Postul Paştelui, armonie în farfurie şi în suflet.
Poate un program alimentar bazat pe fructe şi legume, aşa cum este postul, să furnizeze nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului? Răspunsul îl aflaţi din înregistrarea de mai sus, de la nutriţionistul Anca Buruciuc!
Nutriţionistul Anca Buruciuc în Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan:
Despre vedeta numită „Cozonac”… ‼️‼️‼️
O felie generoasă de cozonac cu nucă, stafide şi lapte este mai calorică decât o porţie de friptură din piept de pui.
Cozonacul este un dulce tradiţional care se mănâncă, sau aşa ar trebui, de maximum două ori pe an, şi atunci, câte o felie, maximum două, la o sărbătoare, nu câte două felii pe zi.
Specialistul în nutriţie recomandă folosirea ouălor de curte sau a celor ecologice la prepararea cozonacului, iar coaja de lămâie să provină în mod obligatoriu de la fructe netratate cu agenţi chimici de conservare.
Cozonacul are foarte multe calorii şi de asemenea o încărcătură glicemică ridicată, nefiind indicat persoanelor supraponderale, celor care suferă de obezitate. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului.
Câte calorii are cozonacul în funcţie de umplutură? ⬆️
Cozonacul cu miez de nucă sau alune are nu mai puţin de 350 kcal per 100 g produs.
Cozonacul cu nucă şi stafide are 411 kcal/100g. Tot per 100 de grame, acesta conţine 12g de grăsimi şi 50g de carbohidraţi.
Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.