Ascultă Radio România Iași Live

marsul vietii 2023

După 82 de ani. Comemorarea victimelor Pogromului din iunie 1941 și Cea de a IX-a ediție a Marșului vieții la Iași (Alex Aciobăniței)

După 82 de ani. Comemorarea victimelor Pogromului din iunie 1941 și Cea de a IX-a ediție a Marșului vieții la Iași (Alex Aciobăniței)

Publicat de alexaciobanitei, 2 august 2023, 20:58 / actualizat: 29 august 2023, 16:07

Joi 29 iunie au fost comemorate la Iași, de asemenea, la Podu Iloaiei victimele Pogromului din 27 – 30 iunie 1941. În câteva zile, peste 13 000 de evrei ieșeni au fost uciși iar alți evrei au fost maltratați în urma unui plan al dictatorului Ion Antonescu. Executanții acelui plan au fost membri ai armatei române, ai jandarmeriei și autorităților locale, cu asistența aliatului german nazist. Lor li s-au alăturat civili antisemiți fanatizați.
Pogromul ieșean din iunie 1941 reprezintă unul dintre cele mai violente capitole ale Holocaustului. Astăzi, administrația ieșeană își asuma istoria și amintește tuturor de cumplitul pogrom prin diverse indicatoare stradale, prin denumirea unor locuri din oraș, prin existența Muzeului Pogromului de la Iași în cadrul Casei Muzeelor exact în clădirea care găzduia în timpul Celui de al Doilea Război Mondial Chestura de Poliție a Iașiului. Unele dintre cele mai mârșave scene ale pogromului s-au consumat în curtea fostei Chesturi de Poliție, mai mulți etnici evrei fiind bătuți sau uciși în acel loc din centrul Iașiului.
De asemenea, în fiecare an, la finele lunii iunie, Comunitatea Evreilor din Iași, Primăria Municipiului Iași în colaborare cu Rabinul Joseph Wasserman – președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România organizează Marșul Vieții și Comemorarea Victimelor Pogromului din iunie 1941 la cimitirele evreiești din Podu Iloaiei și Iași.

Radio România Iași a oferit publicului său un serial complex, intitulat ”După 82 de ani”, în care a fost redată ceremonia de comemorare și atmosfera de la Marșul Vieții. În cele două episoade ale serialului, difuzate la emisiunea Comunități etnice – EVREII AZI, marți 4 iulie și marți 18 iulie 2023, am ascultat cele mai relevante discursuri și mesaje adresate evreilor din Iași de diverse personalități din țară și de peste hotare.

La ceremonie, Primarul Mihai Chirica a acordat trei diplome de onoare cu medalia in memoriam ”Iancu Zuckerman”. Iancu Zuckerman a fost un cunoscut supraviețuitor al Pogromului din iunie 1941, cetățean de onoare al Municipiului Iași care, din păcate, ne-a părăsit la 8 ianuarie 2021. În prezent, la Muzeul Pogromului din Iași se află un bust sculptat al regretatului Iancu Zuckerman.
Diplomele de onoare cu medalia in memoriam au fost acordate doamnelor: Rașela Koka Palmon (supraviețuitoare a Pogromului de la Iași), Maria Popa (soția regretatului Iancu Zuckerman) și Klaruza Bruryamendelovi Valder (post mortem).
Seara, în cadrul unui eveniment organizat la Primăria Municipiului Iași, primarul Mihai Chirica a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași Excelenței Sale, Reuven Azar – Ambasadorul Statului Israel în România și Doctorului în Științe Medicale, Zvika Herman Bercovici – medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Istoria reprezintă tribunalul omenirii, dezvăluindu-ne ce a fost bine, dar și ce a fost rău de-a lungul veacurilor. Istoria este și o lungă cronică a trecutului, pe care o răsfoim uneori cu mândrie, alteori cu revoltă.
Nu toate faptele evocate în cărțile de istorie sunt fapte de glorie, dar toate aceste întâmplări, bune sau mai puțin bune, trebuie să se transforme în lecții de viață din care să învățăm mereu câte ceva, noi și cei care urmează după noi. Important este să transmitem aceste lecții din generație în generație.
La 82 de ani de la acele evenimente tragice, cred că am regăsit, de multă vreme, înțelepciunea, puterea, dar și dorința de a reface punțile care au fost distruse atunci. Iașiul a redevenit un oraș european, civilizat, multicultural.
Astăzi, relația ieșenilor și a autorităților locale cu comunitatea evreiască din oraș, dar și cu cetățenii evrei de origine română (și nu numai) din Israel este una excelentă și un exemplu de recuperare a unui trecut al cooperării și bunei înțelegeri. Nu există o altă comunitate care să fi avut un rol atât de însemnat în propășirea acestei urbe și sunt convins că redescoperirea sentimentului de prietenie dintre noi este abia la început.
Iașiul își cheamă, măcar din când în când, toți fiii și fiicele acasă pentru a redescoperi valoarea unui nou început – mai bun, mai frumos, mai autentic! Speranța mea este că viitorul aparține oamenilor buni!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Marșul vieții a avut o prezență numeroasă, membrilor comunității și israelienilor alăturându-li-se autorități, politicieni, militari români și israelieni, rabini, elevi și studenți.
Discursurile au amintit de etapele Pogromului din iunie 1941, de trenurile morții, de supraviețuitori.

”Acele momente sângeroase nu reprezintă doar o amintire sumbră, ci şi un prilej de reflecţie asupra a ceea ce putem face în prezent, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc niciodată. Avem datoria să nu uităm victimele acestor tragedii, să nu-i uităm pe cei ale căror vieţi au fost curmate în mod brutal şi nedrept în propriile case, în curtea Chesturii, pe străzile Iaşului şi în vagoanele trenurilor. În egală măsură suntem responsabili şi faţă de generaţiile tinere pentru a le transmite lecţiile dureroase din istoria poporului român şi a le învăţa despre consecinţele tragice, criminale, ale urii, ale rasismului, ale xenofobiei şi antisemitismului.” (Klaus Werner Iohannis – Președintele României; mesajul a fost citit de consilierul de stat Cătălina Galer.)

”Doar asumându-ne trecutul ne putem construi viitorul. România este un bun prieten al Statului Israel şi una dintre ţările care face eforturi constante de a-şi asuma responsabilitatea pentru trecut. Sunt recunoscător Primăriei Iaşi, Consiliului Judeţean şi Comunităţii Evreieşti din Iaşi pentru angajamentul făcut pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei şi rasismului, precum şi Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, preşedintelui României, pentru paşii făcuţi pentru păstrarea memoriei Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în programa şcolară a istoriei evreilor şi Holocaustului începând cu noul an şcolar.” (Excelența Sa, Reuven Azar – Ambasadorul Statului Israel în România)

”Luăm parte la comemorarea celei mai negre pagini de istorie din trecutul Iaşiului. Cred în importanţa deosebită, an de an, a acestui eveniment şi nevoia de a spune în permanenţă din acest loc ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 82 de ani. Pogromul de la Iaşi, de la sfârşitul lui iunie 1941 reprezintă cel mai abominabil act de cruzime făcut de autorităţile locale şi centrale, civile şi militare asupra populaţiei evreieşti. Masacrul este cunoscut ca fiind cel mai mare masacru antisemit din istoria modernă a României. Niciodată în istoria Iaşiului o asemenea crimă nu s-a mai produs.” (Deputatul și istoricul Alexandru Muraru)

Emisiunea Comunități etnice – EVREII AZI se difuzează la două săptămâni, marți, în intervalul 20.30 – 21.00 și este semnată de Alex Aciobăniței. Jurnalistul Radio România Iași realizează săptămânal, de asemenea, emisiunile INVITAȚIILE THALIEI și SPECTACOLUL ARTEI.

(articol, foto: Alex Aciobăniței)

(Galerie FOTO) Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași ● 13 – 17 septembrie ● Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
FOTOgalerie joi, 14 septembrie 2023, 12:04

(Galerie FOTO) Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași ● 13 – 17 septembrie ● Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași ● 13 – 17 septembrie ● Bulevardul Ștefan cel Mare și...

(Galerie FOTO) Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași ● 13 – 17 septembrie ● Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
DISKOteka Festival 2023 Iași – 9 -10 septembrie (galerie foto-video)
FOTOgalerie luni, 11 septembrie 2023, 10:54

DISKOteka Festival 2023 Iași – 9 -10 septembrie (galerie foto-video)

(RECENZIE) Cum a fost la DISKOTEKA 2023 DISKOteka Festival 2023 din week-end-ul 9-10 septembrie a însemnat întâlnirea iubitorilor muzicii retro cu...

DISKOteka Festival 2023 Iași – 9 -10 septembrie (galerie foto-video)
SFR 14 (Alex Aciobăniței)
FOTOgalerie miercuri, 23 august 2023, 20:50

SFR 14 (Alex Aciobăniței)

Devenit un brand la Iașiului, festivalul ”Serile filmului românesc” (SFR), organizat de Asociația ”Artis” a avut, în perioada 9 –...

SFR 14 (Alex Aciobăniței)
Instantanee teatrale buzoiene – SPECTACOLUL ARTEI cu Alex Aciobăniței (31.05.2023)
FOTOgalerie miercuri, 31 mai 2023, 18:15

Instantanee teatrale buzoiene – SPECTACOLUL ARTEI cu Alex Aciobăniței (31.05.2023)

O scenă a proiectelor: Teatrul ”George Ciprian” din Buzău. Un festival longeviv care a avut mai multe denumiri și tematici de-a lungul...

Instantanee teatrale buzoiene – SPECTACOLUL ARTEI cu Alex Aciobăniței (31.05.2023)
FOTOgalerie sâmbătă, 16 iulie 2022, 18:42

(FOTO) Seara Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat ieri Seara Editurii UAIC, un eveniemnt în premieră, găzduit de de...

(FOTO) Seara Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
FOTOgalerie luni, 27 iunie 2022, 18:16

Scriitoarea israeliană Madeleine Davidsohn la Iași (articol, foto: Alex Aciobăniței)

Madeleine Davidsohn, de profesie medic stomatolog este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori israelieni de limbă română. Laureată a mai multe...

Scriitoarea israeliană Madeleine Davidsohn la Iași (articol, foto: Alex Aciobăniței)
FOTOgalerie marți, 21 iunie 2022, 11:55

Sinagoga Gah din Suceava (articol, foto: Alex Aciobăniței)

Actualmente, singurul locaș de cult mozaic din municipiul Suceava este Sinagoga Gah, construită în anul 1870 și reconsolidată recent. (articol,...

Sinagoga Gah din Suceava (articol, foto: Alex Aciobăniței)
FOTOgalerie marți, 14 iunie 2022, 20:41

Antonin Artaud. Familia Cenci – o producție a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași (articol, foto: Alex Aciobăniței)

Regizorul Silviu Purcărete a semnat cel de-al cincilea proiect la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași: „Antonin Artaud. Familia...

Antonin Artaud. Familia Cenci – o producție a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași (articol, foto: Alex Aciobăniței)