Iași: Premiile EUROINVENT 2024
Publicat de Lucian Bălănuţă, 8 iunie 2024, 15:37
Publicat de Lucian Bălănuţă, 8 iunie 2024, 15:37
Premiile desemnate de juriul internațional au mers către cele mai bune invenții și proiecte de cercetare, astfel:
MARELE PREMIU ȘTIINȚIFIC EUROINVENT 2024 i-a revenit Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
MARELE PREMIU EUROINVENT 2024 a fost decernat Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, echipei coordonate de prof. univ. dr. ing. si dr. ec.-ing., Dr. Habil. Aurel – Mihail ȚÎȚU.
”Euroinvent este singurul eveniment din România care se desfășoară cu sprijinul IFIA – International Federation of Inventors’ Associations și WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations, ceea ce spune ceva despre amploarea și importanța acestui eveniment nu doar pentru cercetarea românească ci și pentru inventica mondială”, afirmă conf. univ. dr. ing. habil. Andrei Victor Sandu, președintele Forumului Inventatorilor Români și principalul organizator al EUROINVENT. ”Ne așteptăm ca numărul participanților să fie și mai mare anul viitor, vedem că Iașul a devenit un pol al creativității și inventicii”, a subliniat Andrei Victor Sandu.
Cea de-a 16-a ediție EUROINVENT, unul dintre cele mai mari saloane de inventică din Sud-Estul Europei, s-a desfășurat sub înaltul Patronaj al Ministerului Cercetării și Inovării, în organizarea Forumului Inventatorilor Români, a Centrului de Informare Europe Direct Iasi (structură-gazdă Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă), a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”, a Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu celelalte universități ieșene și partenerii din țară și străinătate.
(Comunicat de presă / FOTO EUROINVENT)
Publicat de Andreea Drilea, 1 noiembrie 2023, 06:28
Marele premiu pentru cea mai avansată inimă artificială a fost câștigat de echipa din Iași a Universității de Medicină si Farmacie ”Grigore T. Popa”.
Aceasta a paricipat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Texas, Statele Unite, la finala unei competiţii internaţionale, care îşi propune să încurajeze şi să sprijine cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale.
Proiectul MAVIS, al Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, s-a calificat alături de alte şapte echipe de cercetători din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Egipt, Australia şi Noua Zeelandă.
Coordonatorul echipei din Iaşi, doctor în ştiinţe medicale Alexandru Pleşoianu, spune că spre sfârşitul acestui an vor începe testele pre-clinice pentru inima artificială la care lucrează alături de câteva zeci de studenţi, tehnicieni şi medici: ”Am plecat de la probleme, ce probleme au inimile artificiale actuale şi anume, durabilitatea scăzută, câteva luni până la doi ani, inimile actuale şi noi am făcut un concept pentru a putea funcţiona peste zece ani, efectele secundare, precum infecţiile, una dintre principalele cauze de scăderea a calităţii vieţii şi de deces. Noi reducem spre zero riscul de apariţie al acestor efecte alimentând wireless dispozitivul şi accesibilitatea. În momentul acesta, toate inimile, cele disponibile, sunt de o dimensiune atât de mare încât este inaccesibilă pentru copii, pentru că nu încape în spaţiul toracic, cât şi pentru persoanele de talie mai mică. Pentru femei în general este o problemă să poată să beneficieze de acestă terapie, iar noi am redus dimensiunile, am miniaturizat şi poate fi implantată de la copil până la adulţi de talie mare.”
Inima artificială dezvoltată la Iaşi ar putea intra în teste clinice peste aproximativ cinci ani, iar termenul estimat pentru a deveni gata de utilizare este de aproximativ zece ani, mai spune Alexandru Pleşoianu de la Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
(Radio Iași/FOTO Mavis Artificial Heart)
Publicat de ralucadiaconiuc, 13 decembrie 2017, 09:44
(Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iași/Foto Raluca Daria Diaconiuc)
Publicat de gabrielarotaru, 30 octombrie 2015, 15:02 / actualizat: 30 octombrie 2015, 16:46
‘A treia ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale este o ediţie-eveniment, la care sunt invitate mari personalităţi ale lumii lirice din ţară şi din străinătate. Această gală are foarte multe premii şi vor fi multe programe artistice. Vor fi acordate 43 de premii, 22 dintre acestea pentru întreaga activitate şi excelenţă. Marele Premiu îi va reveni sopranei Elena Moşuc, care îl are ca invitat pe baritonul Leo Nucci. Un alt premiu va fi acordat organizatorilor Festivalului Haricleea Darcle‘, a declarat Beatrice Rancea.
Aceasta a mai menţionat că Marina Drăghici, una dintre cele mai cunoscute şi premiate scenografe de la Hollywood şi Paris, va primi un premiu special.
Managerul Operei Naţionale Române Iaşi a spus totodată la Iaşi va sosi, cu acest prilej, ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc.
‘O premieră a acestei ediţii este faptul că, alături de celelalte opere din ţară, am reuşit să aducem la Iaşi şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău. Delegaţia va fi însoţită de ministrul Culturii din Republica Moldova‘, a precizat Beatrice Rancea.
Gala Premiilor Operelor Naţionale celebrează şi premiază performanţele lirice din stagiunea 2014-2015 ale mai multor opere din ţară, care şi-au desemnat nominalizările pentru fiecare categorie de premii: Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’ Constanţa şi Opera Naţională Română Iaşi.
Regia evenimentului o semnează managerul Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, iar momentele artistice ce vor fi interpretate pe scenă se vor desfăşura sub bagheta maestrului Traian Ichim, alături de soliştii, orchestra, corul şi baletul Operei Naţionale Române Iaşi.
Organizată pentru prima oară în România în anul 2013, Gala Premiilor Operelor Naţionale este iniţiată de Opera Naţională Română Iaşi şi organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Ministerul Culturii. (agerpres/ FOTO operaiasi.ro)