Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid, au arătat sursele citate.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, că una dintre variantele pentru candidatura la prezidenţiale discutată în cadrul coaliţiei este Crin Antonescu.
Şi liberalii au susţinut că Antonescu ar fi o variantă bună pentru a intra în cursa prezidenţială. Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat că propunerea candidaturii lui Crin Antonescu la Preşedinţia României este una ‘foarte bună’, argumentând că acesta este ‘un pro-european convins’ şi ‘un câştig pentru garantarea drumului pro-occidental’ al ţării. AGERPRES/FOTO Facebook Guvernul României
Nicolae Ciucă: Decizia CCR – fără precedent istoria democratică a României
6 decembrie 2024, 16:55
‘Dragi români, decizia Curţii Constituţionale de a anula primul tur al alegerilor prezidenţiale este fără precedent în istoria democratică a României. Într-un moment atât de important, este esenţial să dăm dovadă de calm, unitate şi maturitate, punând în prim-plan interesul ţării şi apărarea valorilor democratice. Ca fost candidat şi lider al Partidului Naţional Liberal, înţeleg pe deplin importanţa legitimităţii procesului electoral. De aceea, susţin toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni şi pentru garantarea unui scrutin corect, care să reflecte voinţa reală a cetăţenilor’, a scris Ciucă, vineri, pe Facebook.
El a subliniat că situaţia actuală reprezintă un test dificil pentru instituţiile democratice ale ţării.
‘Doar prin dialog deschis, transparenţă şi respectarea statului de drept putem depăşi acest moment şi întări încrederea cetăţenilor în viitorul României. România are nevoie de stabilitate, viziune şi colaborare între toate forţele politice responsabile. În aceste momente de incertitudine, vă îndemn să rămânem uniţi şi să acţionăm cu maturitate şi respect reciproc. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generaţiile care vin’, a mai scris Nicolae Ciucă.
La Suceava, în schimb, AUR s-a impus cu peste 26% din opțiunile alegătorilor.
Alianța pentru Unirea Românilor se situează pe locul al doilea la Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați, unde a obținut între 17 și 21% din voturi și peste 23 de procente la Neamț.
USR este pe locul 3 în județul Iași, unde a fost votat de 15% dintre alegători, dar și la Bacău, Vaslui și Galați, cu aproape 11 procente.
În județul Botoșani, Partidul Național Liberal este al doilea în preferințele alegătorilor, cu aproape 20% din voturi, și pe locul trei la Suceava, Neamț și Vrancea, unde a obținut între 12 și 16%. În județele Iași, Bacău și Galați, PNL este al patrulea în preferințele electoratului.
Formațiunea S.O.S România se clasează a patra ca număr de voturi în județele Suceava, Botoșani, Vaslui și Neamț.
În preferințele alegătorilor se află și Partidul Oamenilor Tineri, care se regăsește pe locul 5 la Suceava și Botoșani, depășind pragul electoral de 5%.
Potrivit rezultatelor parțiale, ierarhia este aceeași la Camera Deputaților, iar procentajele foarte apropiate de cele de la Senat.
Constantin Mihai cu o sinteză și o distribuire a parlamentarilor în județul Iași: ”La Iași, Partidul Social Democrat obține cel mai bun procent la alegerile parlamentare de acum, dar cel mai slab din ultimii 35 de ani. În Moldova, PSD are cel mai bun procent, în Vaslui depășește 33%, apoi în Botoșani 31% și în Galați 30%. PSD a câștigat și în Vrancea și Bacău, procente care au depășit puțin 27% și Neamț 25%. La la Iași, social-democrații au obținut cel mai slab scor din Moldova puțin peste 22%. Rezultatele din acest moment ne indică faptul că la Camera Deputaților, la Iași, PSD și AUR sunt la egalitate și obțin câte trei voturi. În eșalonul secund PNL și USR câte două voturi, în eșalonul terți Partidul Oamenilor Tineri și SOS câte un deputat, iar la senat PSD, AUR, PNL și USR, acum, sigur câte un loc și, posibil la redistribuire, SOS un candidat. Nominal la Iași, la PSD, Silviu Macovei, se pare, nu mai obține un loc, iar la liberali, Luciana Antoci de la Inspectatul Școlar Județean Iași, inspector-șef, obține o detașare la București doar dacă se retrag persoane din fața ei. La AUR, Silviu Gurlui, fizicianul, a obținut un loc și la USR, Ștefan Tănase și Monica Berescu merg în Capitală. La Partidul Oamenilor Tineri, un candidat pe listă, doar unul, Ancuța Irimia și a reușit. Senatorii de Iași sunt la PSD – Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice din Iași, la USR, Marius Bode a fost prefect, fost director la Aeroport, de la PNL – Petrică Rusu și de la AUR – Claudiu Târziu, vicepreședinte al partidului. Posibil la redistribuiri SOS să obțină un vot în Senat la Iași.”
Prezență scăzută la vot în județele Moldovei!
Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui au înregistrat cea mai redusă participare la votul pentru parlamentare în țară. Procesul electoral nu a fost lipsit de incidente.
Constantin Mihai ne spune cum s-a votat în regiunea Moldovei: ”În județele Moldovei, cea mai mare prezență a fost în Vrancea – aproape 46% urmată de județul Suceava aproximativ 45% și Neamț 43%. În Iași, prezența la urne, dezamăgitor de scăzută, doar 41%. Mai puțin ca la Iași a fost doar la Vaslui – 33%. În materie de sesizări, cele mai multe în județul Neamț – 21. Este și una destul de gravă, într-o secție, din componența comisiei era fiul unui candidat. Ca număr, urmează Botoșaniul cu 12 sesizări, apoi Galațiul cu 11 și Iașul cu 10 incidente. La Iași, o situație de nedorit, procese verbale semnate în alb. Deoarece în secția numărul 98 lucrurile se agravau, s-a luat decizia eliberării președintelui și a vicelui din funcții dar după numărarea voturilor și predarea acestora. În județele Suceava și Vaslui s-au constatat cazuri de continuarea campaniei electorale pe platformele sociale, persoane din Republica Moldova care nu aveau cetățenia română, dar doreau să voteze și probleme cu urna mobilă solicitate de persoane care votaseră deja.”