Parlament/Birouri permanente reunite; cererea de revocare a Avocatului Poporului şi rapoartele TVR şi SRR, pe ordinea de zi
Publicat de Andreea Drilea, 16 februarie 2021, 12:23
‘Am sesizat comisiile de cultură ale celor două Camere să se pronunţe asupra raportului TVR şi al Radioului public pe 2019. Să ştiţi că Parlamentul trecut, deşi a primit raportul pe 2019, nu a trimis spre comisiile de cultură pentru ca aceste comisii de cultură să analizeze raportul TVR şi al Radioului public şi să-l trimită către plen. Au mimat o comisie de anchetă care nu a funcţionat niciodată şi au refuzat, majorităţile PSD din Birourile permanente reunite, să sesizeze comisiile de cultură, potrivit regulamentului. Noi am făcut acest lucru. Solicităm dezbaterea cât mai rapidă a rapoartelor pe 2019 a TVR şi a Radioului public’, a precizat Orban, după şedinţa conducerii Parlamentului.
Orban a afirmat că termenul stabilit pentru dezbaterea rapoartelor de activitate în comisii este 1 martie, dar acestea se pot reuni mai repede.
‘Termenul stabilit este 1 martie, dar suntem convinşi că aceste comisii se vor reuni mai repede, astfel încât la următorul plen să putem vota respingerea celor două rapoarte, cel puţin cele două formaţiuni din coaliţie’, a adăugat Orban.
UPDATE – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi că Parlamentul a demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului.
‘Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură care în legislatura trecută a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL. Solicitarea grupurilor parlamentare, formulată în legislatura trecută, nu a fost trimisă spre comisiile juridice comune. Birourile permanente reunite au refuzat să deruleze procedurile din Legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare’, a declarat Orban la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.
El a explicat că, dincolo de sesizarea PNL în acest sens, există şi o alta depusă de deputatul PNL Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat ale USR PLUS şi ale PNL.
‘Urmează ca, într-un termen de două săptămâni, cel mult, comisiile juridice să analizeze această solicitare, să prezinte un raport care să fie transmis plenului’, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc marţi în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, cererea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului şi respingerea rapoartelor de activitate în cazul Radioului şi Televiziunii Publice.
Miercuri va fi convocat plenul reunit.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei, Ludovic Orban.
‘Vor mai fi puncte pe care le considerăm importante la reuniunea Birourilor permanente reunite în vederea plenului, cum ar fi cererea de revocare a Avocatului Poporului, alături de raport. Este raportul prezentat de Avocatul Poporului. De asemenea, am discutat la nivelul coaliţiei să introducem pe ordinea de zi respingerea rapoartelor depuse de conducerea Televiziunii Române şi a Radioului Public. Există mai multe proiecte legislative privitoare la modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, depuse de PNL şi USR, am înţeles că există şi o propunere din partea opoziţiei privitoare la desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari. O să fie puncte de introdus pe ordinea de zi şi ar fi trebuit să fie rezolvate încă din legislatura trecută’, a declarat luni Orban, la Parlament.
Potrivit preşedintelui PNL, Avocatul Poporului ar trebui schimbat ‘cât mai repede posibil’, având în vedere ‘atitudinea’ Renatei Weber, în perioada de când a fost numită în funcţie. Orban a explicat că solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazează ‘pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor, şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament’.
Întrebat dacă se ia în calcul şi o schimbare a legilor privind SRR şi SRTv, el a răspuns că, deocamdată, se doreşte ‘să se pună punct actualelor conduceri’.
‘Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în aceste două instituţii reprezintă argumente extrem de solide pentru a înceta prin respingerea rapoartelor’, a spus Orban.
El a amintit că raportul TVR pe 2019 a fost respins de comisiile de specialitate, dar nu a fost introdus pe ordinea de zi a plenului reunit.
(Agerpres/FOTO arhivă radioiasi.ro)