În SUA, o afirmaţie făcută de o consilieră a preşedintelui Donald Trump a dus la o creştere a vânzărilor romanului „1984”, al lui George Orwell
Publicat de Andreea Drilea, 26 ianuarie 2017, 10:40
Opera scriitorului britanic George Orwell, publicată prima oară în 1949, prezintă o lume totalitară, monitorizată constant de un frate mai mare – Big Brother în engleză – şi de Poliţia Gândirii.
Consiliera lui Donald Trump, Kellyanne Conway, a comentat afirmaţii făcute de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, care declarase într-o conferinţă de presă că la ceremonia de învestire a lui Donald Trump s-a înregistrat cel mai mare număr de participanţi din istorie. Afirmaţia a fost evident falsă, după cum probează fotografiile de la ceremonie şi analizele publicate în presă. În apărarea purtătorului de cuvânt, Conway a spus că acesta a oferit fapte alternative, ceea ce a amintit de distopia lui Orwell despre un univers totalitar în care adevărul este acela pe care îl prezintă Partidul. În 1949 George Orwell inventează conceptul de „dublu gândire”, în care cineva poate crede simultan în două puncte de vedere opuse. Ministerul Păcii este, de exemplu, Ministerul de Război, iar Ministerul Adevărului este însărcinat cu propaganda. În universul din „1984”, „războiul e pace, libertatea e sclavie, iar ignoranţa e putere”. Sau, dacă Partidul o zice, „doi plus doi egal cinci”. După ce presa de peste ocean a comentat declaraţia despre „fapte alternative”, editura care publică „1984” a decis să tipărească încă 100 de mii de exemplare pentru a răspunde cererii.
(Rador/FOTO arhivă martaorhector.files.wordpress.com)