‘Antibiotice’ Iaşi, reacție în urma declarațiilor medicului Cîrstoveanu
Publicat de Lucian Bălănuţă, 12 mai 2016, 18:42 / actualizat: 13 mai 2016, 6:22
Potrivit unui comunicat transmis de compania ieșeană, medicamentele produse de Antibiotice, inclusiv cele antiinfecţioase, sunt autorizate pentru punere în piaţă de autorităţile de reglementare din Europa, inclusiv din România, Statele Unite, precum şi din alte 40 de ţări ale lumii, pe baza evaluării documentaţiei medicamentului, întocmită în conformitate cu cerinţele de calitate impuse de aceste autorităţi.
Managerul societății ieșene, Ioan Nani, a declarat, pentru Radio Iași, că a contactat atât conducerea Spitalului pentru Copii Marie Curie, dar și pe medicul Cătălin Cîrstoveanu care și-a corectat afirmațiile spunând că de fapt, dorea să atragă atenția asupra consumul abuziv de antiinfecțioase și că nu s-a referit la medicamentele produse de Antibiotice:
Doctorul Cătălin Cîrstoveanu nu a răspuns la solicitările Radio Iași de a comenta situația.
Redăm, în schimb, comunicatul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘MS Curie’:
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘MS Curie’ a precizat că declaraţiile şefului secţiei de Terapie Intensivă, dr. Cătălin Cîrstoveanu, despre ineficacitatea unor medicamente au fost făcute în nume propriu, nu în numele spitalului.
‘Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘M.S. Curie’ precizează referitor la apariţia în spaţiul public a declaraţiilor dr. C. Cîrstoveanu, şef secţie TI nou-născuţi, că acestea au fost făcute în nume propriu, nu în numele spitalului’, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii spitalului.
Potrivit sursei citate, medicul Cîrstoveanu susţine că medicamentele generice folosite în secţie au eficienţă terapeutică, însă folosirea extensivă a antibioticelor este cea care produce scăderea gravă a eficacităţii lor.
‘Dr. C. Cîrstoveanu aduce următoarele clarificări: medicamentele generice folosite în secţie au eficienţă terapeutică, conform statutului lor. Folosirea extensivă a antibioticelor produce scăderea gravă a eficacităţii lor’, arată aceeaşi sursă.
Precizările de la Spitalul pentru Copii ‘Marie Curie’ vin în contextul în care medicul Cătălin Cîrstoveanu a declarat presei recent că sunt medicamente generice care nu au eficacitate.
Compania Antibiotice SA intenţionează să-l dea în judecată pe medicul Cătălin Cîrstovanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii M.S. Curie din Bucureşti, după declaraţiile acestuia referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse în România.
‘Compania Antibiotice SA a luat la cunoştinţă declaraţia medicului Cătălin Cîrstovanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii M.S. Curie din Bucureşti referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse în România. Antibiotice SĂ vă acţiona în judecată această persoană precum şi spitalul în cadrul căruia au fost exprimate aceste opinii nefondate care pot aduce prejudicii importante sistemului de sănătate, pacienţilor şi producătorilor de medicamente generice din România’, se menţionează într-un comunicat remis, joi, AGERPRES de conducerea Antibiotice SA.
Potrivit documentului de presă, medicamentele produse de compania Antibiotice, inclusiv cele antiinfecţioase, sunt autorizate pentru punere în piaţă de autorităţile naţionale de reglementare din Europa, inclusiv din România, Statele Unite ale Americii, precum şi din alte 40 de ţări ale lumii, pe baza evaluării documentaţiei medicamentului, întocmită în conformitate cu cerinţele de calitate impuse de aceste autorităţi.
‘Afirmaţiile făcute de dr. Cătălin Cîrstoveanu referitoare la lipsa de efect a unei întregi clase de antibiotice, medicamente generice, fabricate în România sunt de o gravitate extremă. În declaraţiile domnului doctor nu sunt indicate dovezi ştiinţifice realizate în conformitate cu regulile de bună practică în studiul clinic, dovezi pe care să le fi adus la cunoştinţa conducerii Spitalului ‘MS Curie’, Colegiului Medicilor sau autorităţilor din România, astfel încât aceste opinii nefondate făcute publice pot crea confuzie şi incertitudine în special în rândul pacienţilor’, menţionează conducerea singurei fabrici de antibiotice din ţară, Antibiotice SA, în comunicatul de presă.
Prin intermediul documentului citat, reprezentanţii fabricii de antibiotice transmit rugămintea, către comunitatea medicală, precum şi către Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România să ia atitudine pro sau contra afirmaţiilor făcute de medicul Cătălin Cîrstoveanu.
‘Reiterăm faptul că, în lipsa unor dovezi ştiinţifice fundamentate, pe care deja le-am solicitat conducerii Spitalului ‘MS Curie’, respectiv domnului manager Daniel Buzatu, vom acţiona în judecată atât persoana care a formulat opiniile cu privire la lipsa de efecte a medicamentelor generice şi la ‘efectul placebo’ al unor antibiotice, cât şi spitalul în cadrul căruia au fost făcute publice afirmaţiile’, se menţionează în finalul comunicatului de presă.
Reacţia vine după ce medicul Cîrstoveanu a declarat într-un interviu dat unui site că nu doar dezinfectanţii din spitale reprezintă o problemă.
(Agerpres/ FOTO evz.ro)