Loturi de vaccinuri contaminate de la Moderna: Japonia investighează două decese
Publicat de ,
29 august 2021, 05:15 / actualizat: 29 august 2021, 7:27
Cei doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 38 de ani, au decedat în luna august după ce au primit a doua doză de vaccin Moderna, provenit de la unul dintre cele trei loturi a căror utilizare a fost suspendată joi de guvern, notează Ministerul într-un comunicat.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, cauza decesului face obiectul unei anchete, însă ‘legătura între cauza şi efectul vaccinării rămâne până în prezent necunoscută’.
Cei doi bărbaţi, care au făcut febră după ce au fost vaccinaţi, nu aveau probleme de sănătate sau antecedente de alergie, a precizat Ministerul.
Japonia a anunţat joi suspendarea de la utilizare a 1,63 de milioane doze de vaccin anti-COVID-19 ale companiei americane Moderna, semnalând prezenţa unor impurităţi în unele fiole ale produsului.
Dozele au fost trimise la peste 800 de centre de vaccinare din întreaga ţară.
Compania Takeda, care importă şi distribuie în arhipelag vaccinul grupului american, a declarat că ‘a primit sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora au fost descoperiţi corpi străini’, în fiolele deschise.
Aproximativ 44% din populaţia niponă a fost complet vaccinată anti-COVID-19, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o creştere record a contagierilor asociate variantei Delta, mai contagioasă.AGERPRES
Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a declarat într-un comunicat că a primit ‘sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate care proveneau din loturi specifice’.
‘După consultări cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm utilizarea vaccinului’ din loturile vizate începând de joi, respectiv 1,63 de milioane de doze în total, a adăugat Takeda.
Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze ‘o anchetă urgentă’ pe această temă. Contactată de AFP, compania americană nu a răspuns până acum la aceste informaţii.
Fără a detalia natura impurităţilor detectate, Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate legate de dozele afectate.
La rândul său, Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat că va coopera cu Takeda pentru a distribui doze alternative, în scopul evitării unei întreruperi a programului naţional de vaccinare, care accelerează în ultimele luni, după ce a pornit mai lent.
Circa 43% din populaţia Japoniei e vaccinată cu schema completă, dar în prezent există o veritabilă dezbatere în ţară după înregistrarea unui nivel record de infectări cotidiene cu COVID-19, din cauza în special a variantei Delta, mai rezistentă şi mai contagioasă.
Cea mai mare parte a arhipelagului este acum vizată de restricţii împotriva COVID-19, dar acestea rămân limitate şi eficacitatea lor îndoielnică, în condiţiile în care mijloacele coercitive ale guvernului pentru a le impune sunt restrânse, notează AFP.AGERPRES
Coronavirus: Moderna anunţă că vaccinul său are o eficienţă de 93% la şase luni după a doua doză
Publicat de ,
6 august 2021, 11:00
Moderna obţine astfel un rezultat favorabil în comparaţie cu datele anunţate de companiile Pfizer Inc şi BioNTech SE săptămâna trecută, potrivit cărora eficienţa vaccinului lor scade cu aproximativ 6% la fiecare două luni şi ajunge la circa 84% după şase luni de la administrarea celei de-a doua doze.
Ambele vaccinuri, atât Moderna, cât şi Pfizer-BioNTech, au la bază tehnologia ARN mesager.
‘Vaccinul nostru anti-COVID-19 arată o eficacitate durabilă de 93% într-un interval de şase luni, dar recunoaştem că varianta Delta reprezintă o nouă ameninţare importantă, aşadar va trebui să rămânem vigilenţi’, a declarat directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel.
Totuşi, o doză de supra-rapel va fi necesară înainte de sosirea iernii, întrucât nivelurile de anticorpi vor scădea cel mai probabil de-a lungul timpului, au precizat reprezentanţii companiei Moderna.
Anunţul de joi intervine într-o perioadă în care oficiali din domeniul sănătăţii publice din lumea întreagă participă la dezbateri pentru a afla dacă aceste doze suplimentare sunt sigure, eficiente şi necesare, în contextul răspândirii foarte rapide a variantei Delta a noului coronavirus.
Compania Pfizer intenţionează să solicite până la sfârşitul acestei luni autorizaţia necesară pentru administrarea celei de-a treia doze, iar anumite ţări, precum Israel, au început deja sau plănuiesc să administreze doze de supra-rapel persoanelor vârstnice şi celor vulnerabile.
Candidaţi la supra-rapel
Compania Moderna a anunţat că studiile sale care vizau trei vaccinuri-candidate pentru a fi folosite ca doză de supra-rapel au produs niveluri robuste de anticorpi împotriva variantelor noului coronavirus, inclusiv împotriva variantelor Beta, Gamma şi Delta.
Potrivit companiei americane, nivelurile de anticorpi neutralizanţi obţinute după supra-rapel s-au apropiat de cele observate după administrarea celei de-a doua doze.
Pentru acest an, Moderna a semnat contracte de 20 miliarde de dolari pentru vaccinul său anti-COVID-19 şi vizează să producă între 800 de milioane şi 1 miliard de doze.
Moderna are semnate acorduri de 12 miliarde de dolari pentru 2022, cu opţiunea unor vânzări suplimentare de 8 miliarde de dolari, şi se aşteaptă să producă între 2 miliarde şi 3 miliarde de doze anul viitor.
Totuşi, compania Moderna nu a putut să ţină pasul cu ritmul de producţie al rivalului ei mult mai mare Pfizer, care se aşteaptă să producă 3 miliarde de doze în acest an şi ca veniturile sale din 2021 să depăşească 33,5 miliarde de dolari.
Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna a fost autorizat în Statele Unite pentru utilizare de urgenţă la adulţi în luna decembrie şi, de atunci, a primit autorizări de urgenţă sau condiţionate pentru a fi utilizat la adulţi în peste 50 de ţări.
Compania americană a început în luna iunie procesul de alcătuire a dosarului prin care solicită autorizarea definitivă de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (Food and Drug Administration – FDA) a vaccinului său şi se aşteaptă să finalizeze dosarul acestei solicitări în luna august.AGERPRES
CNCAV: 112.800 doze de vaccin Moderna au sosit în ţară
Publicat de ,
15 iulie 2021, 06:02
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin sunt aduse în Bucureşti pe cale terestră, a informat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Dozele vor fi depozitate la Compania Naţională ‘Unifarm’ SA, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. Depozitul Companiei Naţionale ‘Unifarm’ SA este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, 1.479.600 de doze Moderna au fost recepţionate, iar 722.188 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei, a precizat CNCAV.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei, a menţionat sursa citată. AGERPRES
Vaccinul Moderna, eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii(studiu)
Publicat de ,
14 aprilie 2021, 10:34
Noile date provin dintr-un studiu clinic de fază 3 realizat în rândul a peste 30.000 de persoane din Statele Unite. Eficacitatea împotriva COVID-19 este în uşoară scădere comparativ cu rezultatul de 94,1% raportat în urma unui amplu studiu clinic publicat în decembrie în revista medicală New England Journal of Medicine.
Moderna nu precizează în comunicat dacă această scădere a eficacităţii vaccinului său este atribuită apariţiei noilor variante de coronavirus.
Compania de biotehnologie lucrează la două versiuni modificate ale vaccinului său, specifice noilor variante, ale căror rezultate în urma studiilor efectuate pe şoareci – care nu au fost deocamdată evaluate de oameni de ştiinţă – sunt încurajatoare.
‘Noile date preclinice referitoare la vaccinurile noastre candidate specifice altor variante (de coronavirus) ne oferă încredere în capacitatea noastră de a anticipa apariţia unor noi variante’, a declarat Stéphane Bancel, şeful Moderna.
Moderna a anunţat la 12 aprilie că a furnizat 132 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 în întreaga lume, dintre care 117 milioane în Statele Unite.
Studiul clinic al companiei realizat pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani a fost efectuat pe aproximativ 3.000 de participanţi în SUA. Studiul pentru copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi 11 ani continuă să recruteze 6.750 de participanţi în Statele Unite şi China.
Compania Moderna reduce numărul dozelor de vaccin livrate UE în februarie, confirmă Comisia Europeană
Publicat de ,
16 februarie 2021, 16:28
”Deocamdată ne-au anunţat o anumită întârziere a livrărilor, dar va fi compensată în luna martie’‘, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Vivian Loonela, care nu a dorit să ofere precizări despre numărul dozelor de vaccin.
Dar surse din Ministerul Sănătăţii spaniol au declarat că săptămâna aceasta compania Moderna va livra Spaniei circa 200.000 de doze de vaccin, adică aproximativ jumătate din cantitatea prevăzută.
Aceasta este a treia perturbare în livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 care afectează UE, după ce Pfizer/BioNTech a redus temporar în ianuarie numărul dozelor livrate, iar AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va furniza blocului comunitar numai aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, o reducere la jumătate faţă de cantitatea aşteptată.
Comisia Europeană, care şi-a asumat în numele statelor membre încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri, a refuzat până în prezent să publice calendarul livrărilor de vaccinuri convenit prin aceste contracte, anunţând doar numărul de doze pe care se aşteaptă să le primească, respectiv 18 milioane de doze în ianuarie, 33 de milioane în februarie şi 55 de milioane în martie.
Pentru trimestrul al doilea companiile farmaceutice au promis 300 de milioane de doze, cantitate ce ar putea creşte dacă va fi autorizat în UE şi vaccinul Johnson & Johnson, a declarat săptămâna trecută un alt purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)