Neamţ: Prefectul a solicitat controale în regim de urgenţă în Taşca, pentru a determina o posibilă sursă de poluare activă
![Neamţ: Prefectul a solicitat controale în regim de urgenţă în Taşca, pentru a determina o posibilă sursă de poluare activă Neamţ: Prefectul a solicitat controale în regim de urgenţă în Taşca, pentru a determina o posibilă sursă de poluare activă](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/calitatea-aerului-nt-850x479.png)
Prefectul a precizat că acţiunea vizează existenţa unei posibile surse active de poluare în comună, aşa cum s-au plâns mai mulţi locuitori.
‘Trebuie să avem date clare, aşa că am solicitat prelevarea şi analiza chimică a pulberilor depuse pe clădiri şi vehicule, comparativ cu emisiile agenţilor economici din zona Taşca. Rezultatele acestor analize vor fi esenţiale pentru a stabili cu certitudine dacă există o sursă de poluare şi, dacă da, care este aceasta’, a declarat, într-un comunicat de presă, Adrian Bourceanu.
Acesta a adăugat că fabrica de ciment din Taşca şi-a suspendat activitatea pe 19 ianuarie 2025, ceea ce ridică întrebarea dacă există alte surse care pot influenţa calitatea aerului.
Prefectul a precizat că specialiştii consideră că fenomenul inversiunii termice, specific sezonului rece, ar putea fi o cauză a acumulării particulelor în atmosferă. Astfel, susţine el, în ultimele zile, majoritatea oraşelor din România ar fi fost acoperite de o pâclă groasă, semn al acestui fenomen.
Pentru a elimina orice incertitudine a fost demarată această verificare, fiind analizate şi alte posibile surse, precum arderile necontrolate de deşeuri sau utilizarea combustibililor solizi în gospodării.
În prezent, judeţul Neamţ dispune de trei staţii oficiale de monitorizare a calităţii aerului, două de tip urban, în municipiile Piatra-Neamţ şi Roman, şi una de tip industrial, în comuna Taşca.
Acestea sunt singurele surse oficiale care transmit informaţiile pe portalul https://www.calitateaer.ro.
De aceea, Prefectura Neamţ consideră că datele prezentate pe diverse aplicaţii instalate pe telefoane mobile, aşa cum au fost cele care în ultimele zile au sesizat calitatea proastă a aerului din judeţul Neamţ, nu pot fi considerate reale.
(AGERPRES/FOTO calitateaer.ro)