Până acum, ţara noastră a primit 9 miliarde 400 de milioane de euro dintr-un total de peste 28 de miliarde şi jumătate de euro care îi sunt alocate.
La mijlocul acestei luni, Guvernul României a trimis Comisiei Europene cererea de plată numărul trei care implică o finanţare de 2 miliarde 700 de milioane de euro. Banii sunt acordaţi sub formă de granturi şi împrumuturi, iar în schimbul lor trebuie îndeplinite o serie de reforme.
Galaţi: Spitalul Judeţean, dotat cu un echipament ultramodern pentru neutralizarea deşeurilor medicale infecţioase
17 decembrie 2024, 16:29
Noul echipament îndeplineşte mai multe funcţii, precum neutralizarea deşeurilor contaminate prin compactare şi sterilizarea la peste 100 de grade, distrugerea deşeurilor infecţioase şi înţepătoare (inclusiv cele din Blocul Operator), transformarea deşeurilor periculoase în deşeuri inerte, fără riscuri de mediu.
‘Astfel, aceste deşeuri medicale periculoase nu mai sunt predate firmelor specializate, ceea ce înseamnă costuri mai mici şi implicit economii importante la bugetul unităţii medicale. Lunar, Spitalul Judeţean produce între 15 şi 20 de tone de deşeuri medicale infecţioase. Echipamentul a fost deja adus, urmează instalarea şi punerea în funcţiune în cel mai scurt timp’, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, citat într-un comunicat de presă.
Documentul prevede, între altele, supravegherea video a drumurilor forestiere, închisoarea de până la cinci ani pentru falsificarea datelor informatice de natură silvică şi înfiinţarea Registrului Forestier Naţional. Sunt peste 200 de amendamente adoptate la proiectul de lege iniţiat de Guvern.
Prezent la dezbaterile din plen, ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat că măsurile prevăzute în proiect asigură conservarea pădurilor, dezvoltarea economică şi noi locuri de muncă.
Mircea Fechet: În sfârşit, accesul în pădurile României este liber şi nerestricţionat. Confiscăm dubiţele şi camioanele care transportă lemn fără acte, eliminăm situaţiile de conflict de interese în rândul celor care lucrează în Codul Silvic şi vom reuşi să împădurim terenurile care au fost despădurite.
Deputata USR, Diana Buzoianu, a subliniat că proiectul de lege este rezultatul colaborării partidelor reprezentate în Parlament cu operatorii economici şi societatea civilă.
Diana Buzoianu: Deci, am reuşit să trecem împreună: obiective clare de împăduriri, protejarea centurilor verzi, sancţionarea ca infracţiune a tăierilor ilegale de arbori din spaţiile verzi din oraşe, posibilitatea proprietarilor de a conserva pădurile chiar şi atunci când pot să le taie în scop economic, implementarea sistemelor de marcat moderne.
De cealaltă parte, AUR s-a declarat nemulţumit de forma proiectului de lege.
Dan Tanasă, deputat: Vom proteja cu adevărat pădurile din România atunci când veţi scoate companiile străine din România să exploateze lemn la ei acasă, iar în România pădurile să fie exploatate de români, abia atunci puteţi să vă lăudaţi că aţi făcut ceva pentru pădurile din România.
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, şi proiectul de lege care stabileşte o durată minimă de şapte ani pentru arendarea terenurilor.