a declarat Nelu Tătaru, luni, la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul Sănătăţii a precizat că autorităţile evaluează numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară şi au solicitat punerea în concordanţă cu decizia CCR.
‘Dacă e să facem o evaluare de ieri până astăzi, deşi astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550. Deci, vă gândiţi că avem 300 de ieri, cu 250, 550 mai puţini pacienţi internaţi, în acest moment, în spitale. Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică‘, a declarat Tătaru.
Curtea Constituţională a României (CCR) declară că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că proiectul de lege privind măsuri igienico-sanitare, adoptat luni de Guvern, nu se referă numai la COVID-19, ci şi la alte situaţii de risc epidemiologic sau biologic, arătând că amenzile rămân valabile.
‘Prin proiectul de lege pe care au lucrat până azi dimineaţă Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne am dorit să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic’, a spus Arafat.
El a arătat că amenzile rămân valabile.
‘Despre amenzi, aici legea este corelată cu Codul penal (…) şi rămân valabile luarea unor măsuri, inclusiv cele penale, care sunt corelate cu Codul penal în legea respectivă‘, a spus Arafat.
Şeful DSU a indicat faptul că în acest proiect de lege sunt definite carantinarea şi izolarea, cât şi situaţiile în care se instituie aceste măsuri.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a mai declarat că definiţia carantinei, aşa cum a fost prevăzută în proiectul de lege privind iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic aprobat luni de Guvern, este asemănătoare cu Regulamentul Internaţional Sanitar şi se referă la persoanele sănătoase, dar care ‘pot fi expuse, pot fi în perioada de incubaţie’ a coronavirusului.
‘Proiectul de lege pe care s-a lucrat până astăzi dimineaţă, deci Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, am dorit prin el să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic şi am încercat să fie cât mai clare acţiunile şi termenii care sunt introduşi în legea respectivă. Astfel, el începe prin mai multe definiţii şi aici, o definiţie pe care trebuie să explicăm, şi anume carantina persoanelor, acum are o definiţie care este asemănătoare cu Regulamentul Internaţional Sanitar, ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată. Deci, carantina, de acum încolo, se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubaţie şi aşa mai departe‘, a declarat Raed Arafat, luni, la finalul şedinţei de Guvern.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.