Ascultă Radio România Iași Live

parintele pimen

Slujba de înmormântare a IPS Părinte Pimen – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Slujba de înmormântare a IPS Părinte Pimen – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Publicat de , 22 mai 2020, 11:17 / actualizat: 22 mai 2020, 12:18

Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei va fi apoi depus, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfinția Sa și l-a pregătit dinainte.

Cei care vor dori să-și ia rămas bun de la Arhipăstorul lor sau să participe la slujba înmormântării sunt rugați să respecte măsurile și îndrumările specifice acestei perioade.

Îi rugăm pe preoți și pe credincioși să fie înțelegători și conștienți de faptul că spațiul este unul limitat, astfel încât va fi posibil să apelăm la o restrângere a accesului atât pe durata depunerii trupului neînsuflețit, cât mai ales în timpul slujbei de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. ”Nădăjduim că, la pomenirea ce se va face la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, situația să fie cu mult îmbunătățită și restricțiile vor fi reduse, astfel încât să avem posibilitatea cu toții de a cinsti așa cum se cuvine pe acest vrednic Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Moldova”, a mai transmis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, locțiitor al arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie și episcopul vicar PS Damaschin împreună cu un sobor de preoți au oficiat Sf. Liturghie în curtea mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Credincioșii, veniți încă de la prima oră pentru a asista la ceremoniile religioase din această zi, stau la distanță unii de alții, fiind marcate locurile în care aceștia pot sta astfel încât să se respecte regulile actuale din pandemie.

Slujba de înmormîntare a IPS Pimen este transmisă în direct pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

https://www.facebook.com/Arhiepiscopia.SV/videos/603011036980103/

(Adriana Dascău, Radio Iași/FOTO Captură ecran)


Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor este înmormântat, astăzi, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Slujba va avea loc la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de Sfânta Liturghie.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fac un apel către cei care doresc să participe la slujba înmormântării să respecte măsurile specifice acestei perioade de pandemie.

Înalt Prea Sfinţitului Pimen a încetat din viaţă marţi noaptea, la vârsta de 90 de ani, la o lună după ce a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

(Radio Iași/FOTO Facebook TRINITAS TV)


UPDATE ora 14:00 – Sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, care a trecut miercuri la cele veşnice, este transportat în cursul zilei la Suceava.

Înaltul ierarh a murit la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală, unde fusese internat pe 20 aprilie din cauza infectării cu noul coronavirus.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, sicriul va fi depus în Catedrala ‘Sfântul Ioan cel Nou’ din Suceava.

Tot acolo va fi oficiată şi slujba de înmormântare, iar ulterior prelatul va fi dus la Mănăstirea Sihăstria Putnei pentru înmormântare.

Enoriaşii vor putea asista în exterior la slujbă, păstrând distanţa sanitară recomandată, a precizat purtătorul de cuvânt al BOR.


UPDATE – Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, care a decedat miercuri, la vârsta de 90 de ani, va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

ÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Dacă va fi posibil, slujba înmormântării se va face la Suceava, apoi trupul neînsufleţit va fi dus la aceasta mănăstire. Încă nu a fost stabilită ziua‘, a afirmat Sturzu.


Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, anunţă Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicaţiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani a fost intubat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri dimineaţă decesul unui preot din Suceava, în vârstă de 90 de ani, care avea ca boli asociate HTA şi boală cardiacă ischemică.

***

ÎPS Pimen s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, la botez primind numele Vasile.

A fost de la frate de mănăstire şi monah la profesor, pedagog, apoi stareţ, paroh, muzeograf, dar şi reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, episcop vicar, apoi arhiepiscop.

După cursurile medii urmate la Liceul din Râmnicu Sărat, între 1948 şi 1951 a studiat la Seminarul monahal de la mănăstirea Neamţ, fiind în acea perioadă frate de mănăstire. În data de 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.

În anul şcolar 1951-1952, a fost numit profesor pentru ciclul al ll-lea în cadrul Şcolilor mănăstireşti de la Neamţ şi Secu, apoi pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1953); între 1953 şi 1957 a urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde a obţinut licenţa cu lucrarea: ”Personalitatea Fericitului Augustin oglindită în confesiunile sale”.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Koln. Bun slujitor şi gospodar, a fost numit iconom şi apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957-1961).

A împlinit diferite ascultări: preot duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Mănăstirea Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăstirea Putna (1964-1974); între timp a fost hirotesit protosinghel (1966) şi arhimandrit (1975); între 1974 şi 1978 a fost stareţ la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit în 24 iunie 1982.

În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în data de 3 martie 1991.

Pe lângă fructuoasa activitate misionară, pastorală şi administrativă, a publicat diverse studii, îndeosebi cu privire la iconografia bisericească, dar şi articole, cronici, recenzii în revistele ”Mitropolia Moldovei şi Sucevei” sau ”Candela” (de la Suceava). 

(Agerpres/FOTO Facebook TRINITAS TV)

https://www.facebook.com/trinitastv/photos/a.390521507799185/1429903773860948/?type=3&theater

Decizii adoptate în şedinţa de Guvern
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 16:20

Decizii adoptate în şedinţa de Guvern

Peste 400.000 de copiii care provin din medii defavorizate vor primi tichete sociale în valoare de 500 de lei, în vederea cumpărării de rechizite...

Decizii adoptate în şedinţa de Guvern
(AUDIO) La Iași se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT (23 – 27 octombrie)
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 12:46

(AUDIO) La Iași se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT (23 – 27 octombrie)

De astăzi, timp de cinci zile, la Iași, se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT. Manifestarea a ajuns...

(AUDIO) La Iași se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT (23 – 27 octombrie)
Opera eminesciană, promovată în baza unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Ministerul Afacerilor Externe
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 12:45

Opera eminesciană, promovată în baza unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Ministerul Afacerilor Externe

Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti va încheia un acord de parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe...

Opera eminesciană, promovată în baza unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Ministerul Afacerilor Externe
Specialiştii din bănci recomandă românilor să facă economii
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 11:49

Specialiştii din bănci recomandă românilor să facă economii

Specialiştii din bănci recomandă românilor să faca economii, să aiba un grad de îndatorare scăzut şi să păstreze un dialog permanent cu...

Specialiştii din bănci recomandă românilor să facă economii
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 10:07

Asociaţia Energia Inteligentă lansează cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”

Asociaţia Energia Inteligentă lansează astăzi cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”, care îşi propune să vină...

Asociaţia Energia Inteligentă lansează cea de-a doua ediţie a proiectului „Case cu Căldură”
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 10:02

(AUDIO) Prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru la Iași. Octavian Jighirgiu, invitat în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru reunește spectacolele celor mai tineri artiști din România. În perioada 𝟐𝟖...

(AUDIO) Prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru la Iași. Octavian Jighirgiu, invitat în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 08:25

Festivalul de Teatru „Aurel Luca” începe vineri, la Iasi! Coordonatorul festivalului, Andrei Ciobanu, s-a auzit în matinalul Radio România Iași

În perioada 25-27 octombrie 2024, Iașul este gazda celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, eveniment organizat de...

Festivalul de Teatru „Aurel Luca” începe vineri, la Iasi! Coordonatorul festivalului, Andrei Ciobanu, s-a auzit în matinalul Radio România Iași
Prim plan miercuri, 23 octombrie 2024, 07:08

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri în valoare de un milion de euro în urma inundaţiilor

Firmele de asigurări au achitat până acum despăgubiri în valoare de un milion de euro în dosarele de daună deschise în urma inundaţiilor...

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri în valoare de un milion de euro în urma inundaţiilor