(AUDIO) Previziuni privind fenomenul secetei în regiunea Moldovei
Publicat de gabrielarotaru, 30 iulie 2022, 10:14
Afirmația a fost făcută în emisiunea Imperativ de la Radio Iași, de către șefa Serviciului Meteorologic şi locţiitor al directorului Centrului Meteorologic Regional „Moldova”, Gina Tiron.
Ea a vorbit despre nevoia de cercetări, inclusiv în sectorul agricol, care ar necesita noi soiuri de hibrizi de plante cerealiere toleranți la secetă și arșiță.
Gina Tiron: Frecvența fenomenelor severe a crescut în ultimii ani și aceasta a determinat schimbarea climatică de care am discutat. Trebuie într-adevăr o adaptare a noastră ca și indivizi, și cu faptul că se fac cercetări pentru noi soiuri este un lucru foarte bun, pentru că asta este tendința, tendința este de o secetă și în următorii ani și atunci trebuie luate măsurile și trebuie făcută cercetare.
Invitat la aceeași emisiune, președintele Asociației Grânarii Iași, Emil Bălteanu, a vorbit despre demersurile de a include regiunea Moldovei în capitolul dedicat zonelor cu constrângeri naturale al Planului Național Strategic ce urmează a fi retransmis Comisiei Europene de către Ministerul Agriculturii.
Acesta a punctat că în acest moment există perspectiva clară ca unii femieri să intre în faliment, dacă nu va exista un sprijin din partea statului.
Emil Bălteanu: Cerem de urgență autorităților să facă apel la autoritățile europene să ne sprijine, deoarece din cunoștințele noastre rezultă că statul român nu este pregătit să ne ajute. Pierderile sunt foarte mari și riscăm, nu numai zona Moldovei, ci și alte zone din țară, să intrăm în faliment cu foarte mulți fermieri, pe fondul care se adaugă secetei, pe fondul creșterii prețurilor foarte mari, dublate și chiar triplate, la fertilizanți, la tratamente, la combustibil și la multe alte utilități necesare fermelor, care se văd acum în situația de a nu face față începerii unui nou an agricol.
(Radio Iași/ FOTO radioiasi.ro)