(AUDIO) Memoriu inițiat de decanii Facultăților de Istorie, prin care se solicită revizuirea planurilor-cadru pentru liceu
![(AUDIO) Memoriu inițiat de decanii Facultăților de Istorie, prin care se solicită revizuirea planurilor-cadru pentru liceu (AUDIO) Memoriu inițiat de decanii Facultăților de Istorie, prin care se solicită revizuirea planurilor-cadru pentru liceu](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2024/10/UAIC-studenti-foto-radioiasi1-850x479.jpg)
Decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Lucrețiu Bârliba, a precizat că, pentru clasele a XI-a și a XII-a, Istoria dispare complet din trunchiul comun. Potrivit acestuia, se încalcă astfel directiva europeană, care prevede că această disciplină dezvoltă anumite competențe civice.
Profesorii de istorie au solicitat reintroducerea materiilor Istoria Universală și Istoria Românilor în aceste forme în planurile cadru.
Lucrețiu Bârliba a mai spus că, în Germania, Franța, Polonia și Slovenia, Istoriei îi sunt alocate până la trei ore pe săptămână.
Lucrețiu Bârliba: Propunerea noastră este ca Istoria să aibă, într-un trunchi comun la aceste profile, măcar o oră. Nu trebuie să existe o discriminare între profil Uman și profilele Reală sau Tehnologic. Istoria trebuie învățată, la fel la toate clasele, de către elevi. Este vorba de Istoria Universală și de Istoria Românilor, care ar trebui cumva reintroduse sub această formă ca discipline în planul de învățământ, pentru că ele nu numai că formează conștientizarea apartenenței atât la națiune, cât și la civilizația europeană, dar formează și o mulțime de competențe care, de altminteri, sunt și solicitate prin directivele europene. Dar dincolo de asta, Istoria contribuie foarte mult la educația civică și la formarea acestor competențe civice ale elevilor, iar disciplinele complementare care au fost introduse – Istoria Evreilor/Holocaustului, respectiv Istoria Comunismului, nu pot fi înțelese decât în ansamblul înțelegerii Istoriei Universale și Istoriei Românilor.
În urma demersurilor făcute, ministrul Educației, Daniel David, a invitat decanii profesori de Istorie din țară, joi, la un dialog pe marginea viitoarelor planuri-cadru și a programei pentru liceu.
Săptămâna aceasta încep și dezbaterile publice pe această temă. Prima dintre acestea este programată mâine, la Bucureşti şi va fi urmată de una, vineri, la Cluj-Napoca. Alte două întâlniri sunt anunţate pe 25 februarie la Iaşi şi pe 4 martie la Timişoara, iar pe 6 martie, în ultima zi de depunere a propunerilor şi observaţiilor, va fi organizată o discuţie online.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)