Parlamentul Republicii Moldova a aprobat instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic
Publicat de gabrielarotaru, 14 decembrie 2024, 05:59 / actualizat: 14 decembrie 2024, 8:32
Decizia survine pe fondul unei dispute cu societatea rusă Gazprom asupra unor datorii nerecunoscute de Chişinău şi sistării de către Ucraina a tranzitului gazului rusesc începând din ianuarie 2025.
Starea de urgenţă, votată de 56 din cei 101 deputaţi, intră în vigoare din 16 decembrie şi se va aplica pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a anunţat parlamentul de la Chişinău într-un comunicat de presă.
Guvernul a invocat în cererea sa de instituire a stării de urgenţă insuficienţa resurselor energetice, situaţie de natură să afecteze ‘direct şi imediat securitatea statului şi a cetăţenilor’, iar măsura îi va permite să reacţioneze rapid în cazul unei probleme şi să prevină ‘o criză umanitară’.
‘Trebuie să facem în aşa fel încât această iarnă să fie ultima în care Kremlinul să ne poată ameninţa securitatea energetică’, a declarat în dezbaterea din parlament premergătoare votului premierul Dorin Recean, citat de AFP. ‘Vom putea pune capăt şantajului energetic odată cu finalizarea liniei de înaltă tensiune’ care se află în construcţie între capitala Chişinău şi România, a adăugat el.
Ucraina a anunţat că nu intenţionează să prelungească după 31 decembrie 2024 acordul privind tranzitul gazului rusesc, prin urmare acesta nu va mai putea fi transportat prin conductele de pe teritoriul ucrainean către Republica Moldova, care ar trebui astfel să folosească rute alternative, cum ar fi o conductă care trece prin Turcia.
Însă compania rusă Gazprom solicită Republicii Moldova plata unei datorii istorice de circa 700 de milioane de dolari, datorie nerecunoscută de guvernul de la Chişinău. Această dispută privind datoria companiei Moldovagaz datează de dinaintea începerii războiului din Ucraina şi rezultă dintr-o creştere brutală a preţurilor decisă de Gazprom în 2021.
Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea separatistă Transnistria, produce pe baza gazelor ruseşti mare parte din energia necesară Republicii Moldova, respectiv circa 80% din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului, în consecinţă sistarea livrării gazului furnizat de Gazprom ar putea provoca o criză energetică.
‘Capacitatea de import a energiei electrice în ţara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcăneşti traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din ţara vecină’, a explicat miercuri guvernul de la Chişinău.
‘Totodată, în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producţia necesară de energie electrică în aceleaşi condiţii. Astfel chiar şi în condiţiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul ţării, preţul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului’, adaugă executivul. (Agerpres/ FOTO radiochisinau.md)