IPS Mitropolit Teofan, la slujba Bobotezei: „Se cuvine a nu ceda, a nu abandona lupta, a nu ne pierde curajul, și, Doamne ferește, a nu deznădăjdui”
Publicat de , 6 ianuarie 2021, 15:15
El a declarat, la finalul slujbei oficiate cu prilejul Bobotezei, că anul 2021 ‘nu se află sub auspicii foarte încurajatoare din punct de vedere omenesc’, dar le-a transmis oamenilor că există ‘medici buni, mulţi dintre ei sunt creştini adevăraţi, care încearcă să ajute pe cei care se află în suferinţă, punând, de asemenea, şi mila lui Dumnezeu mai presus de toate’.
‘Anul trecut a fost un an greu, ştim bine. Nici anul acesta nu se află sub auspicii foarte încurajatoare din punct de vedere omenesc. Se cuvine, în acelaşi timp, a nu ceda, a nu abandona lupta, a nu ne pierde curajul şi, Doamne fereşte, a nu deznădăjdui. De ce aceasta? Pentru că, iubiţi credincioşi, mare este Dumnezeu, puternică întru ocrotire este Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, puternice sunt rugăciunile sfinţilor. Avem sfânta şi dumnezeiasca liturghie, sfânta şi dumnezeiasca împărtăşanie cu trupul şi sângele Domnului Hristos, adică avem totul. Avem de asemenea puterea rugăciunii, care se transformă într-o protecţie a sufletului şi a trupului nostru. Armură duhovnicească este rugăciunea, după cum o numeşte un părinte duhovnicesc din vremea noastră. Avem, de asemenea, familia proprie, spaţiul cel sacru, care, cu toate problemele sale, rămâne, între toate cele care sunt pe pământ, împreună cu parohia, cele două spaţii în care omul poate să găsescă protecţie, mângâiere şi curaj. Avem, slavă Domnului, medici buni, mulţi dintre ei sunt creştini adevăraţi, care încearcă să ajute pe cei care se află în suferinţă punând, de asemenea, şi mila lui Dumnezeu, mai presus de toate. Avem sfânta şi dumnezeiasca Scriptură, care ne călăuzeşte şi ne arată direcţia cea dreaptă în întortochiatul drum al vieţii’, a afirmat mitropolitul Teofan.
De asemenea, el a subliniat că Boboteaza este ‘Arătarea lui Dumnezeu’, care a însemnat pentru creştini coborârea pe pământ a lui Dumnezeu, pentru a prelua din suferinţele acestora.
‘De ce s-a arătat Dumnezeu lumii la Bethleem, în Iordan, pe Tabor, pe Golgota? S-a arătat lumii şi Dumnezeu a coborât pe pământ pentru a lua greutatea suferinţei noastre asupra Sa. Numai cel care nu a fost niciodată bolnav nu ştie cât de bine este să ai un doctor, un medic, care să te ajute, oameni care să te caute, creştini care să se roage pentru tine atunci când eşti sub greutatea suferinţei. Luată suferinţa la întregii umanităţi, Dumnezeu s-a arătat la Iordan tocmai pentru a lua asupra sa greutatea suferinţei noastre sau, mai bine zis, pentru a o duce împreună cu noi‘, a adăugat înaltul prelat.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)