Ascultă Radio România Iași Live

Ray Charles

Ray Charles: „Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu aş fi putut să aud”

Ray Charles: „Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu aş fi putut să aud”

Publicat de Iuliana Bubuianu, 10 iunie 2021, 09:36 / actualizat: 10 iunie 2021, 10:37

feature: Nicolae Tomescu

Ray Charles Robinson (23 septembrie 1930, Albany-Georgia-10 iunie 2004, Beverly Hills-California) a ajutat muzica country și pop să se integreze rasial[3]. Frank Sinatra l-a numitsingurul geniu adevărat în show business[4].

Dacă viaţa reprezintă o succesiune de episoade, cea trăită de Ray Charles trebuie văzută ca o înlănțuire de urcuşuri şi coborâşuri petrecute în spatele unei cariere muzicale lungi şi de mare succes; este chintesenţa luptelor, a suferinţelor, a întunericului de nevăzător dar şi a luminii geniului, a unor stiluri muzicale multiple – jazz, rythm&blues, rock and roll, gospel, country&western.

Fiul Arethei Robinson[5] și al lui Bailey Robinson[6], s-a mutat de la Albany-Georgia, locul nașterii, într-o comunitate de negri săraci din partea de vest a orașului Greenville-Florida. Ray Charles a început să-și piardă vederea începând cu vârsta de cinci ani, la șapte fiind lipsit de simțul văzului[7]; drept consecință, a plecat la „Școala pentru orbi și surzi” din Saint Augustine-Florida, pe care a frecventat-o din 1937 până în 1945; acolo[8] și-a dezvoltat talentul muzical. La școală, i-a fost predată numai muzica clasică, fapt care nu l-a descurajat, dimpotrivă, i-a sporit dorința de a cânta jazz și blues. Iată cum, povestea lui Ray Charles este cea a unui copil care orbeşte de mic, este crescut de o mamă, singură şi săracă, într-un mediu segregaţionist din sudul Americii, dar care reușește să spargă bariere sociale, să modifice cursul istoriei muzicii americane. Pleacă deci în Florida, unde ştie că pulsează inima jazzului; rămâne în Seattle, încercând să-şi găsească drumul propriu, să se impună ca un artist; este descoperit de „Atlantic Records”, ceea ce surâde traiectului său evolutiv.

După ce Ahmet Ertegun i-a recunscut valoarea, Ray Charles a început să amestece gospel-ul cu blues-ul. Deşi contestat la începuturi, a cucerit şi electrizat publicul; radiourile l-au promovat. Expresia muzică neagră (evident, cea cântată de oamenii de culoare), nu a avut corespondent în atitudinea față de Ray Charles, barierele rasiale fiind înlăturate iar albii îmbrăţişând arta lui de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică. În anul 1956, a lansat I’ve Got a Woman – o melodie blues, urmată de o serie de mare succes – What’d I Say, Down în My Own Tears, Unchain My Heart şi Hit the Road Jack. În jurul vârstei de 20 de ani, era supranumit geniul. În 1959, a schimbat casa de discuri[9] şi a semnat un contract cu „ABC Paramount”. Prin negociere, a obţinut cele mai bune condiţii pe care un artist le câştigase până atunci. În perioada invocată se produce şi schimbarea stilului său muzical la 180 de grade, orientareacătre country&western. Nu i-au plăcut barierele sau etichetările, astfel încât melodiile sale au traversat şi îngemănat genurile spărgând graniţele între jazz, R&B, country şi gospel; a rezultat ceva original, exuberant şi emoţionant; s-a spus despre Ray Charles că te aducea în situația de a-ți dori să dansezi dar, la fel de bine, era în măsură, prin interpretare, să-ţi rupă inima, putea să evoce bucuria ori decepţia/chiar pe amândouă (în acelaşi cântec). Audienţa a crescut, melodii precum Georgia on My Mind, I Can’t Stop Loving You, Born to Lose, Busted, lăsând impresia că Ray Charles a atins apogeul carierei. Din 1960, a devenit militant pentru drepturi civile; martor al tratamentului inferior la care erau supuşi cântăreții de culoare, a fost primul artist de renume capabil și dispus să exprime refuzul de a cânta în cluburi segregaţioniste, atitudine echivalentă cu pierderea unor sume importante de bani şi cu reacția statului Georgia – în direcția renegării sale; în 1977, statul Georgia şi-a cerut scuze faţă de Ray Charles şi a adoptat melodia Georgia on My Mind ca imn al statului.

Trebuie spus că viaţa personală a amestecat aventurile extraconjugale cu dependenţa de droguri[10]. Om al contradicţiilor, reunește simplitatea şi modestia unui om de culoare venit din medii sărace cu snobismul citadin, strigătele cu şoaptele. Pentru Ray Charles viaţa era un amestec de suferinţă, necazuri, păreri de rău, exaltare, frumuseţe şi dorinţă de salvare. În anii ’60 ai secolului trecut, viaţa lui Ray Charles era un haos: căsnicia intrase în criză profundă, din cauza infidelităţilor sale repetate; în 1965, a fost arestat, în aeroportul din Boston, pentru deţinere de heroină. Cariera era pândită de pericole, cu toată recunoașterea (asumarea) dependenţei de heroină; se droga de foarte mulţi ani, dar, între muzică şi drog a ales muzica; după cura de dezintoxicare, nu s-a mai atins niciodată de droguri. Nu şi-a uitat rădăcinile, nici obstacolele pe care a trebuit să le depăşească, a donat peste 25 de milioane de dolari pentru acte caritatabile destinate negrilor, educaţiei şi artelor.

Filmografia poate fi interpretată ca un capitol fascinant al carierei sale: Swingin’ Along (1961), Ballad in Blue (1964), The Big T.N.T. Show (1966/documentar), The Blue Brothers (1980), Who’s The Boss (himself)/1987, Limit Up (1989), Listen Up: The Lives of Quincy Jones (1990/documentar), Love Affair (1994), Spionul Dandana (1996), Dădaca (1999) – în rolul lui Sammy, The Extreme Adventures of Super Dave (2000), Blues Big Musical Movie (2000), Ray (2004).

Desigur, a continuat turneele, aproximativ 200 de zile pe an, până când boala de ficat l-a determinat să încetinească ritmul. În anii ’70 ai secolul XX a lansat noua versiune a melodiei America the Beautiful (aceasta sublinia, o dată mai mult, stigmatul luptei şi al sacrificiului care l-au marcat pe Ray Charles). De-a lungul carierei, a câştigat 12 premii Grammy; în 1988, a primit premiul Grammy pentru întreaga carieră. Cele 76 de single-uri lansate și-au găsit locul în topul celor mai vândute (în total, a înregistrat peste 75 de albume). Numele sau este prezent în „Hall of Fame” al Rock-ului, Blues-ului, al NAACP Image. A primit şi Medalia naţională a artelor.

A murit în ziua de 10 iunie 2004

[1] Pentru a nu pune publicul într-o situație din care să nu știe cum să iasă, dată fiind posibila confuzie cu marele campion de box Sugar Ray Robinson.

[2] Stiluri pe care, la începutul carierii, le-a înregistrat („Atlantic Records”)…

[3] De-a lungul anilor 1960, prin al său crossover de succes (cu „ABC Records”), mai ales cu albumele de neuitat „Modern Sounds”… Ray Charles a devenit unul dintre primii muzicieni afroamericani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări.

[4] „The only true genius in show business”…

[5] Obligată să plătească dijmă, creștin devotat care participa, împreună cu familia, la viața Bisericii Baptiste „New Shiloh”.

[6] Care repara căile ferate și s-a dovedit un mecanic priceput. Tatăl lui Ray Charles a murit când artistul avea numai 10 ani; cinci ani mai tâziu a murit și mama geniului muzical.

[7] Aparent, din cauza glaucomului (boală de ochi caracterizată prin creșterea tensiunii oculare, dureri locale intense și grave tulburări de vedere)…

[8] A cântat la radio „WFOY” din Saint Augustine.

[9] Deşi era foarte ataşat de Ertegun şi de Wexler (de la „Atlantic Records”)…

[10] Ray avea o viaţă singuratică, stătea mult în camera sa de hotel; din perioada la care fac referire datează şi primul contact cu heroina…

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 18:51

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor

UPDATE – Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de...

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Bacău: Bărbat rănit grav în coliziunea dintre o cisternă cu substanţe chimice şi o autoutilitară cu butelii, pe DN2
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 17:40

Bacău: Bărbat rănit grav în coliziunea dintre o cisternă cu substanţe chimice şi o autoutilitară cu butelii, pe DN2

Un bărbat a fost rănit grav, luni, în urma coliziunii dintre o cisternă care transporta substanţe chimice şi o autoutilitară încărcată cu...

Bacău: Bărbat rănit grav în coliziunea dintre o cisternă cu substanţe chimice şi o autoutilitară cu butelii, pe DN2
(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 17:26

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare printr-o suită de evenimente academice....

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare
(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 16:55

(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași

La Iași se desfășoară un Forum investițional organizat de Banca Națională a României în colaborare cu Patronatul Proiectanților în...

(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași
Prim plan duminică, 20 octombrie 2024, 07:00

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul statului prin referendumul asupra aderării...

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova
Prim plan duminică, 20 octombrie 2024, 06:24

Cod galben de ceață în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 20-10-2024 ora 7:44 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 20-10-2024...

Cod galben de ceață în mai multe localități
Prim plan sâmbătă, 19 octombrie 2024, 11:56

Alegeri Republica Moldova/Mii de persoane de peste Prut sunt aşteptate să voteze la Iaşi

Cetățenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul ţării prin referendumul asupra aderării...

Alegeri Republica Moldova/Mii de persoane de peste Prut sunt aşteptate să voteze la Iaşi
Prim plan sâmbătă, 19 octombrie 2024, 07:49

(AUDIO) Aviz de oportunitate pentru construirea viitorului Institut al Inimii de la Iași

Directorul Institutului Regional de Boli Cardio-Vasculare Iași, Grigore Tinică își dorește ca avizul de oportunitate emis pentru construirea...

(AUDIO) Aviz de oportunitate pentru construirea viitorului Institut al Inimii de la Iași

Originals – If You Go Away – cu Bogdan Sălăvăstru

Originals – If You Go Away – cu Bogdan Sălăvăstru

Publicat de cristinaspinu, 1 februarie 2020, 10:40

Emoționantei compoziții a cântărețului belgian, dispărut la numai 48 de ani din cauza unei boli nemiloase, i se adaugă pasajul de la pian, din Rapsodia Maghiară nr. 6, a lui Franz Liszt. Dar cine l-a părăsit pe Brel de cântă cu atâta patos acest hit care a avut ulterior nenumărate cover-uri, de la  Nina Simone la Ray Charles, Cyndi Lauper, Frank Sinatra sau Madonna?

Amara ironie a piesei „Ne me quitte pas” este că nu Jacques Brel a fost părăsit de cineva, ci el și-a părăsit amanta, într-o situație critică. În perioada în care a compus piesa, Brel trăia cu Suzanne „Zizou” Gabriello, o frumoasă cântăreață pariziană. Au fost împreună până în 1955, însă Brel era însurat din 1950, avea trei copii și nu dorea să-și părăsească familia.

Zizou” a rămas însărcinată, iar Jacques a refuzat să admită faptul că el era tatăl. Ceea ce l-a făcut ulterior să mărturisească despre „Ne me quitte pas”: „Acesta nu e un cântec de dragoste, e un cântec despre lașitatea masculină”. Ceva din sensibilitatea tulburătoare a piesei a fost provocată, așadar, și de remușcările artistului. Jacques a compus „Ne me quitte pas” în barul „Au Rêve” din cartierul parizian Montmartre, în timp ce avea în fața ochilor apartamentul lui Zizou, situat de partea cealaltă a piațetei.

A înregistrat piesa pe 11 septembrie 1959, melodia făcând parte din al patrulea său album. Avea s-o înregistreze din nou în 1972, când deja nenumărați artiști celebri cântau versiunea în engleză. Pe unul dintre cover-uri, „If You Go Away”, l-a interpretat Patricia Kaas, pe coloana sonoră a filmului „And Now… Ladies and Gentlemen…” (2002).

Audio Originals – Ne me quitte pas

 Text adaptat și tradus de Bogdan Sălăvăstru. Surse: unsitedenuzica.ro; wikipedia.org și songfacts.com.

(INTERVIU) Ioana Ignat, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (28.09.2024)
Rubrici duminică, 29 septembrie 2024, 07:01

(INTERVIU) Ioana Ignat, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (28.09.2024)

Din 2017 până în prezent, Ioana Ignat a reușit, prin muzica și prezența sa artistică să se numere printre cele mai apreciate artiste din...

(INTERVIU) Ioana Ignat, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (28.09.2024)
VASLUI: Cultura tradițională reflectată în apariții editoriale – temă a emisiunii TRADIȚII de joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Rubrici marți, 24 septembrie 2024, 16:44

VASLUI: Cultura tradițională reflectată în apariții editoriale – temă a emisiunii TRADIȚII de joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în perioada 14...

VASLUI: Cultura tradițională reflectată în apariții editoriale – temă a emisiunii TRADIȚII de joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
(INTERVIU) Vanotek, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (21.09.2024)
Rubrici luni, 23 septembrie 2024, 05:47

(INTERVIU) Vanotek, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (21.09.2024)

Vanotek este unul dintre cei mai talentați și mai originali producători muzicali din România. Piesele sale au un sound specific și crează o...

(INTERVIU) Vanotek, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (21.09.2024)
Puls Juridic la Radio Iași: Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan despre DigiLocal
Rubrici miercuri, 18 septembrie 2024, 10:45

Puls Juridic la Radio Iași: Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan despre DigiLocal

Ministrul Digitalizării, despre DigiLocal: ”Am creat această sursă de finanțare pentru 1000 de primării și Consilii Județene din România”...

Puls Juridic la Radio Iași: Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan despre DigiLocal
Rubrici marți, 17 septembrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Marius Alexa, om de afaceri, promotor al antreprenoriatului regional: ”pentru a avea prosperitate în județele Moldovei, trebuie să ne adaptăm produsele și să avem curajul să folosim noile tehnologii, să inovăm, să vindem străinilor ceea ce producem noi aici, în zonă.”

În 2022, cele mai mari 60 de companii din Regiunea de Nord Est (primele 10 companii din județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și...

#InfoEconomic: Marius Alexa, om de afaceri, promotor al antreprenoriatului regional: ”pentru a avea prosperitate în județele Moldovei, trebuie să ne adaptăm produsele și să avem curajul să folosim noile tehnologii, să inovăm, să vindem străinilor ceea ce producem noi aici, în zonă.”
Rubrici miercuri, 11 septembrie 2024, 09:32

Puls Juridic la Radio Iași: În ce condiții pot primi mamele 2.000 de lei pentru nou-născut

Mamele cu venituri mici, cu dizabilități, aflate în situații critice sau cele minore primesc un ajutor financiar de 2.000 de lei de la stat...

Puls Juridic la Radio Iași: În ce condiții pot primi mamele 2.000 de lei pentru nou-născut
Rubrici vineri, 6 septembrie 2024, 09:12

#StareaEducației (INTERVIU) Connected 3.1, eveniment educațional de anvergură organizat, în premieră la Iași, de două cadre didactice care au pus bazele proiectului “Profesorii inovează școala”

Eveniment educațional de anvergură la Iași, chiar la început de an școlar,  mai exact, pe 19 octombrie. Connected 3.1 căci așa se...

#StareaEducației (INTERVIU) Connected 3.1, eveniment educațional de anvergură organizat, în premieră la Iași, de două cadre didactice care au pus bazele proiectului “Profesorii inovează școala”
Rubrici miercuri, 21 august 2024, 11:30

Rubrica ”Puls Juridic”: Înstrăinarea părintească

Înstrăinarea părintească este o formă de violență psihologică prin care unul dintre părinți, în mod intenționat, urmărit sau asumat și...

Rubrica ”Puls Juridic”: Înstrăinarea părintească

Ray Charles: „M-am născut cu muzica în mine, altă explicaţie n-am”

Ray Charles: „M-am născut cu muzica în mine, altă explicaţie n-am”

Publicat de nicolaetomescu, 22 septembrie 2019, 21:42

Frank Sinatra l-a numit „singurul geniu adevărat în show business[4]. Dacă viaţa reprezintă o succesiune de episoade, cea trăită de Ray Charles trebuie văzută ca o înlănțuire de urcuşuri şi coborâşuri petrecute în spatele unei cariere muzicale lungi şi de mare succes; este chintesenţa luptelor, a suferinţelor, a întunericului de nevăzător dar şi a luminii geniului, a unor stiluri muzicale multiple – jazzrythm&bluesrock and rollgospelcountry&western.

Fiul Arethei Robinson[5] și al lui Bailey Robinson[6], s-a mutat de la Albany-Georgia, locul nașterii, într-o comunitate de negri săraci din partea de vest a orașului Greenville-Florida. Ray Charles a început să-și piardă vederea începând cu vârsta de cinci anila șapte fiind lipsit de simțul văzului[7]; drept consecință, a plecat la „Școala pentru orbi și surzi” din Saint Augustine-Florida, pe care a frecventat-o din 1937 până în 1945; acolo[8] și-a dezvoltat talentul muzical. La școală, i-a fost predată numai muzica clasică, fapt care nu l-a descurajat, dimpotrivă, i-a sporit dorința de a cânta jazz și blues. Iată cum, povestea lui Ray Charles este cea a unui copil care orbeşte de mic, este crescut de o mamă, singură şi săracă, într-un mediu segregaţionist din sudul Americii, dar care reușește să spargă bariere sociale, să modifice cursul istoriei muzicii americane. Pleacă deci în Florida, unde ştie că pulsează inima jazzului; rămâne în Seattle, încercând să-şi găsească drumul propriu, să se impună ca un artist; este descoperit de „Atlantic Records”, ceea ce surâde traiectului său evolutiv.

După ce Ahmet Ertegun i-a recunscut valoarea, Ray Charles a început să amestece gospel-ul cu blues-ul. Deşi contestat la începuturi, a cucerit şi electrizat publicul; radiourile l-au promovat. Expresia muzică neagră (evident, cea cântată de oamenii de culoare), nu a avut corespondent în atitudinea față de Ray Charles, barierele rasiale fiind înlăturate iar albii îmbrăţişând arta lui de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică. În anul 1956, a lansat I’ve Got a Woman – o melodie blues, urmată de o serie de mare succes – What’d I Say, Down în My Own Tears, Unchain My Heart şi Hit the Road Jack. În jurul vârstei de 20 de ani, era supranumit geniul. În 1959, a schimbat casa de discuri[9] şi a semnat un contract cu „ABC Paramount”. Prin negociere, a obţinut cele mai bune condiţii pe care un artist le câştigase până atunci. În perioada invocată se produce şi schimbarea stilului său muzical la 180 de grade, orientareacătre country&western. Nu i-au plăcut barierele sau etichetările, astfel încât melodiile sale au traversat şi îngemănat genurile spărgând graniţele între jazz, R&B, country şi gospel; a rezultat ceva original, exuberant şi emoţionant; s-a spus despre Ray Charles că te aducea în situația de a-ți dori să dansezi dar, la fel de bine, era în măsură, prin interpretare, să-ţi rupă inima, putea să evoce bucuria ori decepţia/chiar pe amândouă (în acelaşi cântec). Audienţa a crescut, melodii precum Georgia on My Mind, I Can’t Stop Loving You, Born to Lose, Busted, lăsând impresia că Ray Charles a atins apogeul carierei. Din 1960, a devenit militant pentru drepturi civile; martor al tratamentului inferior la care erau supuşi cântăreții de culoare, a fost primul artist de renume capabil și dispus să exprime refuzul de a cânta în cluburi segregaţioniste, atitudine echivalentă cu pierderea unor sume importante de bani şi cu reacția statului Georgia – în direcția renegării sale; în 1977, statul Georgia şi-a cerut scuze faţă de Ray Charles şi a adoptat melodia Georgia on My Mind ca imn al statului.

Trebuie spus că viaţa personală a amestecat aventurile extraconjugale cu dependenţa de droguri[10]. Om al contradicţiilor, reunește simplitatea şi modestia unui om de culoare venit din medii sărace cu snobismul citadin, strigătele cu şoaptele. Pentru Ray Charles viaţa era un amestec de suferinţă, necazuri, păreri de rău, exaltare, frumuseţe şi dorinţă de salvare. În anii ’60 ai secolului trecut, viaţa lui Ray Charles era un haos: căsnicia intrase în criză profundă, din cauza infidelităţilor sale repetate; în 1965, a fost arestat, în aeroportul din Boston, pentru deţinere de heroină. Cariera era pândită de pericole, cu toată recunoașterea (asumarea) dependenţei de heroină; se droga de foarte mulţi ani, dar, între muzică şi drog a ales muzica; după cura de dezintoxicare, nu s-a mai atins niciodată de droguri. Nu   şi-a uitat rădăcinile, nici obstacolele pe care a trebuit să le depăşească, a donat peste 25 de milioane de dolari pentru acte caritatabile destinate negrilor, educaţiei şi artelor.

Filmografia poate fi interpretată ca un capitol fascinant al carierei sale: Swingin’ Along (1961), Ballad in Blue (1964), The Big T.N.T. Show (1966/documentar), The Blue Brothers (1980), Who’s The Boss (himself)/1987, Limit Up (1989), Listen UpThe Lives of Quincy Jones (1990/documentar), Love Affair (1994), Spionul Dandana (1996), Dădaca (1999) – în rolul lui Sammy, The Extreme Adventures of Super Dave (2000), Blues Big Musical Movie (2000), Ray (2004).

Desigur, a continuat turneele, aproximativ 200 de zile pe an, până când boala de ficat l-a determinat să încetinească ritmul. În anii ’70 ai secolul XX a lansat noua versiune a melodiei America the Beautiful (aceasta sublinia, o dată mai mult, stigmatul luptei şi al sacrificiului care l-au marcat pe Ray Charles). De-a lungul carierei, a câştigat 12 premii Grammy; în 1988, a primit premiul Grammy pentru întreaga carieră. Cele 76 de single-uri lansate și-au găsit locul în topul celor mai vândute (în total, a înregistrat peste 75 de albume). Numele sau este prezent în „Hall of Fame” al Rock-ului, Blues-ului, al NAACP Image. A primit şi Medalia naţională a artelor.

A murit în ziua de 10 iunie 2004

[1] Pentru a nu pune publicul într-o situație din care să nu știe cum să iasă, dată fiind posibila confuzie cu marele campion de box Sugar Ray Robinson.

[2] Stiluri pe care, la începutul carierii, le-a înregistrat („Atlantic Records”)…

[3] De-a lungul anilor 1960, prin al său crossover de succes (cu „ABC Records”), mai ales cu albumele  de neuitat „Modern Sounds”… Ray Charles a devenit unul dintre primii muzicieni afroamericani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări.

[4] „The only true genius in show business”…

[5] Obligată să plătească dijmă, creștin devotat care participa, împreună cu familia, la viața Bisericii Baptiste „New Shiloh”.

[6] Care repara căile ferate și s-a dovedit un mecanic priceput. Tatăl lui Ray Charles a murit când artistul avea numai 10 ani; cinci ani mai tâziu a murit și mama geniului muzical.

[7] Aparent, din cauza glaucomului (boală de ochi caracterizată prin creșterea tensiunii oculare, dureri locale intense și grave tulburări de vedere)…

[8] A cântat la radio „WFOY” din Saint Augustine.

[9] Deşi era foarte ataşat de Ertegun şi de Wexler (de la „Atlantic Records”)…

[10] Ray avea o viaţă singuratică, stătea mult în camera sa de hotel; din perioada la care fac referire datează şi primul contact cu heroina…

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 16:12

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru

Pe 25 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatru³ a Naționalului ieșean, va avea loc spectacolul-lectură „Apartamentul” de Aurel Andrei, în...

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru
Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 12:47

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!

Vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00, cei 3 Tenori ieșeni, Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă vor susține un...

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 11:38

Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii

  Fundația pentru Educație Digitală (FpED România) și Foundation for Digital Knowledge (fundația internațională), prin Logiscool...

Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii
Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 17:29

Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași

Pentru buna desfășurare a evenimentelor organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, vor avea loc câteva modificări ale circulației...

Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 16:25

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană!

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană! Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la...

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană!
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 14:36

Iași: Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere!

Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere! Peste 2.000 de oportunități de angajare și peste 30 de angajatori prezenți în...

Iași: Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere!
Fapt divers marți, 15 octombrie 2024, 11:18

USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), în calitate de partener cu porți deschise la evenimentul Noaptea...

USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor
Fapt divers duminică, 13 octombrie 2024, 11:29

O cometă foarte rară va trece, astăzi, pe lângă Pământ

O cometă foarte rară va trece azi pe lângă Pământ, fiind prima dată când aceasta se apropie atât de mult de Soare şi de Terra. Aceasta va...

O cometă foarte rară va trece, astăzi, pe lângă Pământ