Horia Mihail, protagonistul Pianului călător, cântă Mozart la Sala Radio
Publicat de Iuliana Bubuianu, 11 februarie 2016, 14:11
Evenimentul se va derula sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucură de un parcurs profesional inedit şi care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea.
Seara se va deschide cu uvertura operei Don Giovanni – Mozart, operă bazată pe legenda seducătorului erou Don Juan şi se va încheia cu Simfonia I de Beethoven, lucrare despre care se spune că a fost creată sub influenţa predecesorilor săi pe care îi admira, Haydn şi Mozart.
Născut la Beirut, Liban, în1981, într-o familie de artişti, Lubnan Baalbaki, a început să studieze vioara şi lăuta la 14 ani, la Conservatorul Naţional de Muzică din oraşul natal, continuând cu Universitatea Saint-Esprit din Kaslik. Cu ocazia unei vizite în România şi-a cunoscut mentorul, pe maestrul Petre Sbârcea, ceea ce a determinat primirea sa în anul pregătitor la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în 2004. A obţinut licenţa în dirijat orchestră în 2009 şi a continuat studiile de masterat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu.
În România, a dirijat concerte la pupitrul orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, al Operei Naţionale din Timişoara, al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, al Filarmonicii de Stat Sibiu, al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al cărei dirijor principal este şi în prezent.
Horia Mihail a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, pe 4 continente. Din 2009, este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio şi a participat la turnee în ţară sau în străinătate.
Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe la ediţia a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.