Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
17 ianuarie 2025, 16:27
Întrebat dacă manifestaţiile declanşate de reprezentanţii sindicatelor din Poliţie ar putea provoca instabilitate, el a punctat că este normal să existe proteste, întrucât România este un stat democratic.
Angajaţii din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cei din structuri asociative ale rezerviştilor militari protestează astăzi în capitală. Ei solicită, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare, sistată prin Ordonanţa trenuleţ.
Botoşani: Peste 100 de poliţişti, poliţişti de frontieră şi lucrători din Penitenciar au protestat în faţa Prefecturii
15 ianuarie 2025, 15:26
Angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională susţin că sunt singurii bugetari afectaţi de măsurile de austeritate prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 156/2024 în ceea ce priveşte plata sporului pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale şi alte zile declarate de lege ca fiind nelucrătoare.
‘Prin această ‘ordonanţă trenuleţ’, noi pierdem în medie, lunar, în medie 1.500 de lei. Având în vedere faptul că serviciul poliţienesc are caracter permanent, înlocuirea sporului cu timp liber compensator ar conduce implicit la diminuarea numărului de poliţişti aflaţi zilnic în activitate, situaţie care ar avea repercusiuni negative asupra siguranţei şi ordinii publice’, a afirmat unul dintre protestatari.
Angajaţii din poliţie, penitenciar şi poliţia de frontieră ameninţă cu radicalizarea protestelor.
Poliţiştii susţin că vor refuza să mai efectueze muncă suplimentară, nu vor mai aplica amenzi, ci doar avertismente, vor refuza să presteze alte activităţi decât cele din fişa postului şi vor recurge la gesturi sau acţiuni care vor conduce la îngreunarea activităţii profesionale.
Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
14 ianuarie 2025, 18:45
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţeană a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii sindicali ai angajaţilor pentru a discuta despre intenţia acestora de a organiza mâine o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii şi pentru a le transmite un mesaj din partea conducerii Ministerului de Interne, care reafirmă angajamentul ferm al instituţiei pentru garantarea drepturilor poliţiştilor şi pentru asigurarea condiţiilor materiale şi logistice necesare desfăşurării activităţilor.
(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
14 ianuarie 2025, 16:28
Ei vor purta banderole albe, începând cu ora 11.00, pentru a atrage atenția asupra subfinanțării din Cultură și a inechităților salariale la care sunt supuși angajații din muzee, biblioteci și centre culturale.
Celia Iacob, liderul de sindicat de la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași:De Ziua Culturii Naționale, sindicatul din Complexul Național Muzeal Moldova Iași, cu sediul la Palatul Culturii, afiliat la Federația CulturMedia, reprezentativă pe sectorul de negociere Cultură și la Cartel Alfa, se va alătura protestelor organizate de Federația CulturMedia pentru a atrage atenția asupra subfinanțării cronice din cultură și a inechităților salariale la care sunt supuși angajații din muzee, biblioteci, centre culturale. Acțiunea noastră vine ca un răspuns la ignorarea constantă a problemelor cu care ne confruntăm în acest sector de activitate.
Tot mâine, angajații Muzeului Județean Botoșani anunță că vor purta banderole albe, fără a afecta în vreun fel activitatea instituției.
Salariații din cultură cer egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu salariile celorlalți angajați din domeniu.
O altă revendicare face referire la acordarea unui spor salarial pentru munca desfășurată în weekend și în zilele de sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare de muncă, dar și deblocarea posturilor vacante.
Protestul faţă de anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut continuă în Bucureşti
10 ianuarie 2025, 18:51
În Piaţa Victoriei mai sunt aproximativ 200 de persoane, dar o parte dintre cei prezenţi şi-au propus să se întoarcă în apropierea Palatului Parlamentului, unde a început acţiunea de vineri.
Pe parcursul zilei deplasarea manifestanţilor a dus şi la perturbarea temporară a traficului prin centrul Bucureştiului.
După mai bine de opt ore, acţiunea de protest organizată în Piaţa Victoriei este pe cale să se încheie. O serie de protestatari se îndreaptă din nou pe Calea Victoriei către Ministerul de Interne, către Piaţa Revoluţiei, provocând o serie de tulburări în ceea ce priveşte traficul pe Calea Victoriei. Însă mai multe grupuri au decis să se spargă; unii au plecat mai devreme către Palatul Parlamentului, câţiva au mai rămas în piaţă.
Reamintim că vineri Calea 13 Septembrie a fost blocată preţ de câteva ore bune, după ce câteva mii de oameni, suţinători ai lui Călin Georgescu, au protestat în faţa Curţii Constituţionale împotriva deciziei acesteia de a anula turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Înarmaţi cu vuvuzele, steaguri şi portavoci, aceştia şi-au strigat nemulţumirile cu privire la actuala guvernare, iar la orele după-amiezii, o bună parte dintre ei au plecat în marş către Piaţa Victoriei, blocând traficul pe Calea Victoriei, una dintre principalele artere din capitală.
Deşi protestul nu a fost unul autorizat, efectivele Poliţiei şi Jandarmeriei s-a mobilizat pentru a menţine atât siguranţa participanţilor la protest, cât şi bună desfăşurare a traficului.
Jandarmii au identificat două persoane implicate în agresarea unor jurnalişti aflaţi la protestul din faţa Curţii Constituţionale
10 ianuarie 2025, 16:13 / actualizat: 10 ianuarie 2025, 18:54
În jurul prânzului, un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune în direct ale unor televiziuni, cu scopul de a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite informaţii, iar jandarmii au observat aceste acţiuni de agresiune şi intimidare, intervenind pentru oprirea lor.
Au fost sesizate organele de urmărire penală pentru acuzaţii de distrugere – informează biroul de presă al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Instituţia îi îndeamnă pe toţi jurnaliştii să apeleze la forţele de ordine din imediata apropiere ori de câte ori sunt implicaţi în situaţii similare sau observă încălcări ale cadrului legal în vigoare, iar cei implicaţi în incidentul de vineri pot depune plângere la poliţie.
Câteva mii de persoane au contestat vineri în stradă decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale de anul trecut; protestul nu a fost autorizat.
(AUDIO) Protest al angajaților din Penitenciarul Botoșani împotriva Ordonanței „Trenuleț”
10 ianuarie 2025, 14:09
Lor li s-au alăturat reprezentanții Sindicatelor lucrătorilor din Poliția Națională, din Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratul de Poliție Județean și ai Sindicatului cadrelor în rezervă, care s-au aliat și vor organiza în viitor acțiuni comune.
Revendicările sindicaliștilor vizează aplicarea Legii privind salarizarea, menținerea drepturilor pentru munca suplimentară, actualizarea pensiilor militare, plata normelor de hrană și echipare, deblocarea posturilor vacante și plata sporurilor restanțe.
Sindicaliștii au arătat că protestul este și despre demnitatea personalului din sectorul de apărare, în contextul tăierii drepturilor salariale și a conflictului militar de la graniță.
Ionel Dimitrovici, reprezentant al Sindicatului Novo Legis Botoșani: Această Ordonanță de Urgență „Trenulețul” aduce doar deservicii, în primul rând poporului român și cetățenilor, în secundar, celor din domeniul național de apărare, ordine publică și siguranța națională. Aceste înghețări, de fapt, prin intermediul Ordonanței nu sunt înghețări, sunt tăieri salariale pentru lucrătorii din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranța națională. Aplicarea acestei Ordonanțe va însemna o tăiere de minim 1.500, până la 3.000 lei pentru fiecare lucrător. Că nu vor fi plătite orele suplimentare lucrate sâmbăta, duminica și în cadrul sărbătorilor legale, au motivat că vor fi recuperate prin acordarea de liber. Nu există această variantă, întrucât există un deficit foarte mare de personal, posturi neacoperite.
Sindicaliștii au declarat că acțiunile vor continua și săptămâna viitoare, când vor avea loc un miting în Piața Revoluției din centrul municipiului Botoșani, dar și un marș de protest la București.
Proteste au fost dimineață și la Bacău. Aproximativ 200 de poliţişti au manifestat în faţa Penitenciarului din municipiu, împotriva prevederilor Ordonanţei „Trenuleţ”. O parte dintre poliţişti au refuzat să intre în schimbul unu, timp de o oră şi jumătate.
Liderul de sindicat, Gabriel Mititelu: ”După promovarea Ordonanței ”Terenuleț” din decembrie, sistemul Național de Apărare și Siguranță Publică a fost privat de plata orelor suplimentare și a celor de sâmbătă, duminica și sărbători legale. În acest fel, angajații din tot sistemul, inclusiv din penitenciar, pierd la salariu între 1000 și 2.000 lei.”
Manifestanții și-au exprimat dorința ca România să nu se îndepărteze de valorile europene și nu vor ca țara să iasă din NATO:
Constantin Mihai a stat de vorbă cu câțiva participanți:
Vox 1: Mesajul ia forma unui semnal de alarmă. Mesajul este împotriva fascismului, împotriva legionalismului, împotriva candidatului Călin Georgescu, care reprezintă, în niște valori, consideră el valori care ne-ar putea pune în pericol democrația și, mai rău, libertatea pe care o avem noi ca români.
Vox 2: Am venit aici ca să apărăm democrația.
Vox 3: Consider că ideologia domnului Georgescu poate fi periculoasă pentru democrație.
Manifestații similare au loc în București și în alte orașe din țară.
(AUDIO/FOTO) Protest, marți seară, în Piața Unirii din Iași împotriva lui Călin Georgescu, candidatul independent care a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale
Ei consideră că acesta are o orientare legionară și, în ciuda declarațiilor făcute, dorește ieșirea României din NATO și UE.
Tinerii își văd viitorul amenințat.
A stat de vorbă cu ei, redactorul Radio Iași, Constantin Mihai:
”Vox 1: Vrem dreptate pentru noi, pentru noua generație să nu ne întoarcem la vechile obiceiuri, viitorul contează.
VOX 2: Vrem să revendicăm faptul că vrem politicieni progresiști, nu vrem un om care susține regionalismul, un om care este contra NATO, contra Europa. Avem nevoie de o Românie modernă și progresistă și mai putem să avem un politic în lume care nu își susține valorile europene.
Vox 3: Noi dorim să nu iasă acest domn președinte, ne dorim să continuăm drumul spre NATO și Uniunea Europeană. Nu dorim să mergem spre Est, știm cum a fost, am citit istorie, n-am trăit-o. Părinții noștri, bunicii noștri, au trăit-o și ne-au povestit atât de multe încât nu ne dorim acest lucru.
Reporter: Din punctul tău de vedere?
Vox 4: Îmi doresc să nu plec în afară momentan, vreau să stau în România atât cât se poate, cât mai mult posibil și să nu plec în străinătate dar cu acest domn Georgescu s-ar putea să fim nevoiți toți să plecăm mai rapid din țară, cel puțin tinerii.”
Manifestații anti Călin Georgescu au avut loc în București și în mai multe orașe din țară – Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu și Brașov. Este a doua seară în care tinerii au protestat în Piața Universității din Capitală.