Ascultă Radio România Iași Live

Premiile Radio România Cultural

Ieşeanca Alina Pavalache, între cele patru personalităţi care primesc anul acesta premii Speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural

Ieşeanca Alina Pavalache, între cele patru personalităţi care primesc anul acesta premii Speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural

Publicat de dvlad, 18 martie 2019, 16:12

Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2018.

Valentin Gheorghiu, Ana Blandiana, Alina Pavalache şi Lia Perjovschi sunt cele patru personalităţi ale culturii române ale căror nume sunt sinonime cu excelenţa în cultură, care au marcat de-a lungul anilor spaţiul cultural românesc şi internaţional prin realizările lor şi primesc în această ediţie premii speciale.

PREMIUL DE EXCELENȚĂ îi va reveni maestrului VALENTIN GHEORGHIU. Pe 21 martie îi transmitem la mulţi ani pentru ziua sa de naştere, este născut la 21 martie 1928, la Galaţi. Pianist, pedagog și compositor, Valentin Gheorghiu este un simbol nobil al muzicii interpretative româneşti. Caracter rar, sobru, modest, elegant şi de o caldă umanitate, maestrul Gheorghiu poartă în cântul său moştenirea profesorilor săi Mihail Jora, Constanța Erbiceanu, Mihail Andricu. George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministrului Culturii din acea vreme, îl recomandă drept un „talent rar ce trebuie supravegheat îndeaproape” și astfel, la vârsta de 9 ani, Valentin Gheorghiu primește o bursă pentru a studia pianul la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, cu Lazare Lévy (1937-1939).

La vârsta de 15 ani debutează la Ateneul Român în compania Orchestrei Filarmonice din București, sub bagheta lui George Georgescu, în 1946 primeşte Mențiunea I „George Enescu”, pentru Sonata sa pentru pian și devine solist al Filarmonicii în 1950, la 21 de ani. În 1958, la primul Festival și Concurs Internațional George Enescu din București, Valentin Gheorghiu, împreună cu fratele său Ștefan Gheorghiu, câștigă Premiul I pentru interpretarea Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu.

A urmat Premiul George Enescu al Academiei Române pentru Concertul său pentru pian și orchestră. Activitatea creatoare a dat mai puţine roade, în favoarea celei interpretative, desfăşurată în ţară şi în turnee mondiale de răsunet în țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii, Israel sau Japonia. A colaborat cu orchestre de prestigiu ca: Société des Concerts du Conservatoire de Paris, Gewandhaus (Leipzig), Staatskapelle (Dresda) și a colaborat cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre, George Georgescu. Valentin Gheorghiu excelează și în recitalurile solo de muzică de cameră sau ca partener la pian al fratelui său, violonistul Ștefan Gheorghiu. Au rămas în amintire performanțele muzicale ale Trio-ului compus din Valentin Gheorghiu (pian), Ștefan Gheorghiu (vioară) și Radu Aldulescu (violoncel). A făcut înregistrări de radio, televiziune și discografice pentru casele His Master’s Voice, Pathé Marconi, Deutsche Grammophone, Electrecord și Editura Casa Radio. „Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre”, cum remarca despre el Cella Delavrancea.

 

PREMIUL 30 DE ANI DE LIBERTATE este acordat doamnei ANA BLANDIANA

‘’Vom muri și vom fi liberi’’ s-a strigat, acum 30 de ani, la Revoluție. În cele trei decenii care au trecut, românii au demonstrat, de multe ori, că nu sunt în stare să prețuiască și nici să gestioneze libertatea câștigată prin luptă. Scriitoarea Ana Blandiana a știut, de la bun început, atât valoarea, cât și prețul libertății. Ea a devenit repede una dintre cele mai importante figuri ale mișcării civice din țara noastră. S-a numărat printre inițiatorii Alianței Civice și a creat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmației. Astfel, cea mai de temut închisoare din anii 50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Și, așa cum în aceste trei decenii de libertate Memorialul de la Sighet s-a impus ca cel mai important proiect realizat la noi împotriva uitării propriei noastre istorii, tot așa Ana Blandiana a devenit un reper incontestabil al luptei noastre pentru adevăr și libertate.

 

 

PREMIUL SEZONUL CULTURAL ROMÂNIA-FRANȚA se acordă doamnei ALINA PAVALACHE

Alina Pavalache, pianistă, profesor de pian şi un talentat coach vocal, născută la Iaşi, naturalizată în Franța, este unul dintre cei mai activi promotori ai muzicii românești în spațiul francez.

În 2014 a fondat, alături de mezzosoprana Viorica Cortez , Rencontres Musicales Internationales Georges Enesco de la Paris, festival pe care îl coordonează ca director artistic și care include de asemenea un pretenţios Concurs de Canto Rencontres Enesco, numit şi direct, Concursul Internaţional de Canto Georges Enesco.

Tot din 2014, organizează în fiecare lună august, la Tescani, în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu, cursuri de interpretare a repertoriului românesc şi francez din sec. 20 şi 21, susținute de mari personalități ale artei vocale: mezzosoprana Viorica Cortez, soprano Leontina Văduva, baritonul Jean Philipe Lafont, în cadrul cărora a fost prezentată în concert Integrala lucrărilor pentru voce și pian de George Enescu.

Alina Pavalache a organizat la Colegiul Național George Enescu din capitală prima Academie a Școlii Normale de Muzică Alfred Cortot din Paris, școală unde au cântat odinioară atât George Enescu, Dinu Lipatti, cât și alți mari muzicieni români. Prin acest proiect unic, Școala Alfred Cortot acordă burse de studiu pentru tineri pianiști și violoniști, în perioada 2018-2020, ca o prelungire firească a ideii de colaborare permanentă între România și Franța în plan muzical.

În cadrul Sezonului Cultural România-Franţa a avut loc deja o avanpremieră la Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Concertul simfonic dirijat de Marcian David, în care a fost prezentată o primă audiţie absolută, Concertul pentru violoncel al compozitorului francez Henri Nafilyan (solist Thibaut Reznicek) şi un Concert la Angers, din seria ce va fi susţinută în cele două ţări de laureaţii Concursului Rencontres Enesco.

 

PREMIUL ROMÂNIA EUROPEANĂ revine doamnei LIA PERJOVSCHI

Născută în 1961 la Sibiu, artista locuieşte şi creează la Sibiu şi Bucureşti.

Din 1985 a fondat şi coordonează CAA şi CAA – Contemporary Art Archive şi Centre for Art Analysis, un proiect organic, work-in-progress şi în 1999 KM – Knowledge Museum (Muzeul cunoaşterii), un proiect de cercetare interdisciplinară. Activitatea ei ar putea fi considerată o călătorie din corpule ei fizic către corpul universal al cunoaşterii, expusă în peste 500 de expoziţii, prelegeri şi workshop-uri în toată lumea, iar practica ei artistică îmbracă forme din cele mai moderne, media, performance, ansambluri, desen şi texte, instalaţii, diagrame, totul cu rolul de a crea ocazii favorabile schimbului intelectual. La începutul anilor 90, Lia şi soţul ei Dan Perjovschi şi-au transformat studioul în Contemporary Art Archive, o locaţie neoficială  unde se pot vizita online magazine, cărţi şi reproduceri de artă din toată lumea.

Lia Perjovschi deţine o incredibilă capacitate de a articula discursuri artistice care sparg graniţele convenţionalului. Artista lucrează cu arta fluid, ştiind, cu inteligenţă şi atenţie, să integreze o multitudine de alte discursuri ale lumii contemporane. Lia Perjovschi îşi transformă privitorii în martorii unei arte vii, o artă care nu se află nici în competiţie cu alte domenii, nici undeva sus într-o ierarhie imaginară. Din anii ’80 şi până în prezent, arta sa este cunoaştere, arhivă, este o artă organică. Pentru Lia Perjovschi, arta contemporană este un teritoriu fără ziduri, aşa cum cunoaşterea nu are margini. Cu tenacitate, Lia Perjovschi duce mai departe spiritul european al avangardelor, analizează şi cercetează continuu, menţinându-şi vii scepticismul, curiozitatea, spiritul critic şi cel de revoltă.

A 19-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment marca Radio România, produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural.

Sunt opt categorii de premii pentru care au fost anunţate nominalizări, PROZĂ, POEZIE, TEATRU, FILM, ARTE VIZUALE, ȘTIINȚĂ, MUZICĂ, EDUCAȚIE.

Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Mihaela Michailov – critic și dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași
Evenimente vineri, 18 octombrie 2024, 09:48

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași Primul film artistic dedicat vieții și operei lui George Enescu, una dintre...

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași
Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Evenimente joi, 17 octombrie 2024, 12:47

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!

Vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00, cei 3 Tenori ieșeni, Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă vor susține un...

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Expoziția ”AD INFINITUM” la Muzeul de Artă Roman, grafică-pictură-sculptură
Evenimente joi, 17 octombrie 2024, 10:07

Expoziția ”AD INFINITUM” la Muzeul de Artă Roman, grafică-pictură-sculptură

  AD INFINITUM grafică-pictură-sculptură   Muzeul de Artă Roman vă invită, începând cu data de 11 octombrie 2024, la o nouă expoziție...

Expoziția ”AD INFINITUM” la Muzeul de Artă Roman, grafică-pictură-sculptură
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași: Atelierele de povești pentru copii „Creștem cu fiecare poveste”
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 13:11

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași: Atelierele de povești pentru copii „Creștem cu fiecare poveste”

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași anunță demararea unui nou proiect dedicat copiilor: Atelierele de povești pentru copii „Creștem...

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași: Atelierele de povești pentru copii „Creștem cu fiecare poveste”
Evenimente luni, 14 octombrie 2024, 17:35

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
Evenimente luni, 14 octombrie 2024, 11:08

Iași: „Ziua Părinților de îngeri” sărbătorită pe 15 octombrie

În semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor, fațada Palatului Culturii din Iași, clădire emblematică a orașului,...

Iași: „Ziua Părinților de îngeri” sărbătorită pe 15 octombrie
Evenimente miercuri, 9 octombrie 2024, 12:30

Proiect „Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Luni, 7 octombrie, a avut loc la Sala Radio, simpozionul  “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un...

Proiect „Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Evenimente miercuri, 9 octombrie 2024, 10:58

Iași: Expoziția „Piese de excepție din epoca lui Vasile Lupu în colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”

O nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” va fi accesibilă publicului la Palatul...

Iași: Expoziția „Piese de excepție din epoca lui Vasile Lupu în colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”