Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început
20 decembrie 2024, 15:14
Şedinţa Senatului este prezidată de senatorul senior, Ioan Stan (PSD), care are cel mai mare număr de mandate parlamentare exercitate.
În sală sunt prezenţi 114 senatori din cei 134 aleşi.
În această primă şedinţă nu pot avea loc dezbateri parlamentare, constituindu-se doar Comisia de validare compusă din 15 senatori, conform configuraţiei politice a Senatului, rezultată din alegeri.
După validarea mandatelor, senatorii vor depune jurământul în plen.
Toţi cei 134 de senatori aleşi pentru mandatul 2024 – 2028 au depus, joi şi vineri, la Senat, la Centrul de primire a senatorilor declaraţi aleşi în urma alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie, certificatul doveditor al alegerii lor, în original.
Discuţii tehnice pe programul de guvernare – o nouă şedinţă a reprezentanţilor partidelor pro-europene, la Parlament
12 decembrie 2024, 07:00
Şedinţa are loc la Palatul Parlamentului, începând cu ora 9,00.
Miercuri, membrii aceste comisii s-au întâlnit într-o primă şedinţă, ‘exploratorie’, pentru a vedea care sunt poziţiile partidelor politice pe diverse teme, după cum afirma, la finalul reuniunii, social-democratul Adrian Ţuţuianu, secretar general adjunct al Guvernului.
‘Am constituit nouă grupuri de lucru pe domenii care vor analiza ce scrie în fiecare dintre programele de guvernare ale partidelor politice, vedem ce este comun, vedem ce sunt lucruri care pot fi agreate de noi toţi şi vedem ce rămâne în dispută, în aşa fel încât să putem să conturăm un program de guvernare într-o perioadă cât mai scurtă’, a explicat el.
Partidele pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – au anunţat, marţi seara, la finalul primei runde de consultări politice, angajamentul pentru un program de guvernare comun şi susţinerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidenţiale.
În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluţiei comune de săptămâna trecută au fost discutate câteva priorităţi esenţiale: începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european şi creşterea ritmului actual de investiţii şi al reformelor din PNRR.
(AUDIO) Cei 17 parlamentari de Iași și-au ridicat certificatele pentru viitorul mandat
9 decembrie 2024, 12:33
La Senat, Iașiul este reprezentat de câte un om din partea PSD, AUR, PNL, USR și SOS.
La Camera Deputaților, PSD și AUR au câte trei reprezentanți, PNL și USR au câte doi, iar SOS și POT au prins câte un loc.
Amănunte, Constantin Mihai:După numărare, renumărare, redistribuire și adunare, a ieșit, la Camera Deputaților: PSD Iași – trei reprezentanți (Alexandru Rafila, ministru al Sănătății, Bogdan Cojocaru, fost prefect, și Maricel Popa fost președinte al Consiliului Județean Iași). Nu au intrat Silviu Macovei și Genoveva Farcaș, fost inspector general la Inspectatul Școlar Județean Iași. La AUR – trei reprezentanți: Ciprian Paraschiv de la Clubul Politehnica Iași, Silviu Gurlui, profesor universitar, fizicianul, și Cristina Dascălu. La liberali, doar doi: Alexandru Muraru, și în prezent parlamentar, și Sorin Afloarei, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași. Nu a intrat Luciana Antoci, inspector general la Inspectatul Școlar Județean Iași. Cei de la USR și-au păstrat trendul – doi reprezentanți în Camera Deputaților: Ștefan Tănasă și Monica Berescu, și câte un reprezentant de la SOS și POT, respectiv Simona Macovei și Ancuța Irimia. În total, Iașiul trimite 12 reprezentanți în Camera Deputaților. La Senat, au luat câte un loc PSD, AUR, PNL, USR și SOS. La PSD merge în Senat doar Dan Cașcaval, rector al Universeții Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. La AUR, Claudiu Târziu, aflat în conducerea centrală a partidului, de altfel. La liberali, doar un om – Lucian Rusu. Directorul de la Aeroport, Romeo Vatră, nu a prins un fotoliu. De la USR, Marius Bodea prinde încă un mandat și de la SOS un reprezentant – Dumitru Manea.
Comisie de anchetă pentru verificarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale din ultimii zece ani
20 noiembrie 2024, 17:23
Teoretic, membrii celor două comisii mai au timp de anchetă pînă la sărbătorile de iarnă, în condiţiile în care, mandatul actualului parlament se va încheia la sfârşitul acestui an.
Comisia parlamentară comună de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de Administraţia Prezidenţială între anii 2014-2024 a fost iniţiată de grupurile PSD şi va fi condusă de un reprezentant al acestui partid.
Membrii comisiei îşi propun să afle, printre altele, sumele achitate de Administraţia Prezidenţială pentru închirierea avioanelor, pentru deplasările interne şi externe ale preşedintelui sau cheltuielile efectuate pentru amenajarea terenurilor de golf aferente unor vile de protocol.
Cealaltă comisie de anchetă iniţiată de PNL vizează investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis.
Comisia va fi condusă de un liberal şi îşi propune ca obiective, printre altele, identificarea modalităţilor prin care locuinţe aflate în stadiul de proiect au fost vândute către două sau mai multe persoane sau identificarea mecanismelor de tip suveică prin care locuinţe promise unor cumpărători de bună-credinţă sunt ulterior revândute prin intermediul unor societăţi fictive.
Cele două comisii urmează să elaboreze regulamente proprii de organizare şi funcţionare, documentele urmând a fi aprobate în termen de cinci zile. Dea semenea, va fi stabilit şi calendarul audierilor şi al debaterilor.