Un bărbat de 42 de ani a primit un rinichi de la mama sa, după ce i-a fost extirpat un rinichi polichistic de peste 6 kilograme. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ionuţ Nistor a declarat că pacientul avea boala de peste 20 de ani, iar operaţia a durat mai mult de 8 ore.
Medicul primar urolog, Radu Andriciuc a adăugat că este pentru a doua oară în cariera sa când operează un pacient care are un rinichi de dimensiuni uriaşe.
Pacientul este în stare stabilă şi a asimilat rinichiul transplantat.
Operaţia efectuată la Iaşi reprezintă cea de a 30-a de transplant renal, pe lista de aşteptare fiind prezente alte sute de persoane, transmite redactorul nostru, Constantin Mihai.
Iaşi: Primul transplant renal din acest an, efectuat la Spitalul Parhon
Publicat de ,
20 ianuarie 2021, 13:00
Purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘Dr.C.I.Parhon’, Ionuţ Nistor, a declarat că intervenţia a fost făcută la Centrul de Transplant Renal, în cursul zilei de marţi, de la o mamă în vârstă de 56 de ani fiicei sale în vârstă de 32 de ani.
‘Pacientele sunt din judeţul Galaţi. Fiica a intrat în programul de dializă de trei luni. Ea este diagnosticată şi cu diabet de tip I şi are un copil de cinci ani. Pentru a avea o viaţă cât mai normală, fără să aibă nevoie să meargă la şedinţele de dializă, s-au investigat mai mulţi posibili donatori din familie, mama fiind cea cu o compatibilitate‘, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog.
Acesta a declarat că postoperator ambele paciente se recuperează în Compartimentul de Transplant Renal. Anul trecut, chiar şi în contextul pandemiei, au fost realizate peste 40 de transplanturi renale, cele mai multe astfel de intervenţii făcute într-un an de când se face transplant renal la Iaşi.
Iaşi: 40 de intervenţii de transplant renal, realizate în acest an la Spitalul ‘Dr. C. I. Parhon’
Publicat de ,
8 decembrie 2020, 17:40
Coordonatorul echipei chirurgicale a Centrului de Transplant Renal, dr. Corneliu Moroşanu, a declarat că spre deosebire de anul trecut, când au fost 27 de transplanturi, de la începutul anului şi până acum s-au efectuat 40 astfel de intervenţii.
Cele mai multe dintre aceste transplanturi, 32, au fost făcute în timpul stării de urgenţă.
Potrivit sursei citate, pacienţii care au beneficiat de transplant au vârste care variază între 10 ani şi 60 de ani. De asemenea, printre pacienţii transplantaţi s-a aflat o persoană care era dializată de 25 de ani.
‘Anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru toată lumea, deoarece a fost marcat de epidemia de COVID-19. Pe lângă dificultăţi avem şi satisfacţii, pentru că am ajuns la 40 de transplanturi efectuate de la începutul anului, număr care ne situează între centrele medicale importante din Europa. Pentru a ajunge la cifra aceasta, toţi cei implicaţi în activitatea de transplant au depus pe lângă eforturile de până acum şi eforturi specifice perioadei de pandemie. Anul a fost marcat chiar de câteva lucruri interesante: transplantul de la cel mai mic donator aflat în moarte cerebrală sau că în intervalul a 23 de ore am efectuat patru transplanturi. Atunci am lucrat toţi fără pauză‘, a declarat dr. Corneliu Moroşanu.
Medicii spun că în perioada pandemiei oamenii au devenit mai empatici, s-au gândit la sănătatea lor, dar şi a celor de lângă ei şi au acceptat donarea de organe.
‘În momentul în care intrăm în sala de operaţie nu mai contează nimic. Practic, uităm de tot, uităm de oboseală, de orele care trec, de picioarele pe care nu le mai simţim. Cel mai greu moment a fost atunci când pe parcursul a 23 de ore am efectuat alături de colegii mei patru intervenţii de transplant. A fost un efort fizic mai intens decât toate celelalte. Cel mai frumos moment este în fiecare zi când mă duc la spital şi mă duc în zona de transplant, ne găsim pacienţii pe care tocmai i-am operat că sunt bine, veseli, au diureză, au analizele în îmbunătăţire faţă de ziua precedentă, este un sentiment care nu se poate compara cu nimic pe lumea asta. Anul acesta am funcţionat chiar şi în perioada stării de urgenţă, şi în restul anului, fapt care a făcut ca organele donatorilor din ţară să ajungă aici. Am fost la Oradea, la Cluj, la Târgu Mureş. Condiţiile pandemiei au făcut ca şi condiţiile să fie un pic mai anevoioase. În afară de testele obişnuite pe care le facem noi la transplant, trebuia să ne testăm noi, personalul, pacienţii, a trebuit să acordăm mare atenţie izolării pacienţilor sau atunci când îi pansam, lucruri care au pus o presiune în plus faţă de obicei‘, a declarat Adelina Miron, medic din echipa de transplant renal.
Este vorba despre bani care vor merge către spitalele de copii “Sfânta Maria”, Parhon, de Recuperare și Sfântul Spiridon.
Astfel, Secția de Chirurgie Plastică și Reparatorie de la Spitalul Sfântul Spiridon va putea fi finalizată. De asemenea, va fi recepționat studiul de fezabilitate pentru construcția Băncii de Țesuturi și Organe, tot în cadrul Spitalului Fântul Spiridon. Finanațrea pentru construcția și dotarea acestei structuri este asigurată de Banca Mondială.
Petru Movilă:
Pe de altă parte, deputatul MP, Petru Movilă, a mai anunțat că la Ministerul Sănătății, se afla in derulare, prin programul Băncii Mondiale, o procedura de achiziție în vederea actualizării studiilor de fezabiliate pentru cele trei spitale regionale: Iasi, Cluj si Craiova.
Sursa de finanțare este asigurată integral prin bugetul Băncii Mondiale. Termenele de predare către Ministerul Sănătății este luna august 2016. 320 de milioane euro vor fi folosiți pentru acoperiarea costurilor de construcție, prin programul operațional regional desfășurat de Ministerul Dezvoltării. 150 milioane vor fi utilizați pentru dotarea celor trei spitale regionale, prin programul Bancii Mondiale.
Toate cele trei spitale regionale au alocate toate sumele necesare pentru actualizarea studiilor de fezabilitate și construcția acestora.