O nouă gestionare a cazurilor de COVID-19 în spitale
Publicat de , 16 octombrie 2020, 12:17
Potrivit ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, fiecare unitate va trebui să aloce pacienţilor cu COVID-19 10% dintre paturile de la ATI şi 15% din celelalte locuri.
Nelu Tătaru a dat asigurări că acest lucru nu va duce la externarea niciunui pacient care are nevoie de spitalizare.
În paralel, este în lucru o nouă modalitate de gestionare a cazurilor uşoare sau a celor care nu prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus.
Nelu Tătaru: „Avem, să spunem, mai multe nuclee formate, dacă în Moldova avem Bacău, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Suceava în creştere, avem Cluj, Alba, Sibiul, Timişul, avem Prahova şi Bucureştiul sunt judeţele care în acest moment au creştere mai accentuată. În acest moment noi avem o ordonanţă de urgenţă care este în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciliu sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloace de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţii suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti. „
Medicii de familie ameninţă că ar putea renunţa la contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dacă vor fi obligaţi să meargă la domiciliul persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus.
Vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Raluca Zoiţeanu, a precizat că până în prezent a avut loc doar o videoconferinţă cu responsabili din Ministerul Sănătăţii, iar medicii aşteaptă să fie consultaţi pentru a lua o decizie.
Raluca Zoiţeanu: „Colegii din ţară, pentru că foarte mulţi au o vârstă înaintată, au boli cronice, au spus că, dacă vor fi obligaţi să meargă la domiciliul pacienţilor COVID pozitivi, vor renunţa la contractele cu Casa de Asigurări. Medicii de familie nu pot să meargă la domiciliul pacienţilor. La domiciliul pacienţilor trebuie să meargă ambulanţa, ori cea de stat, ori cea privată, care este plătită de Casa de Asigurări. Din martie, ambulanţele private nu mai au plafon şi pot să facă consultaţii la domiciliu, fără număr. Noi toţi lucrăm un număr de ore cu Casa de Asigurări la cabinet, văzând pacienţi non-COVID, şi vorbim la telefon cu pacienţii care au COVID şi sunt acasă. Există soluţii, nu trebuie folosiţi medicii de familie drept carne de tun în lupta cu COVID.„
Raluca Zoiţeanu a mai spus că pentru cele 14 zile de monitorizare a bolnavilor cu COVID-19 ministrul Sănătăţii le-a promis medicilor de familie 100 de lei de pacient, dar aceştia au solicitat un onorariu de 200 de lei. (Rador/FOTO radioiasi.ro)