Coordonatorul manifestărilor, Andrei Giurgea a adăugat că în aceste zile, la Iași, pe lângă aceste dezbateri, au loc și o serie de lansări ale unor pelicule care reprezintă momente de reflecție față de momentul Revoluției din 1989.
Andrei Giurgea:Toată această serie de evenimente pusă la cale de ICCMER împreună cu toți ceilalți parteneri, iată și cu noi, cu Asociația Artis, e un moment de reflecție să ne amintim de ceea ce a fost în urmă cu 35 de ani și să ne bucurăm de libertatea pe care astăzi o avem. Practic, toate evenimentele, fie că vorbim de filme, de dezbateri, de conferințe, de spectacolul de operă, au în prim-plan ce s-a întâmplat în 89, cum s-a trecut peste toată această perioadă și poate unde ne aflăm astăzi. Sunt și filme. Seria de evenimente se deschide cu cel mai titrat film românesc al acestui an, ”Anul Nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureșan, în prezența regizorului și a actriței Milia Dobrin, despre fix acea zi importantă de la de la Revoluție, o zi care practic n-a anunțat nimic. O să vedem și filmul lui Tudor Giurgiu ”Libertate”cu momentul Sibiu 1989, un caz mai puțin cunoscut. Și seria de filme se va încheia cu un film Docu- dramă cu și despre Ana Blandiana
Manifestările de la Iași sunt găzduite de Primăria municipiului Iași, Ateneul Național, Palatul Braunstein și Palatul Culturii.
În deschidere, primarul Mihai Chirica a vorbit despre evoluția țării noastre în cei 35 de ani.
Mihai Chirica: România s-a dezvoltat și a parcurs un traseu pozitiv. Elemente ale democrației s-au implementat – Parlamentul multicameral, de asemenea, toate celelalte drepturi și libertăți care au fost trecute prin Constituție. În schimb, am rămas cu o traumă pe care nu o pot depăși și probabil că timpul o va șterge. Este legat de faptul că un ideolog al partidului a ajuns să fie și primul președinte al României post-revoluționare, cea a României democratice. Acest lucru s-a văzut în evoluția țării, pentru că am încercat să facem mersul pe sârmă, neștiind niciodată cum să ne poziționăm datorită acestui lucru, ceea ce ne-a făcut să batem de foarte multe ori pasul pe loc în progresul țării noastre. Eu cred că noua generație, care va înțelege – și sper să o facă cu ochii deschiși larg către ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi – va schimba cu adevărat traseul României spre drumul pe care l-au cerut românii ce au murit în 1989 și acest lucru cu concursul instituțiilor democratice ale acestei țări.
Și la Timişoara între 15 şi 20 decembrie vor avea loc manifestări comemorative dedicate eroilor martiri, precum şi evenimente de sărbătorire la împlinirea a trei decenii şi jumătate de la momentul în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)