Ascultă Radio România Iași Live

nada florilor

Subiecte medicale la zi: interviu cu prof. univ. dr. Mircea Onofriescu

Subiecte medicale la zi: interviu cu prof. univ. dr. Mircea Onofriescu

Publicat de isoreanu, 29 iulie 2017, 09:30

Partea I

Mircea Onofriescu: Bine v-am găsit! Mă bucur că discutăm, din nou, probleme legate de medicină pentru că sunt nişte subiecte de actualitate.

Ioana Soreanu: Domnule profesor, vă felicit, în primul rând, pentru  titlul pe care l-aţi primit, în urmă cu câteva zile, acela de cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, oraşul dumneavoastră natal.

Mircea Onofriescu: Da. A fost o zi cu totul specială şi trebuie să recunosc şi să mulţumesc şi pe această cale, colegilor mei din Fălticeni, primarului Coman, primarul Fălticeniului, Consiliului Local. Bineînţeles, cred că trebuie să mulţumesc şi numeroaselor paciente care au născut cu mine, pe care le-am tratat şi care au avut o contribuţie însemnată în acordarea acestui titlu onorific. Fălticeniul are o densitate foarte mare de oameni de seamă. S-au acordat două titluri de Cetăţean de Onoare înainte de 1944, unul dintre ele fiind acordat lui Mihail Sadoveanu. Mihail Sadoveanu a trăit în Fălticeni, a scis „Nada florilor”, Lizuca, amintiri foarte frumoase şi pentru mine pentru că eu în copilărie furam cireşe din cireşii din grădina lui Mihail Sadoveanu şi locul copilăriei, întotdeauna, este un loc cu totul şi cu totul special. Bineînţeles, acolo au trăit Creangă, Birlic este din Fălticeni, Jules Cazaban este din Fălticenii, prima neurochirurg din lume, Sofia Ogrezeanu, s-a născut la Fălticeni şi ea este  cetăţean de onoare al acestui oraş, şi Radu Beligan. A fost un eveniment cu totul şi cu totul special şi trebuie să recunosc că mi-a făcut plăcere. În acelaşi timp, este şi o responsabilitate, ar trebui să încerc să ajut cât mai mult, nu numai din punct de vedere medical, oraşul Fălticeni.

Ioana Soreanu: Să trecem acum, după acest intro, să trecem la chestiuni pragmatice. Ministerul Sănătăţii a susţinut o campanie prin care a încercat să convingă de necesitatea şi de beneficiile vaccinării în special împotriva rujeolei, dar a vaccinării în general.  Radio România în calitate de radio public a desfăşurat o campanie paralelă, în acelaşi scop. Domnule profesor Mircea Onofriescu, Guvernul pregăteşte o lege a vaccinării care ar urma să stabilească atât obligaţiile autorităţilor, cât şi pe cele ale cetăţenilor. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce ar trebui să prevadă o astfel de lege? Putem obliga părinţii să-şi vaccineze copiii? Putem bloca accesul copiilor nevaccinaţi în colectivitate?  Politicienii vorbesc despre necesitatea unei mai bune informări în privinţa aceasta. Este suficient?

Mircea Onofriescu: Sigur nu este suficientă numai informarea. S-a pierdut timp şi corpul medical nu a luat atitudine. Bineînţeles, Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie susţine această campanie pro vaccinare şi vaccinarea trebuie făcută pentru că a fost una dintre invoaţiile cu totul şi cu totul remarcabine. Şi vreau să vă aduc aminte doar de câteva afecţiuni: varioala a dispărut, tetanosul a dispărut, sunt afecţiuni pe care marea majoritate a oamenilor nici nu-şi dau seama pentru că nu s-au mai întânit, dar totuşi, s-au făcut datorită vaccinării. Progresele în domeniul vaccinării sunt extraordinar de mari şi bineînţeles, noi vorbim acum de rujeolă şi este o situaţie cu totul şi cu totul neplăcută că România iar este în coada Europei, tocmai prin această lipsă de vaccinare.  Legea vaccinării trebuie făcută. Sunt  medici specialişti, epidemiologi, infecţionişti care sunt în cunoştinţă de cauză. Primele vaccinuri se fac  ale copiilor imdiat după naştere. Este un lucru extraordinar de important şi trebuie făcut. Lumea, din punctul meu de vedere, trebuie obligată să beneficieze de un număr de vaccinuri absolut necesare. Această listă va fi stabilită de nişte specialişti, nişte oameni care se pricep şi bineînţeles, luând cunoştinţă care sunt normele şi protocoalele în ţările dezvoltate din Europa, noi suntem în comunitatea europeană, noi trebuie să fim la nivelul cel mai înalt şi din punctul acesta de vedere al vaccinării. Din nefericire, în mass media au apărut tot felul de persoane care nu au nici o tangenţă cu viaţa medicală, au făcut nişte afirmaţii care sunt incorecte şi una dintre informaţiile incorecte care bineînţeles, a bulversat populaţia, acea asociere dintre autism şi vaccinare. Vaccinarea este şi va rămâne un element important pentru prevenirea unor boli de o deosebită gravitate. Radio România este de felicitat pentru că susţine această campanie pro vaccinare mult mai consistent decât televiziuni, Televiziunea Naţională chiar, nu mai vorbesc de televiziunile private, este un lucru foarte, foarte important.

Ioana Soreanu: Nu numai vaccinarea ne protejează copii de boli grave. Sistemul imunitar este mult întărit şi prin alăptare.

Mircea Onofriescu: Da. Este un alt subiect care pentru noi este foarte important şi Maternitatea Cuza Vodă este prin UNICEF unul dintre centrele de referinţă care susţin alimentaţia naturală şi există acţiuni foarte concrete şi educaţie sanitară eficientă în maternitatea noastră, şi nu numai la maternitatea noastră, pentru susţinerea alimentaţiei naturale, pentru că pe lângă faptul că este un aliment deosebit de complet, creşte imunitatea copiilor şi se transmit un număr de imunoglobuline de la mama la făt, în felul acesta, fătul este protejat. Din nefericire, mai sunt mame care fumează, mai sunt mame care mai consumă tot felul alimente care sunt bogate în conservanţi şi aici este o mică nuanţă care este foarte importantă pentru că toate aceste mici modificări din viaţa de zi cu zi a  unei femei care alăptează sunt repercutate în….. există poluarea, s-o amintim şi pe ea în acest context. Dar alimentaţia naturală este foarte importantă şi trebuie susţinută.

Partea a II-a

Ioana Soreanu: Domnule profesor Mircea Onofriescu, aş vrea să continuăm discuţia noastră de astăzi cu un alt subiect. Pentru a veni în sprijinul creşterii populaţiei, în scădere nu numai în România, dar şi în alte ţări, autorităţile iau în calcul ca al doilea ciclu de fertilizare în vitro să fie gratuit, poate chir şi primul. Coordonaţi clinica privată de fertilizare în vitro de la Iaşi, Ominiclinic. Cât de necesară este o astfel de măsură?

Mircea Onofriescu: Noi am susţinut extinderea acestui program naţional şi ne bucurăm că în momentul de faţă există o deschidere mai mare, o echipă ministerială în acest moment. Noi am făcut foarte multe acţiuni la nivel naţional şi am invitat nişte personalităţi de prestigiu care au spus care sunt realităţile la nivel european, la nivel mondial, care sunt realităţile în ţările comunităţii europene. Eu întotdeauna am amintit, nu trebuie să ne comparăm cu Franţa, cu Belgia, cu Germania, cu Anglia, care sunt nişte economii care merg foarte bine, noi trebuie să ne comparăm cu vecinii noştri. Şi atâta timp cât Bulgaria, Serbia, Ungaria susţin câte trei cicluri de fertilizare, atâta vremea cât Albania îşi permite să susţină câte trei cicluri de fertilizare pentru aceste cupluri infertile, noi ca societate, noi ca specialişti, am discutat, de fiecare dată, acest lucru. Am organizat la Sinaia un congres de ginecologie endocrinologică şi tema a fost „Standarde de diagnostic şi tratament în infertilitate” şi am lansat în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, că de asta spun că există o deschidere mult mai mare, şi cu colaborarea Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului de la Bucureşti, care este un for decizional, am lansat un soft şi o aplicaţie „Susţinem fertilitatea”, în care fiecare pacientă îşi poate aprecia care sunt şansele ei de fertilitate ţinându-se cont de nişte parametrii printre care, bineînţeles, cel mai important este vârsta, dar şi nişte aspecte legate de ecografia ovarelor şi respectiv, nişte dozări hormonale. Multe femei neglijează, în general, există o tendinţă de a obţine o sarcină mai târziu după 35, după 40 de ani, după realizare profesională, după realizare financiară şi, bineînţeles, este foarte important  ca femeile să ştie că există un grup de femei ale căror șanse de a obţine o sarcină este mult redusă şi ele trebuie să beneficieze de consultaţii medicale, în acest sens, mai devreme. Bineînţeles, există nişte criterii care sunt valabile şi pentru alte ţări europene, sunt alese acele cupluri care au infertilitate, dar care au şi nişte şanse semnificative de a obţine o sarcină. Este foarte bine că la nivel naţional, rezultatele sunt foarte bune pentru că procentul este de peste 40 la sută, sarcini obţinute şi copii născuţi vii, pentru şi asta este o problemă este 42-43 la sută, rezultatele  centrului de la Iaşi sunt foarte bune pentru că practic, se folosesc cele mai inovative tehnici şi protocoale în obţinerea acestor sarcini, sunt foarte multe cupluri de români care în momentul de faţă lucrează în Marea Britanie, în Italia, în Spania şi care vin să facă fertilizare în România. Sunt foarte mulţi copii la Londra, la Roma în Italia, în Spania care au fost practic concepuţi în centrele de fertilitate din România.

Ioana Soreanu:  Un ultim subiect, domnule profesor Mircea Onofriescu. Există o iniţiativă conform căreia la Iaşi ar putea fi înfiinţat un centru, singurul din ţară, pentru rezolvarea malformaţiilor cranio-maxilo-faciale. În ce punct s-a ajuns cu demersurile?

Mircea Onofriescu: Este un proiect la care eu ţin foarte mult şi în ultima perioadă, încercăm să-l promovăm. Până la urmă, este o acţiune Rotary, este o colaborare dintre Rotary România  şi Rotary din Statele Unite, câteva cluburi din Statele Unite care au donat practic 200 de mii de euro în formarea unor specialişti pentru rezolvarea acestui tip de malformaţie. Beneficiul este că cluburile Rotary Iaşi s-au implicat în acest lucru şi noi facem nişte demersuri, în momentul de faţă, ca acest centru care ar fi unic pe România să fie inclus în Spitalul Regional de Urgenţă. Bineînţeles că demersul nostru este destul tardiv pentru discuţiile sunt destul de avansate din acest punct de vedere, nu cerem practic paturi suplimentare, este practic o recunoaştere a existenţei acestui centru. Pentru că acest centru are doctori orl-işti, doctori maxilo-faciali, neurochirurgi, anestezişti, bineînţeles trebuie să fie şi un psiholog, dar psihologul asigură asistenţă psihologică şi pentru alte specialităţi. Ţările dezvoltate au centre organizate şi se spune că ar trebui să fie un centru pentru 10 milioane de locuitori, deci, România ar trebui să beneficieze de două asemenea centre. Oamenii sunt pregătiţi, dotarea există, deci, s-au făcut nişte investiţii, s-au făcut operaţii în cadrul acestor programe, este o universitate din Virginia unde este un român activ, Daniel Morariu, care s-a implicat în acest proiect. Iaşul ar deveni un element de referinţă în această situaţie. Sunt multe cazuri cu „gură de lup”, „gură de iepure” denumirile populare, sunt tot felul de malformaţii cu interesarea capului nou născutului, sunt operaţii care se fac repetitiv pentru a se obţine rezultatele scontate. Ar fi un beneficiu extraordinar pentru Iaşi şi pentru sistemul medical românesc. Proiectul  ăsta a fost condus în special de profesorul Pieptu în Iaşi şi eu în calitate de rotaryan şi preşedintele unui club Rotary din Iaşi încercăm să susţinem crearea acestui centru. Copiii aceştia mulţi sunt trimişi în străinătate, sunt nişte costuri ale Caselor de Asigurări de Sănătate din România. Ar veni pacienţi şi din Ucraina şi din Moldova şi din ţările vecine.

Ioana Soreanu:  Domnule profesor Mircea Onofriescu, vă mulţumesc pentru toate informaţiile pe care ni le-aţi adus, astăzi, la Radio Iaşi.

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022, la 28,2 kg anul trecut
Regional marți, 22 octombrie 2024, 12:20

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022, la 28,2 kg anul trecut

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022 la 28,2 kg anul trecut, odată cu creşterea producţiei până...

Consumul de carne de pui în România a crescut de la 27,5 kg de persoană în 2022, la 28,2 kg anul trecut
Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție
Regional marți, 22 octombrie 2024, 11:20

Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție

Complexul Muzeal Național „Moldova”, prin Secția Relaţii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte și Programe organizează în perioada 23...

Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție
(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!
Regional marți, 22 octombrie 2024, 10:46

(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!

În această perioadă au loc întâlniri literare cu reprezentanți de seamă ai scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei, lecturi și mese...

(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!
Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024
Regional marți, 22 octombrie 2024, 10:15

Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024

Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024. Muzica clasică ajunge la Sinagoga din Rădăuți...

Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024
Regional marți, 22 octombrie 2024, 07:47

Abdulrazak Gurnah, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2021, în vizită în România

Scriitorul Abdulrazak Gurnah, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2021, se află în România în perioada 22 – 25 octombrie, la...

Abdulrazak Gurnah, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2021, în vizită în România
Regional marți, 22 octombrie 2024, 05:35

Galaţi: Spitalul Judeţean, dotat cu scintigraf de ultimă generaţie pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice

Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi va fi dotat cu un scintigraf de ultimă generaţie, în valoare de peste un milion de euro, care ajută la...

Galaţi: Spitalul Judeţean, dotat cu scintigraf de ultimă generaţie pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice
Regional luni, 21 octombrie 2024, 17:40

Bacău: Bărbat rănit grav în coliziunea dintre o cisternă cu substanţe chimice şi o autoutilitară cu butelii, pe DN2

Un bărbat a fost rănit grav, luni, în urma coliziunii dintre o cisternă care transporta substanţe chimice şi o autoutilitară încărcată cu...

Bacău: Bărbat rănit grav în coliziunea dintre o cisternă cu substanţe chimice şi o autoutilitară cu butelii, pe DN2
Regional luni, 21 octombrie 2024, 17:26

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare printr-o suită de evenimente academice....

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare