(AUDIO) Suceava: Acuzații de mită la morga Spitalului Judeţean. Mărturia unui bărbat care și-a pierdut tatăl
Publicat de , 9 aprilie 2020, 19:00
În această cauză există suspiciuni ale comiterii unor infracţiuni de luare de mită. Anchetatorii au în vedere o serie de fapte în care ar fi fost implicaţi funcţionari din cadrul spitalului sucevean.
Aceştia ar fi primit sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, deşi toate serviciile care ar fi fost pretinse intră în atribuţiile de serviciu.
Fostul polițist, Vasile Costeniuc, care și-a pierdut tatăl, în vârstă de 80 de ani, la Spitalul Județean Suceava, a povestit pentru Radio Iaşi ce s-a întâmplat la morga unităţii medicale.
V Costeniuc: Am intrat în poesesia tuturor lucrurilor, cu excepția telefonului, telefon smart în valoare de 800 – 1.000 de lei. Nu am acuzat-o de telefon sau de alte lucruri. Eu atât am acuzat-o, de șpaga de 100 de lei pe care o impunea, o pretindea.
L Bălănuță: Act prin care condiționa ce trebuia să faceți
V Costeniuc: Da. Nu, nu făcea nimic pentru acești bani, doar dădeai o taxă de prost. N-am înțeles. Eu am crezut că îmi dă o chitanță, îmi dă ceva, nu știu. A cerut 100 de lei pentru a putea scoate mortul. Ea îmi vindea mortul fără chitanță, cum ar veni. L-am întrebat pe cel de la pompe funebre ”Bă, da, ce-s așa prost eu, de ce i-am dat eu lui asta 100 de lei?!” când să plecăm… nu pot să înțeleg, pentru ce?! Cică așa se dă.
De acelaşi tratament susţine că a avut parte şi Laurenţiu Ciobanu în momentul în care a fost la morga Spitalului Judeţean Suceava.
L Ciobanu: Nu au spus pentru ce sunt banii. Trebuie pus acolo că așa pune toată lumea, 100 de lei de persoană, de cadavru. Tata a pus 100 de lei, a văzut că mai erau bani acolo și a luat 50 de lei înapoi, i s-a părut mult. Ne-au trimis după niște acte. Când am venit înapoi, domnii își dezinfectau acolo, banii, nu știu cu ce se ocupau.
L Bălănuță: Ați mai văzut și alți oameni care procedau la fel, puneau acei bani?
L Ciobanu: Am înțeles ca a fost cineva cu o zi înainte. Da, păi când a ajuns rândul nostru mai erau bani în cutie.
Contactat telefonic, generalul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că problema este anchetată de autorităţile competente: M-au informat colegii despre acest eveniment și că Poliția deja a început cercetările penale. Deci, în această situație, eu nu mai am nicio competență să fac aici cercetare. Vom vedea despre ce este vorba. Nu am ce măsuri administrative să iau, într-un spital în care scrie peste tot că nu este permisă șpaga.
(Lucian Bălănuță, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)